Kişilere yazılan yazılarda; “Sayın” kelimesinden sonra ad küçük, soyadı büyük, unvan ise küçük harflerle yazılır (Örnek: 3).
Kuruluş dışına gönderilen yazılarda, gerekiyorsa yazının gideceği yerin adresi küçük harflerle ve başlığın ilk satırının hizasında, iki aralık bırakılarak ayrıca belirtilir. Kişilere yazılan yazılarda; "Sayın" kelimesinden sonra ad küçük, soyadı büyük, unvan ise küçük harflerle yazılır (Örnek: 3).
Kişilere gönderilen yazılarda «Sayın» ifadesi kullanıldıktan sonra kişi adı ve unvanı küçük, soyadı ise büyük harflerle yazılır. ile kapatılıp, bir karakter boşluk bırakıldıktan sonra ilginin içeriği yazılır.
(2) Belgeyi imzalayanın adı ilk harfi büyük diğerleri küçük, soyadı ise büyük harflerle yazılır. Unvan, ad ve soyadın altına ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle yazılır.
Resmi bir mail yazıyorsanız ” Sayın” kelimesini kullanmanız karşı tarafta ciddiyet uyandıracaktır. Eğer e-mail yazdığınız kişiyi isim olarak bilmiyorsanız “Sayın Yetkili” gibi bir hitabet kullanmalısınız. Hitabet cümlesinden sonra e-mailinize açıklayıcı bir giriş yapmalısınız.
İlgili 26 soru bulundu
* Yazı düzenli olmalıdır. Merhaba, Sayın Yetkili, gibi bir hitapla başlamalıdır. İsmini bildiğiniz birine mail atıyorsanız hitapta ismini kullanmanız daha doğru olur.
e-maile “Ali Bey Merhaba” gibi bir selamlama cümlesiyle başlanır. Sürekli yazıştığınız kişilere de “Ali Bey” eğer bir gruba yazıyorsanız “Proje Birimi Çalışanlarına” veya çok isimle hitap edinilir. “Ali Bey, Mehmet Bey, Hakan Bey”. Ast personele e-mail gönderilirken “yap, et, kullan, gönder” gibi emir kipi kullanılmaz.
Ad, Soyad ve İmza:
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
MADDE 15- (1) Metnin bitiminden itibaren iki ila dört satır boşluk bırakılarak belgeyi imzalayacak olan makam sahibinin adı, soyadı ve bunların altına unvanı yazı alanının en sağına ortalanarak yazılır (Örnek 8).
C. Özel adlar büyük harfle başlar: 1. Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen vb.
Öyleyse günlük yaşamımızın her safhasında karşılaşacağımız bazı resmi nezaket kurallarına kısaca bir göz atalım: 1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
İlgi bölümü yoksa gönderilen yerden sonra iki satırlık aralık bırakılarak metin kısmına geçilir. Metin bölümüne,doğrudan doğruya konudan söz açılarak başlanır. aralık, "İlgi" yoksa gönderilen yerden sonra iki aralık bırakılarak başlanır. ❖Paragraf başlarına yazı alanının 1.25 cm içerisinden başlanır.
Yazının iki yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam Sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası sağdadır. İkiden fazla yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası solda olmak üzere yetkililer makam sırasına göre Soldan sağa doğru sıralanır.
(Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Astlara resmi ortamda unvanlarıyla: Müdür Bey ya da soyadlarının başına “sayın” sözcüğü getirilerek (Sayın Çelik); özel ve sosyal ortamda ve birebir ilişkilerde ise adlarına “hanım/bey” sözcüğü eklenerek hitap edilir: Ayşe Hanım, Ahmet Bey.
Kurallar; Resmi yazılar ve mektuplar daima bilgisayarda yazılmalıdır. Devletin üst kademesindeki kişilere gönderilen mektuplarda zarf üzerine sadece unvanın yazılması yeterlidir. “Sayın İçişleri Bakanı”.
İdare birimleri arasındaki iç yazışmalarda yetki devredenin unvanı kullanılmaz. makam “Genel Müdür V.”, “Daire Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” biçiminde ikinci satıra yazılır.
ÜST MAKAMLARA YAZARKEN;
Bilgilerinize arz ederiz. Arz ederim. Arz olunur. İzninize (olurlarınıza, tensiplerinize) sunulur.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Ekle > Üst Bilgi veya Alt Bilgi'ye gidin. Üst Bilgileri Düzenle'yi veya Alt Bilgileri Düzenle'yi seçin. Hızlı Parçalar'ıve ardından Alan'ı seçin. Alan adları listesinde, istediğiniz alanı (DosyaAdı, Tarih, Yazar veya Başlık gibi) seçin ve Alan özellikleri bölümünde istediğiniz biçimi seçin.
İdare birimleri arasındaki iç yazışmalarda yetki devredenin unvanı kullanılmaz. görülmesi hâlinde ekler ayrıca idare mührüyle mühürlenir. İmza, paraf veya mühür metin bölümünün okunmasını engellemeyecek şekilde sayfada yer alır. ve yazı alanının solundan başlanarak yazılır.
Yazar adları, önce soyadı daha sonra adın ilk harfi büyük olarak yazılır. Birden çok yazarı olan makalelerde ilk yazar soyadı ve adından sonra, diğer yazarlar ad soyadı sırasına göre belirtilir. Yazarı belli olmayan makalelerde, makale başlığı yazar adı yerine, yayın tarihinin önüne yazılır.
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine “bilgilerinize sunarım” ya da “bilgilenmeniz için paylaştım” gibi yüklemi olan cümle kullanılmalıdır.
Resmi e-postanız'da alıcıya, onlarla olan ilişkinize uygun bir şekilde hitap ederek başlayın. Tanımadığınız veya adını bilmediğiniz bir kişiye e-posta gönderiyorsanız, “Sayın Bey\Hanım” gibi kalıplarla hitap edin. Meslektaşlar arasındaki e-posta da ismin önüne “merhaba” gibi bir kelime kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri