Sarıca TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Sarıyı andıran, sarıya yakın. isim,hayvan bilimi Yaban arısı
Osmanlı Devleti ile neredeyse yaşıt bir aile olan Sarıca Ailesi, soyunu günümüze kadar devam ettiren köklü bir Türk ailesidir. Ailenin ilk mensupları (Sarimüddin Sarıca Paşa, Umur Bey, Ali Bey ve Mehmed Çelebi) devletin kuruluş dönemi ve imparatorluğa dönüşüm sürecinde önemli hizmetlerde bulunmuşlardır.
kayseri develide bir köy ismi, ayrıca osmanlı zamanında paralı askerlik yapan ailelere verilen isim.
Sirayet, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir isimdir. Bu kelime Arapça kökenli olup "yayılma, etkisini genişletme, sürüp gitme" gibi anlamlara gelir. Sirayet, bir şeyin bir yerden başka bir yere doğru yayılması veya etkisinin genişlemesi anlamına gelir.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
İlgili 21 soru bulundu
Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır. Ahval Nedir TDK: Olaylar, durumlar, haller, vaziyetler ve davranışlar olarak ifade edilir.
Teşrif etmek, birisini onurlandırmak ve şeref vermek anlamına gelirken, müşerref sözcüğü de şerefli demektir. Bu kelime genellikle biriyle tanıştıktan sonra nezaket ifadesi olarak kullanılır.
Arapçadan gelen ilginç bir kelime olmasının yanı sıra vaveyla 'Çığlık' anlamına gelmektedir. Vaveyla Ne Demek? Vurguladığı anlam doğrudan kendi etkisi üzerinden cümle içerisinde kullanılır. Yani direkt çığlık anlamı ile değerlendirilen bir kelimedir.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
kakafoni - kakofoni
Bir araya gelen ses, hece veya kelimelerin birbirleriyle uyuşamayarak kulağa hoş gelmeyen bir etki yapması hali (Kakışık, Mütenafir, Caco-phone)" (TDK Sözlüğü). Kakofoni, ses uyumsuzluğu, her kafadan bir ses çıkması gibi tanımlanır.
Yazıcı devrinde binlerce celâli bölüklerini teşkil etmiş olan leventlerdir. Hakikaten, meselâ bu asır Celâliliğinin başladığı tarih olan 1623 den sonra, Anadolu'da hâkim olanlar, kapu kulu süvarileri ile ümera askeri olmak üzere, adları Sekban ve Sarıca olarak söylenmiye başlanan bu Leventlerdir1.
Osmanlı Devleti'nin XVII. yüzyılda ordusunda istihdam etmeye başladığı Levent, Tüfekçi, Saruca, Sekban gibi isimlerle anılan yeni bir asker tipi Avrupalı ordulardaki tüfekli piyadeye benzetilebilir.
Yine de Datça'nın en keyifli mevsimi, “sarıca yaz” dedikleri sonbahar.
XVII. yüzyılın ilk yarısında Celâli İsyanları nedeniyle Anadolu'da açığa çıkan güvenlik sorunlarının aşılması ve isyanların bastırılması için sekban, sarıca adıyla anılan levent birlikleri oluşturuldu.
Sultan Çelebi Mehmed'e kadar Osmanlı padişahları için resmî kayıtlarda Sultan yerine “Bey” unvanı kullanılmıştır.
"Ataman" kelimesi Türk dillerinden türemiş olup "atlıların atası" ya da "ata ben" anlamına gelmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Ölen anlamına gelen müteveffa, müverris, vefat eden kimse, vasiyetçi sözcükleri de muris yerine kullanılabilmektedir.
Mutemet Ne Demek? Mutemet, çalıştığı kurumda para akışından ve para dağıtımından sorumlu kişiler adına çalışan kişilere denir. Devlet daireleri, bankalar, hastaneler vb. gibi kurumlar, bu mesleğin icra edildiği yerlerdir. Arapçadan dilimize geçmiş bir kelimedir ve güven ehli adam anlamına gelmektedir.
Şikemperver aslında Türkçeye Farsçadan gelmiştir. Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir.
Hezeyanlar, yanlış fakat sağlam ve kolay değiştirilemez düşünce ve inanışlardır. Hezeyanlar, şizofreni, depresyon, tek uçlu duygu durum bozukluğu ve demans gibi psikolojik rahatsızlıkların belirgin semptomlarındandır.
Vera ismi Arapça kökenli bir isim olup ülkemizde de pek çok ebeveyn tarafından değerlendirilmektedir. Vera güzel anlamı olan hayırlı bir isimdir. İsmin anlamı ise her şeyin zarar olan fazlasından uzak durmak ve haram olma şüphesi olan her durumdan kaçınmak manasına gelmektedir.
(Ar. eѕr – uѕret “hadis nakletmek, rivâyet etmek”ten me'sūr > me'sūre) (Haber vb. için) Rivâyet edilen, rivâyet yoluyle gelen, nakledilen: “Ed'iye-i me'sûre: Rivâyet yoluyle Hz. Muhammed'den gelen duâlar.”
(ﻣﺘﺸﻜّﺮ) sıf. (Ar. teşekkur'den muteşekkir) Teşekkür eden, teşekkür borcu olan, minnettar.
Bu nedenle kelime bil-mukabele şeklinde yazılır. Bilmukabele Ne Demek? Bilmukabele, ''fikirlerinize katılıyorum, aynı duyguları paylaşıyoruz'' anlamında kullanılan kalıplaşmış bir ifadedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri