Calip TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Celp eden, çeken, çekici.
dikkati çeken kimse veya şey olmak.
Kalık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,halk ağzında Kalmış, artmış Eskimiş Evlenme çağı geçmiş, evde kalmış (kız)
Kuple TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,müzik Bir şarkıyı meydana getiren ve bir nakaratla sona eren bölümlerden her biri.
Küpür kelimesinin ilk anlamı ''kesilmiş şeydir.'' Bu kelime parça anlamında da kullanılır. Cüz, kısım ve bölüm sözcükleri küpür ile eş anlamlıdır. Gazete Küpürü Ne Demek? Kişinin kendisi için önemli olduğu için kesip sakladığı gazete haberlerine küpür denir.
İlgili 19 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na bakıldığında ise nükte kelimesinin karşılığı olarak 'ince anlamlı, düşündürücü ve şakalı olan söz' anlamına geldiği görülüyor.
Dilimize Arapçadan geçen zafiyet kelimesi za'f sözcüğünden türetilmiştir. Za'f güçten düşmek ve dermansız kalmak anlamına gelirken zafiyet kelimesi, zayıflık demektir. Zayıf ve güçsüz kişilere zafi denir. Bu kelimenin fiil hali ''zafiyet geçirmek'' şeklinde yazılır.
Bu bağlamda bir kuple şarkı da aslında kuple teriminin günlük yaşamda kullanılan farklı bir versiyonudur. Söz edilen bu kelime öbeğinde kuple sözcüğünün farklı ögelerle pekiştirildiği görülür. Ancak temel olarak bir kuple şarkı şeklinde kullanılan kelime öbeği, kuple sözcüğüyle aynı anlamı ifade eder.
kaluk: Eski ayakkabı. kartol: Patates. kaykı: Kızak.
çulluk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Çullukgillerden, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yaşayan, tüyleri kahverengi ve kül rengi, göçebe, eti için avlanan, uzun gagalı, göçmen bir kuş, bekas (Scolopax rusticola)
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
türk dil kurumunun “derleme sözlüğü”ne göre gümüşhane, erzincan ve içel ağızlarında “kadınlık organı” yerine kullanılan sözcük. yine türk dil kurumunun “derleme sözlüğü”ne göre aynı anlamdaki pıddık da erzurum ve kars ağızlarında kullanılıyormuş.
Aren ismine ait tüm detayları derledik. Aren ismi, Farsçada parlak renkteki kum tanesi anlamındadır. Bu ifade ile kastedilen kum, çöl kumudur. Ve Aren çöl ortamında yer alan en görkemli ve parlak kum tanesinin adıdır.
Celep Arapçadan dilimize geçmiş olan bir kelimedir. Kelimenin Arapçada kullanılan orijinal hali "celeb"dir. Söz konusu kelimenin Türkçe karşılığı ise koyun, keçi ve sığır türündeki hayvanların ticaretini yapan kimse demektir.
Tavuk, kartal; kırgavul ve bazı başka kuşların bir veya iki yıllık horozu.
TDK'ya göre Çolpa iki anlamda kullanılmaktadır. Bunların ilki “ Ayağı sakat olan. “ Anlamına gelmektedir. Diğeri ise “Beceriksiz, eli işe yakışmayan, acemi” anlamındadır. Bu kullanım için TDK Ahmet Hamdi Tampınar'dan şu örneği vermektedir; "Hareketleri çolpa, dikkati dağınık, tepkileri geç ve kesikti."
Kutlay isminin anlamı ise şu şekilde; Kutlu, uğurlu ay.
Kalak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Burun, burun ucu.
Kalsiyum, toprak alkalileri grubundan metalik bir element. Sembolü "Ca"dır. İsmi Latincede “kireç” anlamına gelen “calx” sözcüğünden gelmektedir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit kubbe kelimesi, 'Yarım küre biçiminde görüntüsü bulunan ve yapıyı örten dam veya Kümbet' biçiminde ifade edilmektedir.
Bukle isminin anlamı: Kıvrılmış, lüleli saç.
Fransızca couplet "çift olan her şey, iki mısradan oluşan beyit" sözcüğünden alıntıdır.
Bir durumun, bir olgunun bir olayın değerlendirilmesi ve durumun tespiti anlamını ifade eder.
Yaşantısı içerisinde onurlu, şerefli bir duruş gösteren kişiler için alicenap denmektedir. Aynı zamanda yüksek bir karakteri olan ve bu karakterini bozmayan kişiler adına da bu sözcük kullanılır. Genelde daha çok eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise çok fazla öne çıkmayan sözcüklerden biridir.
Münzevi kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'İnsanlardan kaçan ve tek başına yaşamayı tercih eden kişiler' olarak tabir edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri