Estetiğin meşru olan boyutu dinen yasaklanmamıştır. Ama bunun dini boyutunu merak eden birçok kişi vardır. Yine tekrarlayalım saç ekiminin dinen bir sakıncası yoktur, günah değildir, haram sayılmaz.
kullanma gibi kesin haramdır demek mümkün değildir. sebeplerle, saç ektirmenin haram olduğu söylenemez. olmuş olur (Allah'u âlem). ekimi dinen caiz olarak kabul edilmektedir.
SAÇ EKİMİ CAİZ MİDİR? caiz değildir.
Sahih hadis kitaplarının hepsi, Hz. Peygamber'in dökülen saçın yerine saç eklemeyi ve ekletmeyi yasakladığını rivayet ederler. Nitekim Buhârî ve Müslim'in rivayetine göre, ensardan bir câriye evlendikten sonra hastalanmış ve saçı dökülmüştü.
- Bu işlemde dinimizce dövme kategorisine girermi yoksa yaptırmak caiz olur mu? Ancak kişinin kendi saçından/saç köklerinden alınarak tıbbi operasyon ile başının diğer yerlerine ekilmesine cevaz verilmiştir. Çünkü bu durum (başkasının saçından olmadığı için) hadisteki yasak kapsamında değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.
Microblading işleminde kullanılan boyaların kendi kendini parçalama özelliği sayesinde kalıcı bir etkisi olmadığı ve kıl köklerinin tıkanmasına sebep olacak bir uygulama olmamasından dolayı abdest tuttuğu gibi günah olmadığı da hocalar tarafından açıklanmıştır.
İslam alimleri bir başkasının saçının başka birine eklenmesini veya bu kişilerin saçlarından imal edilen peruk/protezlerin kullanılmasını caiz görmemişlerdir. Bunun nedeni ise saygın olan insanın bir parçasının kullanılarak bu işlemin yapılmasının zorunlu haller dışında caiz olmadığı aktarılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de doğrudan saçla ilgili bir hüküm bulunmamakla birlikte kadınların başörtüsüyle ilgili âyet (en-Nûr 24/31) sonuç itibariyle kadının saçını mahrem olmayan erkeklere göstermemesi gerektiği şeklinde anlaşılmıştır (bk. TESETTÜR).
Protez saç ile abdest alacağı zaman başın dörtte birini mesh etmek gerekmektedir. Protez saçı çıkarmadan başın dörtte birini mesh edelebiliniyorsa o zaman çıkarmaya gerek yok abdeste mani değildir.
Diyanet'e Göre Beyazlayan Saç Boyatmak Haram Mı? - Saçları genç yaşta beyazlayan erkeklerin ise siyaha boyamasında bir sakınca yoktur. - Kadınlar için ise bu konuda bir kısıtlama getirilmemiştir.
Peygamberimiz (s.a.s.), saçına insan saçı takan ve taktıran kadınlara da lânet etmiştir. (Örnek olarak bk. Buhârî, libas 83, 85; Müslim, libas 115. ) Çünkü bu da Allah'ın beğendigi yaratılışı bozma ve karşısındakini aldatmak demektir. İslâm'da bunların her ikisi de yasaktır.
İmâm Mâlik: "Kına ve ketem ile boyamak câizdir, ancak siyahtan başka bir şeyle boyamak bence daha iyidir." demiştir. Ketem, bir bitki olup, saçlara siyah renk vermede boya maddesi olarak kullanılır. düşmanla cihad eden kimsenin saçlarını siyaha boyamasında kerâhet yoktur, ulemâ bu hususta ittifak eder.
Çünkü insan değerli bir varlıktır. Mübtezel bir hale getirilip onun saçını veya herhangi bir uzvunu "zaruret olmadıkça" satmak ve kullanmak haram olur. Peygamber (asm), "Allah, saçına ekleyen ve eklemek isteyen kadınlara lanet etmiştir." buyuruyor (Mecma`u`l-Enhur).
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
Peruk konusunda her ne kadar kadınlar zikredilmiş ise de, bu husustaki hükme erkekler de tabidirler. Takma kirpik kullanmak da haramdır. Ancak kadın bunu kocasına süslenmek maksadıyla, kocasının yanında yaparsa caizdir.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyığın boyanabileceğini açıkladı. Yüksek kurul, erkeğin saçını siyaha boyamasına 'mekruh', onun dışında kına gibi renklerle boyamasına 'caiz' olarak fetva verdi.
Peygamber (asm), ustura tıraşlı değil, uzun saçlıdır. Saç biçimi ise, uzunluk kısalık durumuna göre, üç şekil arzetmektedir. En kısa şekli kulak yumuşağına kadar olup, en uzun şekli de omuzlarına dokunacak derecede olandır ki, her durum için üç ayrı tabir kullanılmıştır.
Din peruğa karışmaz Başörtüsü üzerine peruk takmanın dinen sakıncası yoktur. Peruk, örtü hükmünde Peruk takmak örtü hükmündedir.
Protez saç ve gusül abdesti birbiri ile bağlantılı konular olsa da dini kitaplarda abdest almaya engel olduğuna dair bir ibare yoktur.
Bu sebeple insan saçı haricinde ipek, iplik, yün v.b.den peruk takmayı da, aynı şekilde fıtratı değiştirme ve insanları aldatma bulunduğu için, caiz görmeyenler vardır. Çoğunluk ise bunu caiz görür. Ancak dinen necis sayılan kıl ve tüylerden yapılan peruğun kullanılmasının ise caiz olmadığı brlirtilmiştir.
Necaset boyutuyla da necisliği sabit olmadığından caizdir. Vücuda deri altına boya sürülmesi boyutu, derinin hoş görünmek kastıyla doğal yollardan renklenmesi ya da renklendirilmesi caizdir. Deri altına ilaç enjekte edilmesi sakıncalı değildir.
Anasayfa / TIP ve SAĞLIK / Tıbbî Estetik / Dövme yaptırmak caiz midir? Dövme yaptırmak caiz midir? yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla yaratılıştan gelen özelliklerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/119).
Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri