Ürünün iri, dolgun, sert ve renginin canlı olmasını sağlar. Yapraktan önerilen dozlar 10-15 gün ara ile, damla sulama ve topraktan önerilen dozlar ise haftalık olarak uygulanır.
Potasyum sülfat gübresinin en doğru kullanım zamanı: sebzelerde ya da meyve ağaçlarında çiçek oluşumu, meyve oluşumu gibi zamanlar olarak farklı zamanlarda kullanılabilir. Her sebze, meyve ya da diğer bitkilerin kullanım zamanı farklıdır.
Bileşimindeki kükürt hem bitkinin kükürt ihtiyacını karşılar, hem de yüksek toprak pH'sını düşürücü etki gösterir. Potasyum sülfat; sebzeler ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumunu, meyve bağlama ve meyve kalitesini (şekerler, proteinler, vitaminler, organik asitler, aroma maddeleri vs.) artırır.
Sebzelerde ise potasyum; dikim öncesi, çiçeklenme ve meyve olgunlaşma başlama döneminde uygulanmalıdır. Bunların haricinde kil bakımından zengin bir toprakta ekim öncesinde, kil bakımından düşük bir toprakta ise ekim sonrasında potasyum gübre verilebilir.
Amonyum Sülfat gübresi, başta çeltik olmak üzere önce soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yerfıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde emniyetle kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Kullanılacak Potasyum Sülfat Gübresi miktarı= Analiz ile bulunan potasyum(K2O) değeri x 2,0 Raporda verilmesi gerekli potasyum miktarı saf madde olarak 7 kg ise; Kullanılacak Potasyum Sülfatlı Gübre miktarı= 7 x 2,0 = 14 kg Potasyum Sülfat/ 1 dekar(1 dönüm) araziye verilmelidir.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Potasyum sülfat; potasyum ve kükürt içeriğine sahiptir. Potasyum nitrat; potasyumun yanı sıra nitrat azotu da içermektedir. Potasyum sülfat alkali topraklarda, potasyum nitrat ise asidik topraklarda tercih edilir.
Ürünün iri, dolgun, sert ve renginin canlı olmasını sağlar. Yapraktan önerilen dozlar 10-15 gün ara ile, damla sulama ve topraktan önerilen dozlar ise haftalık olarak uygulanır.
Genel olarak, herhangi bir infüzyon sıvısı miktarında maksimum 10 mEq/sa potasyum klorür hızı aşılmamalıdır. Ciddi potasyum eksikliği durumunda (serum potasyumu 2 mEq/L'nin altında), 20 ila 40 mEq/saat hızında aşırı dikkatle verilmelidir. Her durumda infüzyon pompasının kullanılması önerilir.
· Zeytin, ayçiçeği, kanola, yer fıstığı ve soya gibi yağlı bitkilerde potasyum sülfat kullanmak faydalıdır. · Ayrıca hububatta sap kalitesini arttırarak verim kayıplarına neden olan ekin yatmalarını engeller. Potasyum sülfat her türlü tarımsal üretimde kullanılabilir.
Kullanım Alanları
Bu madde patates, tütün, sebze, ve meyvelerde kullanılır ve kalitesini yükseltir. Zeytin, ayçiçeği, kanola, yer fıstığı ve soya gibi yağlı bitkilerde potasyum sülfat kullanmak faydalıdır. Ayrıca hububatta sap kalitesini arttırarak verim kayıplarına neden olan ekin yatmalarını engeller.
Ürün kalitesini ve raf ömrünü artırır. Damla sulama ve yapraktan uygulamaya en uygun potasyum sülfattır.
EGE GÜBRE | Tedarik Gübreler. Potasyum Sülfat, %50 potasyum içeren (K2O) granül veya toz yapıda olabilen bir gübre çeşididir. İçeriğinde ayrıca ortalama %16-20 oranında kükürt bulunur. Kükürt, sülfat (SO4) formunda olup bitki tarafından direkt alınabilir formdadır.
Sebze yetiştiriciliği ve meyve yetiştiriciliğinde meyvenin ihtiyacı olan potasyumun ham maddesidir. Bitkinin direk alabileceği formdadır bu nedenle ürün kullanımında yüzde yüz başarılı sonuç verir.
Potasyum Nitrat gübresi topraktan, yapraktan ve sulamayla birlikte (damla ve yağmurlama) uygulanabilir. Üç ayrı tipi mevcuttur: Pril, kristal ve düşük pH değerli potasyum nitrat.
Potasyum Noksanlık Belirtileri
Yaşlı yaprakların uçlarında ve kenarlarında sararma daha sonrada kuruma şeklinde görülür (yaprak yeşil rengini korur). Yaşlı yapraklar daha küçüktür. İlerlemiş durumlarda yaprağın büyük bölümü kurur ancak düşmez. Bitkide genel bir su stresi görülür.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Meyve dökümünü en aza indirir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artırır. Yeterli potasyumu alamayan bitkilerde ürünün kalitesi dolayısıyla pazar değeri düşer.
Potasyum nitrat gübresi meyve ve sebzelerde büyümeye, şişirmeye yardımcı olur. Potasyum sülfat ise meyve ve sebzede olgunlaşamaya etki eder. Her iki ürünü de vejetasyon dönemi boyunca yaptıkları işler bakımından değerlendirip kullanmanız gerekir. Hasat sonrası TSP gübresi ile potasyum sülfat gübresini kullanınız.
Fosforlu gübreler, ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişmesinin ileri dönemlerinde verilen fosforlu gübreler beklenen faydayı tam olarak sağlayamaz. Toprak neminin yeterli düzeyde olması fosforun elverişliliğini artırır.
ZEYTİN 100 litre suda 3 kg PN gübresi eritilip çiçek öncesi, meyve tutumundan sonra ve meyve irileşme döneminde uygulanmalıdır.
FOSFOR (P), bitkide kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu arttırır. İri ve dolgun meyve oluşmasını sağlar.
Damlama sulama ile potasyum gübre verilmesi ağaçların ihtiyaç duyduğu zamanlarda yani meyve gelişimi sırasında yapılabilir. İklime bağlı olarak tozlaşma sonrası başlamak üzere hasata kadar aylara bölünerek damlama sulamayla potasyum uygulaması yapmak kökün ihtiyacı olduğu potasyuma her zaman ulaşmasını sağlar.
Meyve ağaçlarında gübre uygulama zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle beraber iç Anadolu bölgemizde Şubat veya Mart aylarında kışı şiddetli olan kesimlerde ise Mart, Nisan veya Mayıs aylarında yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri