✓ SABAH BİNİŞ VE AKŞAM ÇIKIŞ SAATLERİNDE SERVİS BEKLETİLMEZ. ✓ SERVİS İÇERİSİNDE YÜKSEK SESLE KONUŞULMAZ DİĞER ARKADAŞLAR RAHATSIZ EDİLMEZ. ✓ HAREKET HALİNDE SERVİS İÇERİSİNDE AYAĞA KALKILMAZ. ✓ KEMER BAĞLANMADAN YOLCULUK YAPILMAZ. ✓ ÇOK ZORUNLU HALLER DIŞINDA YİYECEK VE İÇECEK TÜKETİLMEZ. ✓ HAREKET HALİNDE KOLTUK ...
Fakat uzak mesafede (45 dakika) oturanlara servis sağlanırken, yakın mesafede (10 dakika) oturanlara servis sağlanmıyor. İş Yasası'nın 5. maddesine yer alan “eşitlik ilkesi” gereği “objektif” bir dayanağı olmadığı sürece işçiler arasında ayrıma gidilemez.
Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlar Personel servis aracı olarak tanımlanır.
Alo 130 Hattı | T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İlgili 33 soru bulundu
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
Çünkü yargıya intikal eden davalarda delil etkin bir yargılama için önemlidir. Kamu ve özel sektör ayırt etmeksizin tüm çalışanlar şikayet ve bilgi almak için 7 gün 24 saat ALO 170 Hattına başvurabilirler.
Servis personeli; lokanta, otel, kafe ve benzeri işletmelerde salonu ve masayı düzenleyen, misafiri karşılayan, yiyeceklerin ve içeceklerin muhafaza edilmesinden ve taşınmasından sorumlu olan ve servis sonrası işleri yürütmekle görevli çalışandır.
İşverenlerin personellere servis hizmeti sağlaması zorunluluğu bulunmasa dahi iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hüküm bulunması durumunda servis hizmeti sunulması gerekir.
Servis araçlarından ilgili kamu kurum ve kuruluşunda çalışan personel yararlanır. Bu personel kurumlarınca verilmiş kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak ve istenildiğinde ilgililere göstermek zorundadır.
İşçi işverene 6 iş günü içinde yazılı olarak bu durumu kabul ettiğini bildirmezse, yapılan bu değişiklik işçiyi bağlamaz. Bu durumda işveren ya işçiye servis hakkını sağlamaya devam etmek zorundadır ya da onu kıdem tazminatını ödeyerek ve ihbar öneli kullandırarak işten çıkarmalıdır.
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir."
" Görüldüğü gibi, servis aracı işyeri organizasyonu içinde sayılmaktadır.
Bu kişiler sürekli insanlarla iletişim içerisinde oldukları için iletişim becerileri kuvvetli olmalıdır. İnsanlarla iyi iletişim kurmaları önemlidir. Aynı şekilde müşterilerin isteklerini doğru bir şekilde anlamaları gerekir. Bunlarla beraber servis elemanı güler yüzlü ve saygılı olmayı ihmal etmemelidir.
Her servis turu tamamlandıktan sonra sık dokunulan yüzeyler (kapı kolları, kol dayama / kolçaklar, tutacaklar, cam açma düğmeleri, emniyet kemeri tokaları) önce su ve deterjanlı silinmeli, sonra da 1/100 oranında sulandırılmış sodyum hipoklorit (cas no:7681-52-9) veya %70 lik alkol ile dezenfekte edilmelidir.
İşverenler, İş Kanunu hükümlerine göre işçilerinin ulaşım bedellerini karşılamak zorunda olmasalar dahi iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde ilgili bir hüküm bulunuyorsa bu hizmeti verme zorunluluğu oluşacaktır. Servis işverenin kendi inisiyatifinde ya da iş sözleşmesinde hükme bağlanmasıyla işçilere sağlanır.
Bu çerçevede, on iki yaşından küçük olması zorunluluğu, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1/7/2023 tarihine kadar on beş yaşından küçük olması şeklinde uygulanması kuralı getirilmiştir.
Servis müdürü, bakım ve tamirat işlerinden sorumlu çalışanları yönetir. Teknik servis müdürü, teknik servis şefi ve servis sorumlusu bu meslek koluna dair yaygın isimlendirmelerdir. Teknolojik cihazlar, motorlu taşıtlar, ev eşyaları kurulum veya kullanım aşamasında destek almayı gerektirebilir.
Rehber personel, 22 yaşından büyük ve en az lise mezunu olacak. Bu personel çocukların servislere güvenli şekilde bindirilip indirilmesini, karşıdan karşıya geçişlerini sağlayacak, çocukların emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığına bakacak. Taşıma öncesi ve sonrasında aracın içini kontrol edecek.
Mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, servis hizmeti sunulması için memurların, işe geliş gidişini muayyen tarifeli taşıtlarla sağlama imkânının bulunmaması ya da imkân olsa dahi bir takım olumsuzluklar sonucu işe geliş gidişin zamanında sağlama imkânının bulunmaması gerekmektedir.
MOBBING'E MARUZ KALANLAR NEREYE BAŞVURABİLİR? Mobbing'e maruz kalanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Anayasa Mahkemesi, CİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları'na başvuru yapabilirler.
ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.
Alo 158 Sahil Güvenlik İhbar ve Talep Hattı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri