Fransızca kökenli bir kelime olan Prosedür sözcüğü Türkçede yaygın biçimde kullanılmaktadır. Taşımış olduğu anlam üzerinden amaca uygun şekilde tek başına ya da cümle içerisinde değerlendirilmektedir. Genelde günlük yaşamda anlamı kapsamında, 'İşlem ya da yöntem' olarak ele alınmakta ve öne çıkmaktadır.
Prosedür gereği demek, önceden hazırlanan ve kurum kültürü ile bağdaşan planlı bir çalışma disiplinine bağlı olmak demektir. Bir prosedür, bir görevin doğru bir şekilde tamamlanmasını hızlandırır.
Fransızca “procédure” yargılama usulü, yargılama evreleri anlamına gelmektedir. Dilimizde ise bir amaca ulaşmak için tutulan yol ve yöntem ( metot ) anlamında kullanılmaktadır.
Bu kelime hem yazılışı hem de telaffuz edilişi bakımından çok fazla hata yapıldığı için nasıl yazıldığı merak edilen sözcükler arasında yer alıyor. Bu doğrultuda TDK kurallarına uygun şekilde doğru yazılışı 'Prosedür' şeklinde olduğunu söylemek gerekir.
Tıp alanında prosedür kelimesi “tıbbi olay ya da işlemde izlenmesi gereken yöntem veya yol” olarak kullanılmaktadır. Prosedüre bir nevi başlangıç işi de denilebilir. Her işlem ya da deneye başlanmadan önce gerekli prosedür uzmanlar tarafından yerine getirilir.
İlgili 31 soru bulundu
4.9. Prosedür: Bir faaliyeti veya sureci yerine getirmek için belirlenmiş yoldur. Süreçlerin (proseslerin) amacını ve kapsamını tanımlayan, işlerin (aktivitelerin) ne, neden, nerede, kim tarafından, nasıl ve ne zaman gerçekleştirildiğini anlatan dokümandır.
Bütün teknik tanımlar dışında prosedür bir eylemin ne olduğunu içeriğini anlatan dokğmandır. Talimat ise o eylemin kim/kimler tarafından hangi sıklıkta ne şekilde yapılması ve kayıt tutulmasını anlatan dokümanlardır. Yani prosedür genel talimat ise özeldir.
Prosedürler, bir faaliyetin amacını, kapsamını ve yapılması gereken adımları belirleyen ayrıntılı bir talimatname olarak tanımlanabilir. İşletmelerdeki prosedürler, birçok farklı alanda kullanılabilir ve kalite yönetimi politikalarını destekleyerek müşteri memnuniyetini artırmada önemli bir rol oynarlar.
Sözlük tanımı olarak prosedür "bir işte uyulması, tutulması gereken yol ve yöntemlerin tümü" olarak tanımlanıyor.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Prosedür' olarak değerlendirilmektedir. Genelde yapılan yazım hatası ise, 'Prosödür' olarak öne çıkmaktadır.
Prosedür; yapılacak bir faaliyetin, yapılma metodunu, kimi zaman da yapılma aşamalarını / basamaklarını anlatan yazılı sistemdir. Prosedür, bir amaca, hedefe ulaşmak için izlenen yol ve yöntemdir. Yönetsel süreçleri anlatan yazılı metin halinde dokümante haline getirilmektedir.
Fransızca procedure “süreç” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca procéder “sürmek, devam etmek, ilerlemek” fiilinden +(t)ura ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Latince procedere, process- “ileri gitmek” fiilinden alıntıdır.
Dilimize Latinceden geçmiş olan birçok kelime tıp ve mühendislik gibi uzmanlık alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. O kelimelerden biri olan proses kelime anlamı süreçtir.
işlem, süreç, prosedür i.
Prosedür kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Prosedür kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı procédure şeklindedir.
👉 Politikalar; yönetimin kontrolleri gerçekleştirmek için neler yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalarını yansıtır. 👉 Prosedürler ise, bir politikanın uygulanmasına ilişkin eylemlerden oluşur.
Natürel kelimesi anlam olarak; doğada saf bir halde bulunan, insan eli değmemiş kendiliğinden oluşan gibi anlamları ifade etmektedir. Natürel, herhangi bir nesnenin katkısız ve saf halini anlatmak için kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre natürel kelimesi, doğal olan anlamında açıklanmaktadır.
i. (< süre+ç) yeni. Birbiriyle bağlantı hâlinde olup bir bütünlük gösteren olaylar dizisinin cereyan ettiği zaman bölümü, vetîre, proses: Küreselleşen ekonomik süreçler, ulusal sınırların dışına taşıp dünya çapındaki hassasiyetlerden kolayca etkilenir hâle gelmiştir (Savunma ve Havacılık).
Proceeding = işleyiş, hareket tarzı, ilerleme. İstek peçetesi geldi de ondan şey ediyorum yani. Gerçekler şudur: Birileri (ki genellikle bu bir İK'cı olur) oturur kendi başına takada tukada prosedür yazar.
Bir kısım prosedürler ise doğrudan faaliyetin gerçekleştirildiği ünite çalışanları ve yöneticileri tarafından hazırlanır. Ancak bunlar da işletmede görevli kalite yönetim temsilcisi tarafından kontrol edilmek zorundadır.
Tüzük (Nizamname), yasalarca belirlenen işlerin nasıl yapılacağını gösteren, bakanlar kurulunca çıkarılan ve tıpkı kanunlar gibi cumhurbaşkanının imzasından sonra aksine bir hüküm yoksa Resmi Gazetede yayınlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe giren bir düzenleyici işlemdir.
Kontrollü Doküman: Kalite Yönetim Sistemi içinde gerektiğinde güncellenmesi zorunlu olan, doğruluğu, güncelliği ve içeriği onaylanmış, yayınlanması, dağıtımı ve değişikliği sadece yetkili kişilerce yapılabilen dokümanlardır.
Prosedürler detaylı anlatım içermektedirler. Talimatlarsa, bu küçük departmanlar içerisinde neyin nasıl yapılacağını emir dili gibi anlatımla ifade eden, hangi işin nasıl yapılacağını ve yapılması istenen şeylerin yazıldığı TALİMAT 'lardır.
ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi içerisinde Prosedür bir faaliyeti veya prosesi icra etmek için belirlenen yol olarak tarif edilebilmek için hazırlanmış dokümandır ISO 9001 Belgesi belgelendirme sürecinde Prosedürler diğer ISO 9001 Dökümanları gibi yayınlanmış ve üst yönetim tarafından onaylanmış olmalıdır.
Talimat Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: 1. Yönerge. 2. Görevin gerektirdiği türlü hizmetlerin başarıyla yürütülmesi için kumandanlık, başkanlık veya daire başkanları tarafından verilen, o hizmetle ilgili sorumluluk, düzen ve ilkeleri içine alan buyruklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri