Piaget, ahlak gelişimini üç evreye ayırmaktadır. Bunlar: Ahlak öncesi dönem (0-5 yaş), heteronom (bağımlı) ahlak dönemi (5-10 yaş) ve otonom (özerk) (10 yaş ve sonrası) ahlak dönemidir.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir.
davranışın sonunda eğer ödüllendiriliyorsa o davranış doğru, cezalandırılıyorsa o davranış yanlıştır. Çocuklar davranışların fiziksel olarak doğurduğu sonuçlara bakarak hareket etmektedirler. Piaget'e göre özerk dönemde ise çocuk 10-11 yaş aralığındadır ve artık Page 17 3 davranışların altında yatan niyete bakmaktadır.
Piaget'in kurallara saygının nasıl geliştiğine ilişkin bulgularına bakıldığında 7-8 yaşına kadar çocukların kurallara sıkıcı bir saygı duydukları görülür. Çocuklara göre kuralların gizemli bir kaynağı vardır. Onları dokunulmaz ve kutsal olarak algılarlar.
İlgili 27 soru bulundu
Piaget, ahlak gelişimini üç evreye ayırmaktadır. Bunlar: Ahlak öncesi dönem (0-5 yaş), heteronom (bağımlı) ahlak dönemi (5-10 yaş) ve otonom (özerk) (10 yaş ve sonrası) ahlak dönemidir. Piaget'ye (1948) göre altı yaşın altında çocukların kuralları yoktur.
Bilişsel yaklaşımın savunucularından Piaget ve Kohlberg ahlaki gelişimi evreler halinde açıklamıştır.
0-6 yaş dönemi neredeyse bütün ahlaki gelişim teorilerinde 'ahlak öncesi dönem' olarak nitelendirilir.
Piaget'e göre ahlak, bir kurallar sistemidir ve ahlaki gelişim, bireyin bu kurallara karşı geliştirdiği saygıya dayanır.
Piaget'e göre soyut işlemlerin gelişimi 11 ile 14 yaş arasındaki bir devrede başlar. İşlem öncesi bir çocuk eliyle nesnelerin yerini değiştirip, belirli bir sıraya koyabilir. Somut işlemsel dönemdeki bir çocuk, düzenlemeyi semboller aracılığıyla zihinden yapabilir.
Piaget'e göre okul öncesi dönemde çocuklarda kural kavramı olmadığı için ahlak söz konusu değildir. Bu nedenle ahlak gelişimi 6 yaşa kadar başlamaz. Çocuklar bu yaşa kadar benmerkezcilik eğilimleri nedeniyle kendi dışındaki bireylerin görüşlerini dikkate alma konusunda önemli güçlükler yaşarlar.
Ahlak, kişinin kendi kültür değerlerine göre neyin doğru/iyi ve neyin yanlış/kötü olduğunu ifade eden kurallar bütünüdür. Ahlak gelişimi ise insanların sosyal ilişkilerinde ne yapması (ve yapmaması) gerektiğine dair kurallara ve geleneklere bağlı duygu/davranışlardır.
Kohlberg, daha sonra aldığı cevapları sınıflayarak, bireylerin 6 yargı aşaması geçirdiklerini belirtmektedir. Bu 6 aşama ise 3 dönem içinde yer almaktadır.
Çocuk gelişim evreleri bebeklik (0-3 yaş), ilk çocukluk (oyun) dönemi (4-6 yaş), ikinci çocukluk (okul) dönemi (7-11 yaş) ve ergenlik (12-18 yaş) aşamalarından oluşur.
İşlem- Öncesi Dönem (2-7 Yaş)
Bu yaş döneminde çocuk iç temsil süreçlerini daha karmaşık ve çok boyutlu olarak kullanmaya başlamaktadır. Simgeler ve sözcüklerle, nesneler arasındaki ilişkileri bilinçli olarak tanımlayabilmektedir. Geçmiş olayları da o ölçüde simgesel olarak tanımlayabilmektedir.
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
geleneksel ahlak, • teolojik ahlak, • metafizik ahlak, • rasyonel ahlak, • pozitif ahlak, • deterministik ahlak, • fizyolojik ahlak, • sosyolojik ahlak, Page 6 İş Ahlakı Dergisi 114 • psikolojik ahlak olarak sınıflandırılır (Dranaz, 1972, s. 122–127; Güriz, 2007, s. 13–20; Hançerlioğlu, 1991).
Literatür incelemesi sonucuna göre, kalıtım ve çevre, aile, okul eğitimi, akran ve arkadaş çevresi, din, kitle iletişim araçları, ekonomi ve kültürün bireylerin ahlaki gelişimlerini belirleyen önemli psiko-sosyal dinamik- ler olduğu ortaya çıkmıştır.
Etik veya ahlak felsefesi, doğru davranışlarda bulunmak, iyi bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir. Sevgisini kendisinin dışında ve karşı cinse doğru yöneltmeye başlar.
İlk Çocukluk -Oyun Dönemi ( 3-6 Yaş ) Okul öncesi yıllarını içine alan ilk çocukluk dönemi, çocuğun aktif olarak çevresine yöneldiği, uyarıcılar ile dolu dış dünyayı keşfetmeye çalıştığı, insan yaşamının en temel becerilerinin kazanıldığı bir dönemdir.
Bu nedenle anne babanın çocuklarıyla sağlıklı iletişiminden önce eşlerin birbirleriyle iletişiminin iyi olması gerekmektedir. Çocuğun eğitimi ve özellikle ahlak eğitimi uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu süreç doğumdan ölüme kadar sürmektedir. Bu nedenle çocuğun ahlaki eğitimi doğumla birlikte başlar.
Kohlberg'e göre ahlak, hak-haksızlık, doğru-yanlış, iyi-kötü konularında bilinçli yargılama ve karar vermeyi ve bu karar doğrultusunda davranışta bulunmayı kapsayan bilişsel bir yapıdır.
İtaat Ceza : Birey ceza almamak için kurallara uyar.Ortamda cezalandıracak biri yoksa kurallara uymaz. Ör:Kırmızı ışıkta eğer polis yoksa geçer. Saf Çıkarcı: İtaat etmek yerine çıkarlarına bakar. Amaç bireyin fayda etmesi.Sevilmek için de yapar.
Gelenek öncesi düzey, Piaget'in işlem öncesi bilişsel gelişim dönemine denk düşer. Bu dönemde çocuğun ahlâkî yargılarında ben merkezcilik egemendir. Gelenek öncesi düzeyin birinci evresi, ceza-boyun eğme evresidir. Gelenek öncesi düzeyin ikinci evresi, bireyselcilik ya da çıkarcılık evresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri