(Mübarek, şerefli ve temiz işleri yaparken sağdan başlamak müstehaptır. Bunlara Sünen-i zevaid denir. Tekili Sünnet-i zaidedir. Ayakkabı, gömlek giyerken, saç tararken, misvak kullanırken, tırnak keserken, el, ayak yıkarken, mescide girerken, heladan çıkarken, sadaka verirken, yemek yerken, su içerken sağdan başlanır.
Peygamber efendimiz (sav) sağ eli yemek ve içmekte sol eli de taharette kullanmış ve bizlere de bunu öğütlemiştir. Bu nedenle sağ elle yemek ve içmek ve sol elle de taharette kullanmak sünnettir. Zaruret olmadıkça bunun aksini yapmamak gerekir. Allah insanın organlarını pek çok hikmetlerle yaratmıştır.
Sadaka veren kimse, onu fakire bizzat kendi eliyle takdim etmelidir.
Örneğin, Hıristiyanlık'ta kutsama sağ elle yapılır. Halk arasındaki adetler bir yana, İslam inancına göre de sağ kelimesi, hak olan, sevilen, hayırlı ve uğurlu sayılan bir taraf; sağ el de bolluk, bereket, ayrıca hayır ve bereket, kabul etme, hâkimiyet, güç, kuvvet ve cömertlik anlamına gelmektedir.
İnsanların çoğu, işlerini sağ elle yapıyor; bunu beynin sol yarıküresi kontrol ediyor; ve aynı şekilde dille ilgili işlemler de sol yarıkürede yapılıyor. Aslında dil için beynin sol tarafının kullanılması sağ el kullanımının da bir yan etki olarak gelişmesine neden olmuş olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Peygamber (s.a.s.), sol elle yeme-içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir (Buhârî, Etʽime, 2 [5376]; Müslim, Eşribe, 105-109 [2020-2022]).
Sağ el, güzel ve temiz işlerde kullanılır. Sol el de burun temizleme ve tahârette kullanılır. Bu işleri sağ eliyle yapan bir kimsenin, yemek esnâsında daha evvel yaptığı işleri hatırlayarak tiksinmesi veya kötü koku duyması muhtemeldir. İslâm dîni, temizlik ve nezâket üzerine muhteşem bir medeniyet inşâ etmiştir.
Sol el kuralı bir manyetik alan içinde akım taşıyan bir iletken üzerindeki kuvvetin yönünü saptamak için geliştirilmiş bir hatırlatma kuralıdır. Kural ilk elektron tübünü geliştiren İngiliz elektrik mühendisi John Ambrose Fleming (1849-1945) tarafından ortaya konmuştur.
SAĞ ELİ KULLANMAK PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN SÜNNETİDİR
Hadiste bilhassa ayakkabı giyerken ve çıkarırken dikkat edilmesi gereken edep belirtilmekte, ayakkabı giyerken mutlaka önce sağ ayağın giyilmesi, çıkarırken de önce sol ayağın çıkarılması istenmektedir.
SAĞ VE SOL ELDE SÜNNET
2 Şu halde yemek ve içmekte sağ eli kullanmak, diğer işlere ise sağdan başlamak sünnettir. Sol el ile yemek ve içmenin tek zarureti, sağ elin özürlü olmasıdır. Sağ el tembelliği özür değildir. Sağ el sağlıklı şekilde var oldukça, sol eli yemek ve içmek için kullanmak caiz değildir.
Sadaka, Allah rızası gözetilerek, hiçbir karşılık, çıkar ya da kazanç beklenmeksizin elde edilmiş helal maldan verilmelidir. Sadaka verirken gösteriş ve kibirden uzak bir tutum ve yol tercih edilmelidir. Sadaka, doğrudan veya elden verilebildiği gibi kurum ve kuruluşlara yapılan bağışlar ile de verilebilir.
SADAKA NASIL VERİLMEDİR? Sadakanın derin bir ihlas ve samimiyetle verilmesi gerekir. Gerçekten hiçbir çıkar gözetmeden, iyi niyet ve temiz kalple sadakada bulunulmalıdır. Sadaka yalnızca Allah'ın rızasını gözeterek, fakire minnet etmeden ve riyadan uzak bir şekilde verilmelidir.
Mc Manus ve Bryden adlı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre sağ elini kullanan anne babanın solak bir çocuğa sahip olma şansı yüzde 9.5. Bu oran, anne ya da babadan biri solaksa yüzde 19.5'e yükseliyor.
Beynin sağ kısmı sol eli, sol kısmı ise sağ eli kontrol ediyor.
Banyoya girerken sağ ayakla mı, yoksa sol ayakla mı girmek gerekir? Banyo yapmak maksadıyla girince, sağ ayakla, klozet için girilince, sol ayakla girilir. Çıkarken tersine yapılır.
Bir şey verirken veya alırken hep sağını kullanmayı severdi.” (Heysemi, Mecmau'z-zevaid, 10/139). Her müminin evi de -içinde namaz kılındığına göre- bir nevi mescit gibidir. Yani dışarıdan daha iyidir. Böyle olunca, eve girerken sağ ayakla girmek, evden çıkarken de sol ayakla çıkmak daha uygundur, denilebilir.
Peygamber (a.s.m), sağı, sola tercih etmiş, mescit gibi iyi yerlere giderken sağ ayağıyla, tuvalet gibi yerlere girerken de sol ayağıyla girmiştir. Çıkışları tersine yapmıştır. Diğer bilinen hususları buna kıyas edebilirsiniz.
Sadece kaynak kısmına koyduğum deneydeki gibi sağ elin daha kirli olma ihtimali daha yüksektir çünkü insanların çoğu günlük hayatta sağ elleriyle daha çok temasta bulunur . Fakat bu sol elin kendini temizlediği değil daha az kullanıldığından daha temiz olduğunu gösterir .
SOL EL İLE TAHARET ALIN
İslam dininin bir gerekliliği olarak taharetin sol el ile alınması tavsiye edilir. Fakat eğer sol elinizde taharet almanızı engelleyecek özel bir durum varsa tahareti sağ elinizle de alabilirsiniz.
Doğrulanmış Cevap
Sağ elimizin tuttuğu, ancak sol elimizin tutamadığı şey; sol dirseğimizdir.
Hakir işler de sol elle yapılır ve soldan başlanır. Buna göre elbise ve ayakkabı giymek, misvak kullanmak, tırnakları kesmek bıyıkları kırpmak, saç tıraşı olmak ve taramak, namazda selam vermek, tuvaletten çıkmak, yemek-içmek, tokalaşmak, Hacerü'l-Esved'i selamlamak sağ elle yapılır ve sağdan başlanır.
"sag" elini kullananlara "saglak" denilmektedir.
Sağ elle taharetlenmek günah değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri