Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı spermlerin DNA yapısını bozmaktadır. Bu nedenle sperm kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Aşırı derecede radyasyona maruz kalmak, obezite, D vitamini, çinko ve selenyum eksikliği, enfeksiyonlar ve kanser tedavisi, sperm kalitesini düşüren unsurlar arasında yer almaktadır.
SPERM KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR? Spermin sayısına, hareketliliğine ve yapısal bozukluğu olup olmadığına sperm analizi ile bakılır. Sperm analizinde temel olarak; sperm sayısı, sperm hücrelerinin yapısı ve spermlerin hareket kabiliyeti değerlendirilir.
Koyu sarı veya yeşilimsi sperm renginde özellikle ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Pembe, kırmızı veya kahverengi olan spermde menide kan olduğu anlamına gelebilir ve bu bir enfeksiyon veya yaralanma belirtisi de olabilir.
Normal sperm yapısında oval baş ve uzun kuyruklar vardır. Bu yapı onların ileriye doğru gitmeleri için uygundur. Normal bir sperm yapısı ve miktar olarak fazla üretkenlik size daha büyük bir şans tanır. Spermlerin yüzde 40'tan fazlası hareket ediyorsa, bu durum normal olarak kabul edilir.
Kullanılan medikal ilaçlar, kimyasallara maruz kalınması, testis ısısının artması, alkol tüketimi, sigara içimi, genetik faktörler ve DNA anomalileri gibi farklı nedenlerle spermlerin baş, boyun ve kuyruk yapısının bozulması sperm şekil bozukluğu olarak adlandırılır.
İlgili 28 soru bulundu
Semen Aglütinasyon (Yapışkanlık) Değerlendirilmesi;
Haraketli spermlerin birbirlerine yapışık durmasıdır. DSÖ'ne göre 1 ile 4 arası sınıflandırılır. 4 yada aşırı yapışkan olması durumunda sperme karşı antikor varlığından (ASA ) şüphe edilebilir ve ileri tetkik istenebilir.
Sperm, vajinal kanalda yaşamaya uygun bir ortam bulamadıklarında yaklaşık olarak 48-72 saat yaşayabilirler. Ancak, rahim içindeki uygun ortamda, sperm döllenmeye hazır hale gelen yumurta ile buluştuğunda, döllenme için daha uzun bir süre yaşayabilirler, yaklaşık olarak 5 güne kadar.
Yumurtanın atıldıktan sonra döllenebileceği sürenin, kesin olarak bilinmemekle birlikte, 12-24 saat olduğu tahmin edilmektedir. Spermin dölleyebilme yeteneğini koruduğu süre ise 48-72 saattir. Buna rağmen yumurtlamadan 6 gün önce veya 3 gün sonra gerçekleşen ilişki ile gebelik olduğu görülmüştür.
Çoğu insan menisi beyaz renklidir. Zaman zaman griye veya sarıya çalan renkte meni görülmesi de mümkündür; bu olağan bir durumdur. Ancak menide kan görülmesi veya meninin pembeye çalan renkte olması, hematospermia isimli tıbbi bir rahatsızlık işaretidir ve acilen doktor kontrolü gerektirmektedir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yüksek omega 3 içeren kuru yemişlerin makul miktarda tüketilmesi sperm kalitesini artırıyor. Kuru yemişte bulunan sağlıklı yağlar, sperm hücrelerinin hücre zarı üretiminde gereklidir. Omega 3 yağ asitleri, sperm hacmini ve kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Koku alamama. Anormal meme büyümesi (jinekomasti) Yüz veya vücut kıllarında azalma veya kromozomal, hormonal anormalliğin diğer belirtileri. Normal sperm sayısından düşük sayıda sperm (mililitre meni başına 15 milyondan az sperm veya ejakülat başına toplam sperm sayısı 39 milyondan az)
Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığında sperm sağlığı ve miktarını koruyabilmek için; düzenli egzersiz yapmaya, stresten uzak durmaya, alkol ve sigara kullanımından kaçınmaya, sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekir.
Spermin su gibi gelmesi çoğunlukla birkaç günde geçer. Su gibi gelme durumu geçmiyorsa düşük sperm sayısını işaret eder. Düşük sperm sayısı ise doğurganlığı etkiler.
İdeal Semen Hacmi: Normal şartlar altında sağlıklı bir erkek boşaldığında 2 – 6 mililitre arasında meni dışarı atar.
Her gün cinsel ilişkiye girmenin sperm kalitesini düşürdüğüne dair bir kanıt yoktur. Ancak, sık sık cinsel ilişki sonrasında yaşanan boşalmalar, sperm sayısında geçici bir azalmaya neden olabilir. Bununla birlikte, bu etki genellikle kısa süreli ve sperm sayısı ve kalitesi normal seviyelerine hızla geri döner.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor. Semen sitrik asit, serbest amino asitleri , früktoz , enzimler, fosforil, prostaglandin , potasyum ve çinko içerir.
Berrak, beyaz veya gri sperm rengi ne anlama geliyor? Berrak, beyaz veya gri semen “normal” veya sağlıklı olarak kabul edilir.
Meninin kendine has rengi, kokusu, kıvamı vardır. Yaklaşık 2-7ml hacminde, kirli beyaz-gri renkte, hafif jölemsi kıvamda, çamaşır suyu kokusuna benzer bir kokusu vardır.
Fazladan beyaz kan hücreleri meninin sarı görünmesine neden olabilir ya da bir enfeksiyonun sonucu olabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Klamidya, herpes veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon sarı meniye neden olabilir.
Eğer düşük sperm sayısından endişeleniyorsanız, bir mililitre meni içerisinde, 15 milyondan az, bir boşalmada ise 39 milyondan az sperm hücresine sahip olmanız gereklidir. Düşük sperm sayısına sahip olsanız bile partnerinizi hamile bırakma şansınız bulunmaktadır.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesini tamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretime sokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahip olmanızı sağlar.
Sperm hücreleri argininden zengin olduğundan, sperm sayısı az olan kişilerde arginin takviyesi ile sperm sayısınının arttığı gösterilmiştir. Et,nohut,somon balığı,fıstık,ceviz,susam,çukulata,kuru üzüm, mısır, badem, yumurta ve süt zengin arginin kaynaklarıdır.
İdeal olarak önerilen her ilişkinin arasında 2-3 gün olması hem sperm kalitesini hem de cinsel yaşam arttırır. Çok sık ilişkiye girmek sperm sayısını bir miktar düşürecektir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sık ilişkide bulunması istenmez.
Doğal gelişen bir gebelik için 1 mililitre meni içerisinde ortalama 15 milyon, toplamda da yaklaşık 40 milyon civarında sperm olması gerekiyor. Bu sayılardan daha azında doğal yollardan gebelik mümkün olamıyor.
Erkek hasta sperm testinde kullanılacak sperm örneğini en az 2 gün, en fazla 5 gün uyguladığı cinsel perhizden sonra donanımlı bir merkeze iletmelidir. Sperm testi sonuçları ise 1 gün sonra öğrenilebilir. Sperm testini doktorunuz 3-8 hafta ara ile en az 2 kez isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri