Açık tarla yetiştiriciliğine uygun, sırık fasulye çeşididir. Bitki uzun ömürlü, kuvvetli yapılı, bol yapraklıdır. Meyveler sarı renkli, ince ve uzun formludur. Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
trakya'da özellikle kırklareli, lüleburgaz, edirne'de sıkça pazarlarda satılan taze fasulye çeşididir. klasik ayşe kadın fasulyesine göre açık sarı renktedir ve daha geniş yapılıdır. ayrıca zeytinyağlısı ayşe kadın'dan daha lezzetli olur. trakya macırlarından adını öğrendiğim fasulye cinsi.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Bir tavada zeytin yağını kızdırarak doğradığımız fasulyeleri 5 dakika kadar kavuralım ve soğumaya bırakalım. Sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayalım. Fasulyelerin üzerine sarımsaklı yoğurt ve tuzunu ekleyerek karıştıralım. Salatamızın üzerine tereyağında kızdırdığımız toz kırmızı biberi gezdirerek servis edelim.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
İlgili 40 soru bulundu
Oturak yer tipi bir çeşittir.Orta erkenci bir çeşit olup, toprak üzerinde çıktıktan sonra 40-50 günde hasada gelir.Meyve uzunluğu 13-20 cm . uzunluğundadır. Yassı uzun baklalı ve kılçıksızdır.
Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğne uygundur.
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir. Bitki uzun ömürlü, kuvvetli yapılı, bol yapraklıdır. Meyveler mor renkli, etli ve uzun formludur. Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
Taze fasulye lif açısından da zengin olduğu için sindirimi düzenler ve kabızlığı önler.
Taze fasulyenin, aslında 130 kadar farklı çeşidi bulunur. Ancak ülkemizde yetişen ve yemeklik olarak tercih edilen belli başlı taze fasulye türleri vardır. Bunların başında Ayşekadın Fasulye, Boncuk Ayşe, Çalı Fasulyesi, Alman Ayşe ve Şeker Fasulye gelir.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir.
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
* Fasülye:Kız. * Zühtü (Etiler yöresinden): Meme. * Ahmet (Etiler yöresinden): Kalça. * Şeftali (Bagdat Caddesi yöresinden): Çirkin kız.
KURU FASULYE NEDEN GAZ YAPAR? Baklagillerin en sevilen türlerinden biri olan kuru fasulye sevildiği kadar aynı zamanda sağlık probleminin yaşanmasına neden olabilir. Bu gaz probleminin ortaya çıkmasındaki en büyük sebep, kuru fasulyede bulunan oligosakkarit adlı şeker molekülüdür.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Havuç dilimi insan gözüne benzer.
Yeşil fasulye, lifli bir sebzedir ve lifli olması sayesinde mide hastalıklarına karşı koruyucu görev taşır. Lifli sebzeler sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kolay sindirilen yiyecekler ise mideyi yormadan süzülür. Düzenli aralıklar ile yeşil fasulye tüketerek bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Kırmızı fasulye; böbrek şeklinde olup, genelde kırmızı renkte yetişir. Birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kırmızı fasulye kan şekerini düzenler. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olan protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Gina (Bodur Fasulye) Gina orta erkenci yassı oturak fasulye çeşididir. Çok yüksek verim potansiyeline sahip, orta yeşil renkli fasulye çeşididir. Yaklaşık 16-17 cm uzunluğunda ve 1.7-1.8 cm eninde kılçıksız baklalara sahiptir. Yüksek kaliteli baklalara sahiptir ve hasat periyodu uzundur.
İri taneli, dolgun ve yassı görünüme sahip dermason kuru fasulye ürünleri; bir ucu düz, diğer ucu ovale yakın bir şekle sahiptir. Dermason kuru fasulye görüntüsünün yanı sıra yemek sofralarına sunduğu lezzet ile de sıklıkla tercih edilmektedir.
Fasulye Tohumu 40 Günlük Amerikan - Atlantis (Oturak)40 Günlük Amerikan Atlantis fasulye meyvesi yuvarlak açık yeşil, kılçıksız, hafif eğri lezzetli bir fasulye çeşididir. Genellikle yemeklik, konservelik ve turşuluk olarak tüketilen bu çeşit, yöresel ismiyle Akşehir eğrisi diye bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri