Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır.
Rahim sarkması belirtileri arasında pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, idrar kaçırma, belin alt kısmında ağrı ve vajinadan doku görünmesi gibi rahatsızlıklar sayılabilir. Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından uygun tedavi düzenlenir.
Rahim sarkması, rahmin duvarından ayrılarak vajinaya doğru kaymasıdır. Buna uterus prolapsusu da denir. Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir.
Pelvik kaslar ve bağ dokularına tutulu olan rahim, kasların ve dokuların zayıflaması ile aşağı doğru kayacaktır. Bu kasların zayıflamasının sebeplerinin başında yaş gelmektedir. İleri yaşa bağlı olarak, bazı kadınlarda vajinal sarkma görülebilmektedir. Rahim sarkmasının bir diğer sebebi ise çeşitli doğumlardır.
Rahim, daha sonra vajinaya düşer ve bazı durumlarda vajinal açıklıktan dışarı çıkar. Hafif rahim sarkmaları tedavi gerektirmez ancak sarkma kronik olarak rahatsız edici hale gelirse tedavi uygulanması gerekir. Rahim sarkması, pelvik organ sarkması terimi altında sınıflandırılan çok sayıda durumdan biridir.
İlgili 32 soru bulundu
Rahim sarkması elle hissedilir mi? Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Bu hastalarda sarkmayı düzeltmek için hasta yaşı da çok ilerlemiş ise kısmi vajinal kapama işlemi yapılabilir. Bu hastalarda vajen tamamen kapatılmaz ancak sarkmayı engelleyen bir işlemle çeşitli dokular vajende dikilerek sarkma engellenir- ancak bu işlem sonrası cinsel ilişki mümkün olmaz.
Genellikle gebeliğin 20. haftası itibariyle plasentanın yer değiştirmesi mümkündür. Gebeliğin ilk dönemlerinde plasenta rahim ağzına yakın yerleşebilir. Rahim büyümesiyle beraber plasenta üst kısımlara çıkar. Bunun için de gebeliğin 24. haftasına kadar beklenilir.
Hafif vakalarda pelvik taban kaslarını güçlendirecek 'kegel egzersizleri', kilo verme, vajinal östrojen kullanımı yeterli olurken, ileri vakalarda rahmi ve idrar torbasını yukarıda tutan halka ve kaldıraç şeklindeki 'pesser' denilen vajinal aplikatörler veya cerrahi gerekebilmektedir.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Mesane sarkması tedavi edilmezse kişinin hayat kalitesi etkilenir. Mesane sarkması ölümcül değildir. Ancak dışarı çıkan mesane dış etkenlere karşı daha savunmasız olur. Mesanede enfeksiyon kapma riski, ülser ya da kanama gibi durumların yaşanması olasılığı yükselir.
Vücudun diğer kaslarında da olduğu için bu kasların da toparlanması gerekir. Aksi halde zayıflayan kaslar rahmi tutamaz hale gelir ve oluşan gevşeklikle birlikte rahim sarkması problemi oluşur. Bu da idrar kaçırma, ağrı, sızı, sancı, cinsel ve yaşamsal fonksiyonlarda bozukluklara yol açar.
Doğum sürecinde tam olarak bebeğin doğum kanalına ineceği zaman belli değildir. Ancak genellikle gebeliğin 36-38. haftaları arasında myometrium denilen rahim kasları doğuma hazırlanır ve genellikle bu dönemde bebeğin doğum kanalına inişi başlar.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Gebeliğin erken haftalarında, plasenta aşağıda yerleşmiş olabilir ama gebelikle beraber, rahim büyüdükçe, zamanla yukarı çıkabilir. Bu nedenle takip etmek gerekir. Ama son aylarda hala rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapatıyorsa, riskli gebelik grubuna girer.
Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflamasıyla rahim yeterli desteği alamadığı için aşağı doğru kayar ve çıkıntı yapar. Buna rahim sarkması ya da tıp literatüründe ki adıyla uterus prolapsusu denir. Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.
Vajina daraltılması operasyonuna tıpta vajina estetiği (vajinoplasti:) adı verilir. Belirgin rahim sarkması durumunda karın yoluyla rahimi yerinde tutan bağlara ulaşılarak bu bağların yukarı çekilmesi ve böylelikle rahimin alınmaması mümkündür.
Vajinal muayene bazen elle yapılabilir. Çünkü vajina dokusunda ve rahim ağzında bazı doku farklılaşmaları elle hissedilebilir.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Rahim (uterus) vaginanın üzerinde karın içine yerleşmiş armut biçiminde bir organdır (Soldaki resim). Uterusun (rahimin) kalın duvarı üç tabakadan oluşur. Bunlardan en içte olanı "endometrium" adını alır, adet siklusu boyunca değişimler gösterir ve eğer gebelik olmaz ise dökülerek adet kanaması ile birlikte atılır.
Rahim sarkması ameliyatı ne kadar sürer? Yaklaşık 3-4 saat sürer. Karın bölgesinin alt kısmından bir kesi açılır.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri