Yumurta. "Sahurda ne yenir?" diye düşünenlere verilen cevaplarda, sahur yemeklerinde en çok tercih edilen yiyeceklerden biri yumurta. Hem bolca protein içiyor olması hem de uzun süre tok tutması onu sofranın yıldız isimlerinden biri haline getiriyor.
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi var. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size faydalı olabilir.
Beyaz peynir, dil peyniri, çökelek, lor peyniri, kaşar peyniri, haşlanmış yumurta, yoğurt, süt protein içeriği yüksek besinler arasındadır. Kaşarlı tost, haşlanmış yumurta, peynir, zeytin ve yeşil salata sizi uzun saatler tok tutacaktır.
Yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurta ramazanda dengeli beslenmeye destek veriyor. Oruçla birlikte günlük tüketilen öğün sayısının azalmasından dolayı tüm gün aç kalan vücudun tok ve enerjik olması için uzmanlar sahurda yumurta tüketilmesini öneriyor.
Sahurda yumurtanızı haşlanmış olarak, mümkünse kayısı kıvamında tüketebilirsiniz. Kayısı kıvamındaki tam katılaşmamış yumurta, daha kısa süre haşlanmaya maruz kaldığı için daha az besin ögesi kaybına uğrar.
İlgili 23 soru bulundu
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi vardır. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmeyi unutmayın.
Günde Haşlanmış ya da tavada 2 adet yumurta tüketmek kilo aldırabilir. Aldığınız kalori miktarını azaltmak istiyorsanız yumurtayı tavada pişirerek değil haşlayarak tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Tahıllar: Tam tahıllı ekmek, karabuğday, yulaf gibi liften zengin kompleks karbonhidratlar sahurda mutlaka tüketilmelidir. Bu tahıllar vücudumuzun temel enerji kaynağı olup gün içerisinde daha dengeli bir kan şekeri profili sağlayarak tokluk hissine katkıda bulunur.
Doğadaki en güçlü tok tutucu besin olan yumurtayı uzmanlar her Ramazan ayında sahurda şiddetle tüketilmesi gerektiğini savunur. İçeriğinde güçlü oranda vitamin ve mineral barındıran yumurta bazı kişilerde alerjiye neden olur. Ancak alerjisi olmayanlar sahurda 2 tane tüketebilir.
Zengin protein içeriği ile vücudun ihtiyacını karşılarken uzun süre tok tutar. Aynı zamanda kalori bakımından da oldukça düşüktür.
Özellikle Ramazan ayında Peygamberimiz, hasta ve yaşlılara sıkça yaptığı ziyaretleri arttırır, fakir sahabelerin evlerine uğrar, sosyal bir sıkıntı olan her yere tüm sahabelerden önce yetişerek dertlerin çözümünde aktif rol oynardı. Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi.
Sahurda hem tok tutması hem de susaltmaması bakımından; yumurta, zeytin (az tuzlu), peynir, çorba, kepekli ekmek, sebzeli borekler, taze meyve suları, kopostolar, süt ve yoğurt tercih edilebilir.
Sahurda aşırı yemek, mideyi ve karaciğeri yorarak çabuk kilo alımına neden olur."
Prof. Karatay, 'Sahurda 2 adet bol tereyağlı yumurta tok tutar, acıktırmaz' dedi.
Yumurtanın haşlanarak tüketilmesi tüm diyetlerde önerilmektedir. Bu nedenle de hızlı ve kalıcı kilo verdiren haşlanmış yumurta diyeti uygulanmaktadır. Haşlanmış yumurtayı ağırlıklı olarak tüketerek 1 haftada 4-6 kilo vermek mümkün olmaktadır.
Gün içerisinde tüketeceğiniz 1 adet yumurta en ideal miktardır.
Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir. Özellikle protein içeren besinler midede sindirimi yavaşlatacağından ve boşaltımı geciktirir; bu nedenle tokluk süresini uzatmaktadır.
Kilo Almak için İftar Ve Sahur
Özellikle lifli gıdaları sahurda tercih ederek kilo alabilirsiniz. Lifli gıdalar hem tok tutmanızı sağlayacak hem de kilo almanızı sağlayacaktır. Sahurda pilav, makarna, et, süt, komposto gibi gıdaları bolca tüketerek kilo alabilmeniz mümkün.
Çünkü yumurtanın doymuş yağ içeriği düşüktür ve yağ içeriğinin %64'ünü doymamış yağ asitleri oluşturur. Bu özelliği sayesinde kolesterolü yükseltmez. Yavaş sindirildiği için tok tutan besinlerden biridir. Yumurta tüketilen bir kahvaltıdan sonra acıkma hissi tüketilmeyen bir kahvaltıya göre daha geç oluşur.
Ramazanda oruç tutarak kilo verileceğine inanmak yanlış bir düşüncedir. Genellikle bu dönem, dikkat edilmezse kilo almayla bile sonuçlanabilir. Ancak daha önce zayıflama programına başlamış kişiler az ve sık yiyerek diyetlerine devam edebilirler. Bu dönemde kiloyu sabit tutmak bile hedeflenebilir.
Sahurda yemek yerine dengeli kahvaltılar yapmayı tercih edin. Gün boyu tok kalabilmek adına et yemekleri, pilav, makarna tüketirseniz daha çok acıkır ve susarsınız.
Çünkü uzun süreli açlık kan şekerini düşürerek karaciğere ve mideye zarar verebiliyor. Tansiyonu ve şekeri etkiliyor. Bu nedenle mutlaka sahur yapılmalı. Sahursuz Oruç Tutmak Kilo Aldırıyor!
Uzmanlar sahurdan sonra hemen uyumayı kesinlikle önermiyorlar. Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
Su tüketimini iftarda değil de sahurda arttırmak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Sahurda çok su içmek şişkinliğe, mide bulantısına ve sık idrara çıkmaya neden olmaktadır. Bunun dışında fazla su tüketiminin kişilere bir zararı dokunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri