Yörelere ve ebatlarına göre bu çalgıya, Bağlama, Divan sazı, Bozuk, Çöğür, Kopuz Irızva, Cura, Tambura vb. adlar verilmektedir. Bağlama ailesinin en küçük ve en ince ses veren çalgısı Curadır. Curadan biraz daha büyük ve curaya göre bir oktav kalından ses veren çalgı ise Tamburadır.
Cura: Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. Yurdumuzun her yöresinde rastladığımız cura değişik isimlerle anılmaktadır. Dede sazı, parmak vura, üç telli cura gibi. Divan, bağlama tambura sazlarıyla birlikte icrada bağlama curası, tanbura curası gibi isimler alır.
Cura, Yörük halk çalgılarından biridir. Akdeniz ozanları tarafından çoklukla kullanılan bu çalgının uzunluğu 55–60 cm kadardır ve bağlama ailesinin en küçük çalgısıdır. Cura genellikle altı, beş, dört ya da üç tellidir. İki telli curalar da vardır.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır.
Bağlama, saza göre daha küçük boyutlu bir çalgı olarak dikkat çeker. Bu yüzden, saz için bağlamanın büyüğü olduğu söylenebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu sebeple bağlama türleri yalnızca bağlama ismiyle adlandırılmaz. Çalındıkları yöreye göre bağlamalar; divan sazı, cura, meydan sazı, tambura, kopuz, bozuk, çöğür ve iki telli şeklinde isimlendirilir.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Uzun sap saz (bağlama) 23 – 24 perdeli olup, Halk müziğinin temel sazlarının başında gelir. İsteğe göre değişsede, genel olarak tekne boyu ortalama 40 – 42 cm'dir. Meydan sazından bir oktav, Divan sazından ise beş ses daha tizdir. Üzerine yedi adet tel takılır ve bu bazen isteğe göre değişebilir.
Saz Orta Asya'dan başlayıp balkan coğrafyasına kadar yayılan bölge içerisinde yaygınlaşmış, tekne, sap, burgu bölümlerinden oluşan telli bir halk çalgısıdır. Orta Asya'da dombıra olarak geçer. Günümüzde Anadolu'da tambura olarak değiştirilmiştir. Cümbüş gibi isimlerde kullanılır.
Akdeniz ozanları tarafından çoklukla kullanılan bu çalgının uzunluğu 55-60 cm kadardır ve bağlama ailesinin en küçük çalgısıdır. Cura genellikle altı, beş, dört ya da üç tellidir. İki telli curalar da vardır.
Yöresel eski söylemleri 'Irızva', 'Ruzba', 'Bulgarı' olan günümüzde ise daha çok 'İkitelli Bağlama', 'İkitelli Saz', 'İkitelli Cura' şeklinde adlandırılan çalgı, yapısıyla çalım biçimiyle Anadolu'da kullanılan en eski sazları tanımlamaktadır.
Zeynel Abidin Cümbüş - Vikipedi.
Türklerde ise tüm müzik aletlerine 'kopuz' (yaylı kopuz, ağızda kullanılan kopuz ve başkaları) denilmektedir. XV. yüzyıldan sonra ise yazılı kaynaklarda 'Çüyür' aletine 'Saz' denilmeye başlanmıştır.
Göktürklerden günümüze kadar gelen milli çalgı “kopuz”un Anadolu'da yeniden doğmuş hali diyebileceğimiz bağlama, genel adıyla saz: kiraz ağacının kabuğundan yapılıp tezene adı verilen bir mızrapla tellerine vurularak çalınan bir çalgıdır.
Gene cura sazında 7- 16 perde olurken bozuk sazının 15-18 perdesi vardır. Bağlama ailesinin temel sazı olan bağlamanın ise 17 ile 24 arasında değişen perde sayısı ve komalı sisteme göre ara perdeleri mevcuttur. Perdelerin sayısını belirleyen temel unsur, tel boyudur.
En başarılı sonuç veren ladin, maun, kestane, ardıç ve dut ağaçlarıdır.
“Saz çeşitleri” denildiğinde, bağlama, divan sazı, bozuk, cura ve meydan sazı gibi farklı türler akla gelir. Her bir saz çeşidi, kendine has yapısı ve ses tonu ile farklı müzik türleri ve ifadeler için kullanılır. Bu çeşitlilik, Anadolu'nun zengin müzik kültürünü yansıtır ve müzisyenlere geniş bir yaratıcı alan sunar.
Sazın eş anlamlısı kelimeler: Hasır otu. Kiliz. Kofa.
Saz kelimesinin ikinci anlamı bağlamadır.
Sesli Sözlük - sazlık, kamışlık.
Bağlamanın ses sahası 2,5 oktav (Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si) olup, ses tablosu üzerine yapıştırılan ilave perdeler ile ses sahası 3 oktava kadarda çıkartılabilir.
1: Tekne; İyi bir bağlamanın teknesi Dut, Ardıç, Maun, Kestane, Gürgen, Kelebek, Abanoz vs. gibi çok kuru ve özürsüz olan ağaçlardan yapılmış olmalıdır. 2: Sap; sapta kullanılan ağaçların sert ağaç olması kesinlikle önemli. Bunlar, Gürgen, Ak Gürgen, Kelebek, Maun, Kayın vs. gibi ağaç çeşitlerinden yapılmış olmalıdır.
Öğrenci sazı başlangıç sazı olarak bilinmektedir ve saza yeni başlayanlar için en ideal saz çeşididir. Başlangıç sazı olarak adlandırılan bu saz seçiminde kısa saplı öğrenci sazları tercih edilmelidir. Saz kafesi bir sazda önemli bir kısımdır ve saz kafesi olmayan sazlar tercih edilmemelidir.
Merdiven altı saz imalatçılarını bir kenara bıraktığımızda, profesyonel saz imalatçıları günümüze kadar edindikleri tecrübeler ile saz üretiminde başarısız sonuçlar veren ıhlamur, kavak ve benzeri yumuşak ve lifli ağaçların yerine maun, venge, ardıç, ladin, dut, kestane ve benzeri sert ağaçları tercih etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri