İstihare, bir işin hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak için abdest alıp iki rekât namaz kıldıktan sonra bu husustaki duayı okuyarak o işle ilgili rüya görmek üzere uykuya yatmaktır.
Nitekim namaz kılındıktan sonra, hayırlı olup olmayacağı üzerine kılınan işin aşikar şekilde rüyada görülemez. Sadece belli renklerin görülmesi durumunda, yapılacak olan işin kişi için hayırlı olacağına işaret olarak kabul edilir.
İstihare namazı geleceği görmek için kılınan bir namaz değildir. Toplum arasında bu şekilde yaygınlaşmıştır ancak gerçek anlamda bunun için kılındığı söylenemez. Nitekim namaz kılındıktan sonra, hayırlı olup olmayacağı üzerine kılınan işin aşikar şekilde rüyada görülemez.
Hatta vakit dar olup uyuyacak zaman bulunmazsa, herhangi bir hayırlı mesele için yine istihare namazını kılmak sünnettir. Ancak namaz ve dua yaptıktan sonra abdestli olarak kıbleye doğru yatması, rüyada beyaz veya yeşil görmesi o işde hayır olduğu, siyah veya kırmızı görmesi ise hayır olmadığı anlamına gelebilir...
Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-ğuyub.
İlgili 28 soru bulundu
Yapılacak her iş için istihareye yatmak sünnettir ve çok hayırlıdır. - İstihare namazı kılınır ve duası yapılır. İhtiyaç olmaması halinde konuşulmadan abdestli olarak kıbleye dönüp yatılmalıdır. - Rüya görseniz de görmeseniz de 7 gün boyunca istihareye devam edilir.
İstihâre, yapılmasının doğru olup-olmadığında tereddüt edilen şeylerde yapılır ve yedi kere tekrarlanabilir. İstihâreden sonra, insanın gönlüne bir açıklık gelir ve ilk defa kalbe doğan şeyin hayırlı olduğu kabul edilerek ona göre hareket edilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/26-27).
İstihare usulüne uygun olarak ve istihare edilecek mubah konularda yapıldıysa olumsuz çıkarsa o işten sarfı nazar etmeniz uygundur. Rüyaya yatmak, ya da başkasının sizin adınıza rüyaya yatması istişare bağlamında mütalaa edilebilir. Ama istihare sünnetinde yeri yoktur.
İstiharede gri renk görmek, çoğunlukla olumsuz olarak yorumlanır. İstihare renkleri arasından griyi gören kişinin istediklerinin hayırlı olmadığına işaret eder. Genellikle rüyayı görenler için kararsızlık ve karamsarlık olarak yorumlanır.
İstihare namazının belli bir vakti bulunmamaktadır. Yatağa girip uyumadan önce kılınır ve uykuya yatılır. Kişi istihare namazı için abdest alır.
Namaz kılındıktan sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamına gelmektedir. Şer olandan kaçınmak gereklidir.
İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüya görse de, görmese de, 7 gün istihareye devam edilir. Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra, siyah veya kırmızı görmek şerre alamettir. Eğer, rüyada bir şey görülmezse, kalbe bakılır.
İstihare namazının kılınmadığı bazı durumların varlığı söz konusudur. Bunlar; ibadet ve iyilik yaparak sevap işlemek gibi hayırlı olan, haram ve günah işlemek gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeyler için istihâre namazı kılınmaz.
Mâlikî ve Şâfiî mezheplerine göre herhangi bir namazdan sonra da söz konusu duanın okunması câizdir. Hanbelîler'in dışında kalan üç mezhebe göre istihâre namazını kılmak mümkün değilse sadece dua ile de yetinilebilir.
- Bir de istihare bağlayıcı değil. İlle de görülen işarete göre hareket edilecek diye bir mecburiyet yoktur.
'Rabbena atina min ledunke rahmeten ve heyyı lena min emrina reşeda. ' (Ey rabbim! Sen bizi katından rahmet ev ve işimizde bizler için başarılar hazırla.) Bu dua her gün 70 kere okunursa Allah'ın (cc) izni ile iş bulunur.
Ama başkası adına istihareye yatılması diye bir uygulama Peygamberimizin zamanında ve sahabe döneminde yoktu. Daha sonra bazı tasavvuf ehli arasında yaygınlaşmıştır. Bunun yerine en isabetli olanı, kişinin kendisinin bu sünneti yapması ve Allah'tan bizzat kendisinin dilekte bulunmasıdır.
Bu durumda da Allah'tan gelmiş bir bilgi durumunda istihare görmemiz mümkün değildir. İstihareyi bu boyuta taşımak yani ayette yazılı gibi anlamak caiz değildir. Nihayetinde istihare sonuçları itibariyle insanî boyuttadır. Sonucuna uyulmaması yasak değildir.
Rüyada gece görmek sıkıntı, sorun, aksilik ve bazı olumsuz durumlara işaret eder. Özellikle rüya sahibinin işe yaramayan, boş ve gereksiz durumlarla uğraştığı yönünde delalet eder. Aynı zamanda aile ve sosyal iş hayatında yaşanabilecek bazı kötü durumlarını gösterir.
"Niyet ettim Allah rızası için İstihâre Namazı kılmaya" söyleyerek niyet edilir. "Allahu Ekber" dedikten sonra namaza başlanır.
Namazı kıldıktan sonra Peygamberimiz (asm)'den rivayet edilen şu duâ okunur: "Allâhümme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'elüke min fadlike'l-azim.
İstihare için abdest alınır ve iki rekat namaz kılınır. İlk rekâtta, Sübhaneke ve Fatiha'dan sonra, Kâfirun, ikinci rekâtta Fatiha'dan sonra İhlâs okunur. Daha sonra duası okunur ve rüyaya yatılır. İstihareyi üç veya yedi kere yapmak sünnet edilir.
İstihare, bir işin hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak için abdest alıp iki rekât namaz kıldıktan sonra bu husustaki duayı okuyarak o işle ilgili rüya görmek üzere uykuya yatmaktır.
İstihare namazı gündüz veya gece kılınabilir. Fakat istihare namazının vitir namazı sonrasında kılınması ya da sabah namazıyla birlikte kılınması daha çok tavsiye edilir.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri