Kaliteli peynir oda sıcaklığında 3-4 gün durduğunda dahi ekşime yapmaz yumuşama yapar. +2 +4 C de bekletildiğinde eski sertliğine ulaşır.
Açıkta kalan peynir ilk olarak sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür. Yumuşak yapılı bir peynir açıkta kaldığında sertleşir ve lezzetini yitirmeye başlar. Rengi değişmeye başlayan peynirleri tüketmemenizi öneririz.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Peynirin renginin değişmemiş olmamasına dikkat edin. Peynirin özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Peynirleri mutlaka buzdolabının uygun bölmesinde muhafaza edin. Buzdolabını sıkış tepiş doldurduğunuzda hava geçişi engellenecek ve gıdaların uzun süre muhafaza edilmesi engellenecektir. Bu yüzden peynirlerinizi mutlaka buzdolabında, kapalı çekmece gibi bölmelerde saklayın.
Bayatlamaya başlamış peynir üzerine sinmiş ağır kokudan belli olur. Tabii rengi de önemli. Her ne kadar bazı yöresel peynirlerin sararmışı hatta küflenmişi makbul olsa da, özellikle beyaz peynirde, üzerinin sararmaya yüz tutması bayatlama belirtisidir. Peynirin üzerindeki gözenekler de önemli.
Kokan peynirlerden korkuyorsunuz
Peynirsiz yaşayamayan bir millet olan Fransızların bir bildiği var, zira kötü koku peynirin aslında iyi ve kaliteli olduğuna da bir işaret olabiliyor. Tabii evde buzdolabında yıllanmış olduğundan kokan, küflenmeye yüz tutan peynirden değil, taze ve kokan peynirden bahsediyoruz.
Labne peynirinin bozulmaması için diğer süt ürünleri gibi paketinin hava almayacak şekilde kapatılıp serin bir ortamda saklanması gerekmektedir. Buzdolabında saklanabilir ancak derin dondurucuda sulanıp lezzetini kaybedeceği için dondurucuda saklanması önerilmez. Labne Peynirinin Faydaları Nelerdir?
Tulum peyniri ürünleri, ısı değişimine maruz kaldığında küflenmeler ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple tulum peynirini oda sıcaklığında bekletmemeniz önerilmektedir. Serin ve güneş ışığı almayan alanlarda muhafaza ettiğinizde tulum peyniri ürünlerini uzun ömürlü olarak tüketebilirsiniz.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklanabilmektedir. Kapaklı bir cam kasede veya kavanozun içerisinde buzdolabında muhafaza etmektir. Lor peyniri peynir çeşitleri içinde en dayanıksız ve bozulmaya müsait olanıdır.
Hava geçirmez, sıkı kapaklı bir ambalaj içerisine beyaz peyniri koyun. Peynirin tamamını kaplayacak şekilde tuzlu su çözeltisini de ekleyin. Bu şekilde beyaz peynirinizi buzdolabında en az 1 ay saklayabilirsiniz. Beyaz peynirin ambalajı açıldıktan sonra hava ile temas etmemesi çok önemlidir.
Sert peynirler rutubetten uzak ortamlarda, nemi dışarı atan özel kaplarda veya yağlı kağıda sarılarak, dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır. Peyniri bütün saklamak dış ortamla temas eden yüzeyi en aza indirir.
Açıkta bırakıldığında kolayca kurur, çatlar ve bozulur. Kaşarı mutlaka kapalı biçimde buzdolabında saklamanız gerekir.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur. Mevsimsel değişimlerle farklılaşan süt yağı içeriği, aynı peynirin farklı dönemlerde değişik renkler almasına sebep olur.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Yani taze, olgunlaşmamış peyniri tüketmemek lazım. Bu peynirler üretiminden sonra 4 ay bekletilmelidir. Bu bekleme esnasında varsa sağlık açısından riskli olan bakteriler elemine edilmekte, risk ortadan kalkmaktadır." Taze peynirin tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
En ideal peynir saklama koşulları
Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Burgu peynir ve beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra kendi salamura suyu içinde saklanmalıdır. Böylece uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir.
Üçgen peynir sıcakta bozulur mu? Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir.
Derece olarak 2 - 4 derece sıcaklıkta saklanmalıdır ve bulunduğu ortam ışıksız bir ortam olmalıdır. Güneşle, ısıyla, nem ile temasından kaçınılmalıdır. Bu sebeple en uygun saklama yeri buzdolabı olarak tercih edilmektedir. Çünkü peynir sıcak ortamda çok çabuk erimeye başlayacak ve küflenecektir.
Hücrelerdeki su dengesinin korunmasına destek olan peynir, sodyum bakımından zengindir. Fakat çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona sebep olabilmekte ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkisi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri