Balık kış mevsiminde en çok tükettiğimiz besindir. Sardalya da özellikle kılçığından kolaylıkla ayıklayabildiğimiz nefis bir balık türüdür.
Sardalya Hangi Mevsimde Tüketilmelidir? Sardalyanın en tazesini Haziran – Ekim ayları arasında bulabiliriz. Haziran ve Ekim aylarında avlanması süren sardalya balıkları, bu dönemlerde gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Kış, balıkların en bol zamanı desek yalan olmaz. Mezgit, torik, hamsi, gümüş, izmarit, mersin... Canınız hangisini çekerse onu yiyebilirsiniz. Levrek, minekop, palamut, uskumru da bu ay bitmeden yenilebilir balıklarından...
Bereketli ve Bol Çeşitli: Ocak
Ocak ayında hamsi ve kefal tam kıvamını bulup yağlanır. Dolayısıyla bu ay tüketeceğiniz hamsi ve kefalin tadına doyum olmaz. Bu ay bol ve lezzetli olan diğer balıklar; palamut, uskumru, istavrit, çinekop, lüfer ve mezgittir.
Şubat : Çinekop halen boldur. Mezgit de bu ay bollaşır ve irileşir. Kalkan balığı da artık tezgahlardadır. Her ne kadar ülkemizde fiyatı hep yüksek olsa da alınabildiğinde gerçekten lezzetli bir balıktır.
İlgili 31 soru bulundu
Benzer boyutları ve mutfak kullanımları nedeniyle genellikle birbirleriyle karıştırılırlar, ancak aynı değildirler. Hamsi biraz daha küçüktür ve koyu kırmızımsı gri ete sahiptir. Sardalya beyaz etli daha büyüktür. Sardalyanın aroması, özellikle konserve çeşitleri olmak üzere hamsiden daha az yoğundur.
Karadeniz'de az miktarda bulunan sardalyanın iri boylarına Akdeniz'de rastlanır. Bunlar ortalama 22 cm olup “Malta sardalyası” olarak adlandırılır. Ege ve Marmara'da yaşayanların ortalama boyları 15 santimetredir. Sardalya halk arasında “ateş balığı” olarak tanımlanır.
Sardalya yaz aylarında da bulunabilen bir balık olsa da en lezzetli olduğu zamanlar genelde Eylül ve Ekim aylarıdır. Bu aylarda havaların soğumasıyla balık iyice yağlanır ve lezzetlenir.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Örnek vermek gerekirse, kış mevsiminin dışında tüketilen hamsi ve palamut, yaz aylarında tüketilen lüfer ve kefalden çokta bir şifa beklemek doğru değildir, bunun yerine kış bitimine doğru yiyebileceğimiz bir kalkan, ilkbahar mevsiminde yenecek levrek ve mezgit, yaz mevsimi sonuna doğru yiyebileceğimiz çipura bizim ...
Ocak ayının en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Kefal ve hamsi olması gerektiği gibi tam yağlı duruma gelirler. Çinekop, tekir, kırlangıç ve kofana ocak ayında en bol dönemini yaşar ve en çok avlanan balıklardır.
Sardalya, ülkemizde Ege Denizi kuzeyinde bolca yakalanan lezzetli ve bol bulunan bir balıktır. En lezzetli mevsimi temmuz-ekim ayları olan sardalya aralık ayında yenebilen en lezzetli balıklardan biridir.
Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz boyu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini korumaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar.
İçerdiği yüksek B12 vitamini kalbi koruyarak, genç kalmasını sağlar ve kolesterolün yükselmesini önler. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR: Sardalya kalsiyum, fosfor, D vitamini ihtiva etmesi sayesinde; kemik sağlığı için gerekli üç ana bileşenle güçlü iskelet sistemi için önemli bir besindir.
Peygamberimiz sahabenin Kızıldeniz'den getirdiği kurutulmuş amber balığı etini de yemişti. Ayrıca onun “irt" adı verilen, belli bir süre sirkede bekletilerek pişirilen ve yolculuk için hazırlanan et yemeğini yediği de rivayet edilmektedir.
Bu inanış, balık etine kolay kolay doyulmamasından ve balık avcılarının hep geçim darlığı içinde bulunan kimseler olmasından gelmektedir.
Sardalya, mangal ve ızgara için de ideal bir balık türüdür. Sardalyaları ızgara dizdikten sonra üzerinde zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra soğan ve maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz. Izgara yöntemiyle sardalyaları, yaklaşık 20 dakikada pişirebilirsiniz.
Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz boyu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini korumaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar.
Ülkemizde Kuzey Ege'de bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim aylarıdır. Bu sürede çeşitli ızgaraları, kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir. Kasım-haziran arasında ise ancak pilaki ve buğulaması yapılabilirse de bir önceki döneminki kadar lezzetli olmaz.
Oldukça lezzetli bir balık olmasının yanı sıra sardalya balığı bir kez deneyen bir daha bırakamıyor. Çünkü kendine has görüntüsü ve lezzetli olduğunu ifade etmek mümkündür.
Ayrıca balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri