rast gelmek için benzer kelimeler rast gelmek, 11 karakter ile yazılır.
Bu kelime için doğru şekilde yazılışı, 'Rastgele' biçimindedir. Tesadüfen denk gelmiş bir durum ya da olay rastgele olarak ifade edilir. Okunuşu ve yazılışı üzerinden yukarıda verildiği gibi ele alınmalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru şekilde yazılış hali, 'Rastgele' kelimesidir.
Rastgele Kelimesi TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Rastgele kelimesi de birleşik isim olduğu için bu kelimenin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
rast gitmek için benzer kelimeler
rast gitmek, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, r harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'r', 'a', 's', 't', ' ', 'g', 'i', 't', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. rast gitmek kelimesinin tersten yazılışı kemtig tsar diziliminde gösterilir.
TDK sözlükte yer alan birleşik kelimeler arasında Kurşun kalem birleşik kelimesi de bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
Yukarıda sıfat ve zarf olarak kullanıldığı takdirde ifade ettiği anlamların açıklandığı güler yüzlü doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Işi rast gitmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: şans yardımıyla işi iyi, istediği gibi olmak.
TDK'ye göre raslamak değil "rastlamak" yazmak gerekir. Üç sessiz harfin (R, S, T) yan yana gelmesi telaffuzu zorlaştırsa da bu kelime rast'tan türemiştir. Yaygın kullanım halen 'rastlamak' şeklindedir.
1) rast gelmesini sağlamak: Üç kurşun attı, ikisini rast getirdi. 2) kollamak, seçmek: Neşeli bir anında rast getirip dilediğimi söyledim, hemen kabul etti. 3) aranmakta olan bir şeyi veya kimseyi umulmadık bir yer ve zamanda bulmak; 4) Tanrı, uygun getirmek, başarılı kılmak: Allah işinizi rast getirsin.
Bu kelimenin pek çok yerde İstanbul'lu şeklinde yazımı görülmektedir. Bu bağlamda birçok kişinin aklına İstanbullu bitişik mi yazılır sorusu gelmektedir. Bu sözcüğün kesme işareti kullanılarak ayrı bir şekilde yazılması yanlıştır. İstanbullu sözcüğünün sonunda yer alan “lu” eki yapım eklerinden biridir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
TDK'ya göre koreografi kelimesinin doğru yazılışı "koreografi"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''varoluş" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Varoluş nedenimi ararken kendimi tasavvufun içinde buldum.
TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Rast, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan rast kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan rast kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Bu kelimenin doğru kullanımı rastlantı şeklinde olmalıdır.
Raslantı nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "rastlantı" şeklindedir. Kelimenin söylenişi sırasında konuşma dilindende aradaki 't' harfi yok olduğundan yazı dilinde de bu şekilde kullanım neticesinde yanlışlıklara neden oluyor. Ancak TDK'ya göre raslantı kelimesinin doğru yazılışı rastlantı şeklindedir.
rast - Nişanyan Sözlük. Farsça rāst راست “1. düz, doğru, hayırlı, şanslı, 2. sağ taraf, 3. İran musikisinde bir makam” sözcüğünden alıntıdır.
Bir kimsenin başarılı veya başarısız olması, işinin rast gitmesi veya gitmemesi iki açıdan değerlendirilebilir: Birincisi: Her şeyin dizgini elinde olan Allah'ın takdiri. İkincisi: İnsanın, birer ilahi kanun olan kâinattaki cari sebepler sistemine riayet edip etmemesi.
ara vermek {fi.} mola vermek {fi.}
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri