Bu konuyla ilgili bildiğiniz her şeyi unutun! Geceleri yemek yiyip yatmanın, sanıldığı gibi kilo aldırmadığı, aksine metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını kolaylaştırdığı belirlendi.
Uzmanlar sahurdan sonra hemen uyumayı kesinlikle önermiyorlar. Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumak kilo alımına neden oluyor.
Ancak yemek yedikten hemen sonra uyumak midede bulunan besinlerin yemek borusuna kaçışına sebep olabilir bu da oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Bu Reflü olarak adlandırılır. Genel olarak yemekten sonra uyunacaksa en az 2 saat beklenmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Beslenme uzmanlarına göre besinlerin mideden bağırsağa inme süresi 3 saat. Yani yemek yedikten sonra 3 saat beklemeli ve ardından uyumaya gitmeliyiz. Ya da uykudan 3 saat öncesine kadar yemek yemeyi kesmiş olmamız gerekiyor.
Peki, neden yemek sonrası bazen uykumuz gelir? Şurada Paylaş! Sindirim sistemi, kişinin tükettiği besinlere göre enerji yakar. Eğer kişi, çok fazla yemek yediyse sindirim sistemi daha çok enerjiye ihtyaç duyar dolayısıyla vücutta aktif olan diğer enerji sistemleri kapatılır bu da kişinin uykulu hissetmesine neden olur.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Geç saatlerde kalkmanız metabolizmanızın ciddi anlamda yavaşlamasına ve kilo verme hızınızın azalmasına neden olacaktır. Uyandıktan sonra kahvaltı yapıp tekrar uyumanızda tok mideye uyuduğunuz için daha çok kilo almanıza neden olacaktır.
Vücudun üst bölümünün kilo alması, en yaygın görülen kilo alma türüdür. Bu durum, genellikle fazla yediğinizi ve şeker oranı yüksek bir beslenme sistemine sahip olduğunu gösterebilir. Besin alımınızı kontrol etmenizin yanı sıra şeker alımınızı sınırlandırmak, üst bedenin aldığı kilo oranında değişiklik oluşturabilir.
Çoğunlukla hafife alınan kahvaltı menülerinde ikram edilen yiyeceklerin verdiği enerji, 4 bin kaloriyi bulabiliyor. Şurada Paylaş! Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, ölçüsüz yapılan kahvaltıların fazla kiloya yol açtığını söyledi.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Sabahları gördüğünüz kilo inişi daha çok su kaybına bağlıdır. Gece biz uyurken de vücudumuzda metabolik süreçler devam etmekte, organlarımız çalışmakta ve elbette kalori yakımı da devam etmektedir. Ama sabah gördüğümüz kilo farkının sebebi daha çok nefes ve terle kaybettiğimiz sudan kaynaklanmaktadır.
Beslenme uzmanlarına göre besinlerin mideden bağırsağa inme süresi 3 saat. Yani yemek yedikten sonra 3 saat beklemeli ve ardından uyumaya gitmeliyiz. Ya da uykudan 3 saat öncesine kadar yemek yemeyi kesmiş olmamız gerekiyor.
Özellikle yatma vaktine daha yakın yiyen kişiler, daha önce son öğünlerini yediklerinden daha genel olarak daha fazla kalori almışlardır. Başka bir çalışma, 23:00-05:00 arasında yemek yiyenlerin, alımlarını gündüz saatleriyle sınırlayanlara göre günde yaklaşık 500 kalori daha fazla tükettiğini bulmuştur.
Beslenme uzmanları bunun yaklaşık 3 saat içinde gerçekleştiğini söylüyor. Yani yemek yedikten 3 saat sonra uyumanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Yetersiz uyku, iştahı artıran açlık hormonu seviyesini ise yükseltiyor. Uykusuzluk gibi vücutta stres yaratan bazı durumlar, kortizon hormonu seviyesini yükselterek iştahın artmasına neden oluyor. Az uyumak, hormonal dengeyi alt üst ediyor, sürekli yemek yemeye itiyor, obeziteye davetiye çıkarıyor.
– Yarım saatten daha uzun süre oturduğumuzda bazal enerji giderek düşmeye başlar ve 1 saat sonunda artık yakılan enerji 50- 60 değil %50 azalarak 25 – 30 kaloriye düşer. Bu da öncelikle 'yorgunluk duygusu', zamanla da vücutta yağlanmanın artmasıdır.
Gece yemek yiyen kişiler zamanla fazla kilo alacağını görecektir. Bu yüzden gece yemek yememek gerekir. Birçok sağlık sorununa neden olan bu durum, kişiler için büyük bir risk oluşturuyor. Bu durumu önlemek için erken uyumak ve yemeği geç saate bırakmamak gerekir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir. 16:00-17:00 arası kardiyovasküler ve kas dayanıklılığının en iyi olduğu zaman dilimidir.
Sindirim sisteminin enerji gereksinimi yediklerimizin miktarı ile de doğru orantılıdır. Eğer çok yüksek miktarda yemek yediysek sindirim sistemi daha çok enerjiye ihtiyaç duyar dolayısı ile bu ekstra enerji ihtiyacını karşılayabilmek için aktif olan sistemlerini kapatmak zorunda olduğu için kişinin uykusu gelebilir.
Eğer, tüketilen besinler yüksek oranda karbonhidrat içeriyorsa vücutta aşırı insülin salınımı gerçekleşebilir. Bu artış, uykudan sorumlu hormon olan seratonin hormonunu da tetikler. Böylece, yemekten sonra halk arasında "ağırlık çökmesi" denilen uyku hali ortaya çıkar.
Kansızlık, tiroid bezlerinin az çalışması, uyku apnesi, çölyak hastalığı ve gıda alerjisi, yemekten sonra uyku ve halsizlik hissi veren sağlık sorunlarının başında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri