Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
En önemli püf noktası hamurunu yaparken unu ilave ederken kıvamını yumuşak olmasına dikkat ederseniz birde şerbetlerken şerbeti ve tatlıyı ılık tutarsanız şerbeti eşit bir şekilde emer ve 2 saat sonra tamamen içine çekmiş şekerpareleriniz hazır olur.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
İlgili 25 soru bulundu
Revani tatlısı püf noktaları
Revani tatlısının şerbeti iyi çekmesini istiyorsanız şerbeti dökmeden önce kekinizi dilimleyebilirsiniz. Şerbeti döktüğünüzde kek sıcak şerbet ise soğuk olmalıdır.
Şerbet soğuk tatlı sıcak olmalı. Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz. Pişen tatlının üzerine şerbeti döküyoruz. Revaniyi dilimleyerek şerbeti daha güzel çekmesini sağlıyoruz.
Tatlının şerbetini hazırlamak için; 3 su bardağı su ve 2,5 su bardağı toz şekeri bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Baklava şerbeti ölçüsü doğru ayarlandıktan sonra işinizi çok kolay!
Tatlı, şerbeti çekmezse ne yaparım diye düşünmenize hiç gerek yok. Fırınınızı ısıtın ve şerbeti çekmeyen tatlınızı fırında bir süre ısıtın. Ne kadar etkili olduğunu sizde göreceksiniz!
Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli. Tatlınıza çok akışkan bir şerbet dökerseniz şerbeti hemen içine çekip hamurlaşabilir. Çok koyu olan şerbeti ise tatlı içine çekmeyebilir. Bunun için kaynamaya başlayan şerbetin altını kısıp bir süre de böyle pişirerek koyulaşmasını sağlamalısınız.
Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir. Koyu şerbet bir nedenle incelmişse, şerbeti kaynatarak koyulaştırbilirsiniz. Maharetini Göster: Tencereye 3 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı soğuk su konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak.
Tatlı şerbeti içerisine eklenen tuz ya da limon suyu; şerbetin şekerlenmesinin önüne geçmeye yardımcı olur. Bu sayede şerbet kıvamını güzelce alır ve lezzeti istediğiniz gibi olur.
Şerbetin yapılışı
Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
Baklava şerbeti ölçüsü ve kıvamı nedir? Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Şerbetiniz orada soğurken gelelim hamuruna. Muhteşem bir revani için gerekli tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması şart. Aksi takdirde revaniniz kabarmaz.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Şerbet için de su, şeker ve limon suyunu 10 - 15 dk. kadar kaynatın. Revaninin ilk sıcağı geçince dilimleyin. Ilıktan biraz daha sıcak olan şerbeti üzerine dökün ve çekmesi için 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
Haşhaşlı Revani Tatlısı İçin Malzemeler :
3 adet yumurta. 1 su bardağı toz şeker. 1 su bardağı sıvı yağ 1/2 su bardağı süt.
Revaniyi fırından almadan önce bir kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkarsa pişen revaniyi dilimleyin ve üzerine ılık şerbeti dökün. Yarım saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Keki için:
Sırasıyla üzerine sütü, sıvı yağı, un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Yağladığınız fırın tepsisine karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kekinizi pişirin. Fırından çıkardığınız revaninin ilk sıcağı çıkınca üzerine sütlü şerbeti dökün ve soğuyunca dilimleyin.
Kaynadıktan sonra limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır ve soğumaya alınır. Kek için, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak iyice çırpılır. Üzerine sıvı yağ, yoğurt ve irmik eklenip çırpılır. Hoş bir koku ve tat vermesi için 1 adet portakalın kabuğunu rendeleyerek karışıma ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri