Ardından hangi yemekleri pişiriyorsanız ona uygun olarak uzun uzun ya da yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Geniş bir tepsinin içine pişirme kağıdı yerleştirin, üzerine pırasa dilimlerini birbirlerine çok değmeyecekleri şekilde yerleştirip dondurucuya atın ve bu şekilde 1 saat donmalarını sağlayın.
Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı. Kullanmadan önce kavanozu açıp bir tencereye almanız ve ısıtmanız yeterli. Dondurmak içinse dondurucuda kullandığınız cam harici herhangi bir kaba aldığınız soğumuş çorbayı dondurucuya koyup saklayabilirsiniz.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
-Her türlü sebze yemeği, küçük parçalar halinde ve suyu azaltılarak dondurulabilir. Ancak 2 haftadan fazla bekletilmemelidir. Pişmiş tavuk ve köfteler de, buzlukta saklanmaya uygundur. Bekleme sürelerinin çok uzun olmaması gerekmektedir.
Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi pırasayı dondurucuya atıp yazın canı çekince yiyenlerden olmak istiyorsanız bu pratik yönetimi mutlaka deneyin. Ayrıca pırasanın besin değerlerini de biraz aşağıda bulabilirsiniz. Dondurucuda pırasa saklamanın pratik yolu.
İlgili 25 soru bulundu
Ardından hangi yemekleri pişiriyorsanız ona uygun olarak uzun uzun ya da yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Geniş bir tepsinin içine pişirme kağıdı yerleştirin, üzerine pırasa dilimlerini birbirlerine çok değmeyecekleri şekilde yerleştirip dondurucuya atın ve bu şekilde 1 saat donmalarını sağlayın.
Pişmiş pırasayı ise 1-2 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Çünkü pişmiş pırasa buzdolabında dahi olsa bile 2 günden fazla dayanmayacaktır.
Derin dondurucudan çıkarmış olduğunuz pırasalarınızı buzu çözülmeden tencereye koyunuz. Damak tadınıza göre tuz ekleyip tencerenizin kapağını kapatınız. Pırasalarınızın buzu buharda çözülsün. Orta ateşte pişmesine yakın üzerine pirinçlerinizi ilave ediniz.
➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Sebzeler. Dolmalık biber, havuç, fasulye, ıspanak, mantar, bezelye, kabak, mısır, brokoli gibi sebzeler dondurulabilir. Doğal olarak yüksek bir su içeriğine sahiplerse, dondurmadan önce püre haline getirilmeleri, sotelenmeleri veya pişirilmeleri en iyisidir.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı. Bunun en uygun yöntemi, donmuş yemeği, mikrodalga fırında çözdürmektir.
Pişmiş yemekleri saklarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Uygun kaplar kullanmak temel kurallardandır. Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir.
Et, tavuk ve deniz ürünleri: Daha evvel dondurulan ve çözülmeyen bir et besininiz varsa mutlaka tekrardan dondurucunun içine koymayın. Bu durumda zehirlenme ihtimaliniz vardır. Pişmiş Makarna: Makarnaları bol bol haşlayıp, başka bir gün hazır olması için dondurucuya koyduysanız hemen bu besini ortadan kaldırın.
Pişmiş pirincin ağzını kapatarak, buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz. Pişmiş pirinci, dondurucuda 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
DERİN DONDURUCUDA:
Yemeklerinizi, isterseniz ağzı hava almayacak şekilde kapatılmış plastik saklama kaplarında, isterseniz de ağzı kilitli derin dondurucu poşetlerinde saklayabilirsiniz. Sulu yemeği buzdolabına koymadan önce; oda sıcaklığına inmesine dikkat etmelisiniz. Böylece bozulmalarında önüne geçmiş olursunuz.
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Kıymanızı soğan ile kavurarak Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede yemek yaparken daha az vakit harcarsınız. Aldığınız kıymanın tamamını kullanmayacaksanız eğer, kavurup Koroplast Buzdolabı Poşetlerine bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Sağlıklı ve doğal bir pırasa, yapraklarının koyu yeşil, dip kısmının beyaz olmasıyla anlaşılabilir. Pırasanın beyaz kısımlarında sararma, yapraklarında çatlaklar ve solma varsa o pırasa taze değildir.
Sirke pırasanın pişerken kötü bir koku salmamasını sağlayacaktır. Sirke yerine suya limon ve 1 çay kaşığı karbonat atabilirsiniz. Bu sayede de kokusu engellenecektir ve pişerken kıvamı nefis bir şekilde kalacaktır. Pırasayı sotelerken özellikle çok fazla karıştırmamaya özen gösterin.
Pırasanın idrar söktürücü özelliği vardır. Pırasa, vücudu temizler, cildin parlak görünmesini sağlar. Pırasa içeriğinde A vitamini barındırmaktadır. A vitamini; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımında etkili olurken, vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda da yardımcıdır.
Pırasayı kısık ateşte 20-25 dakika kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Pişen zeytinyağını limon ekleyerek servis edebilirsiniz.
Pırasanın içerisinde kaempherol bulunur. Bu bileşen kan damarlarının gevşemesine yardımcı olduğu için hipertansiyon olma riskini azaltır. Bunun yanı sıra kan dolaşımını düzene sokan K vitaminini de içerir. K vitamini içeriği yüksek olan pırasa kemik sağlığı için önemli bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri