Raslantı nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "rastlantı" şeklindedir. Kelimenin söylenişi sırasında konuşma dilindende aradaki 't' harfi yok olduğundan yazı dilinde de bu şekilde kullanım neticesinde yanlışlıklara neden oluyor. Ancak TDK'ya göre raslantı kelimesinin doğru yazılışı rastlantı şeklindedir.
RASTLANTI NE DEMEK: Bilgiye, isteğe, kurala veya belli bir sebebe dayanmaksızın oluveren karşılaşma, tesadüf anlamındadır. RASTLANTI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin rastlantı mı, raslantı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı rastlantı şeklinde olmalıdır.
Rastlantı kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Rastlantı kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
TDK'ye göre raslamak değil "rastlamak" yazmak gerekir. Üç sessiz harfin (R, S, T) yan yana gelmesi telaffuzu zorlaştırsa da bu kelime rast'tan türemiştir. Yaygın kullanım halen 'rastlamak' şeklindedir.
Bu kelime genellikle mürüvet, mürivet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mürüvvet şeklinde olmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, rötuş şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "rütuş, rutüş" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"rötuş"tur.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Rastlantı kelimesinin iki farklı eş anlamlı kelimesi vardır. Bu kelimelerden biri tesadüfi diğeri ise karşılaşmadır.
Rastlantı ya da tesadüf, determinizmi ve nedensellik kuralını kabul etmeyen görüşe göre, yani her olayın muhakkak bir nedeni olmadığını ya da olayların bir neden-sonuç zinciriyle meydana gelmediğini varsayan görüşe göre, olayların nedensiz, gelişigüzel bir şekilde meydana gelişine verilen addır.
Rastlantı (Nazlı Ozan) - Fiyat & Satın Al | D&R.
Arapça tesâdüf kelimesinin karşılığı olan rastlantı, önceden kestirilemeyen, isteğe, kurala veya belli bir sebebe dayanmaksızın bir olayın ortaya çıkması anlamına gelmek- tedir.
Bu kelime, genellikle bitişik yazılır. Ayrı yazılması ise yanlış bir şekilde kabul edilir. Bu nedenle de kelimenin yazımına dikkat etmek gerekir.
Maddi yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım eli uzatan, para hesabı yapmayan, eli açık ve bonkör kişilere cömert denir. Cömert kelimesi, cimri, varyemez, kısmık ve hasis sözcükleriyle zıt anlamlıdır.
Tereddüt kelimesinin doğru yazımı ve cümle içinde kullanılmış birçok örneğine buradan ulaşabilirsiniz. DOĞRU YAZIMI TEREDDÜT MÜ, TERETTÜT MÜ? Türk Dil Kurumu'na göre ''tereddüt'' olarak yazılmaktadır.
ART ARDA TDK YAZILIŞI: ARD ARDA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor. Yine yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', 'ardarda' ve 'artarta'.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır. c.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Mülhakat kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mulḥaḳāt şeklindedir.
Murafaa kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı murāfaʿa şeklindedir.
Teessür kelimesinden türetilmiş olan müteessir sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Müteessir kelimesi, hep bir tesirin altında kalan, etkilenen, hem de üzgün ve çaresiz anlamına gelir. Etki eden anlamına gelen müesssir, bu kelimeyle zıt anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri