Ayrıca yapılan seyyanen zam teklifi 15 Temmuzdan sonra geçerli olursa memurların alacağı 15 günlük maaş farkında seyyanen zam etkili olmayacaktır. Bu haliyle zam kabul edilebilir bir zam değildir.
Memurlar 15 Temmuz'da aldıkları maaşlarında yüzde 17,55'lik enflasyon artışını gördüler. Bu artış 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olduğu için 14 günlük fark da alacaklar. Ancak 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış kanunun yayımından sonra yürürlüğe girdiği için 15 Temmuz itibariyle geçerli olacak.
Örnek olarak maaşı 3 bin ya da 4 bin lira olan kamu işçileri yüzdesel zam aldıklarında yüzde 10'da, 3 bin lira alana 300 lira olarak yansırken, 4 bin lira alana 400 lira olarak yansıyor. Seyyanen zamda ise böyle bir durum yok. Maaş fark etmeksizin herkes aynı TL tutarında zam alıyor.
Kiralara uygulanan yüzde 25'lik artış oranının süresi bir yıl uzatıldı. Seyyanen zam 15 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe gireceğinden, seyyanen zamma ilişkin 1-14 Temmuz tarihleri için ayrıca maaş farkı ödenmeyecek.
En düşük memur maaşı 30 bin lirayı geçen yoksulluk sınırının altında. Memurlara verilen 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam, kök maaşlara yansımayacak. Yani memurlar emekli olurken bu ödeme primine yansımayacak.
İlgili 40 soru bulundu
En düşük memur maaşının 22 bin TL'ye yükseltildiği açıklaması manipülasyon içeriyor. 8 bin TL'lik seyyanen zam bir sonraki maaş düzenlemesinde dikkate alınmayacak, kıdem tazminatı hesaplamasında etkili olmayacak.
Yeni senenin başında seyyanen zam tutarı 9.360 liraya çıkacak ki, bu da yüzde 15 artış anlamına geliyor. Seyyanen zam kök maaşlara dahil değil. Ocak 2024'te memurların maaş hesaplaması; önce toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 15 zam, üzerine enflasyon farkı ve seyyanen zam eklenerek yapılacak.
14 GÜNLÜK MAAŞ FARKI HESAPLAMA
Ardından maaşınızın yüzde 30'unu 30'a bölüp 14 ile çarparsanız ortaya çıkan miktar yaklaşık olarak 14 günlük maaş farkınız olur.
Memurlara verilen yüzde 17.55'lik enflasyon ve toplu sözleşme zammı 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla uygulanırken 8 bin 77 liralık seyyanen zammın uygulama tarihi 15 Temmuz olarak belirlendi.
TBMM'de kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre seyyanen zammın geçerli olacağı tarihin 15.07.2023 olacağı ifade edildi. Memur maaşı ödemeleri ise her ayın 15'inden itibaren hesaplara aktarılıyor. Memurlar zamlı maaşlarını bu aydan itibaren almaya başladı.
Seyyanen zam terimi, iş dünyasında sıklıkla duyulan ve çalışanlara eşit şekilde uygulanan bir zam politikasını ifade eder. Bu yaklaşımda, belirli bir çalışan grubuna yüzdelik olarak değil, tüm çalışanlara aynı miktarda zam yapılır. Yani, maaşlar arasındaki farklar azaltılarak herkesin maaşı aynı miktarda artırılır.
Seyyanen zam 15 Temmuz'dan itibaren brüt 8 bin 138 lira uygulanacak ve her altı ayda bir memur maaş zammı oranında artırılacak.
Örneğin 23 bin lira maaş alan bir memur Ocak 2024'te alacağı maaşı ele alalım. Seyyanen zam 8077 TL. 23 bin lira maaştan seyyanen zam olan 8077 TL'yi çıkarttığımızda kök maaş 14 bin 923 TL olarak bulunuyor. Ocak 2024'te kök maaşa yüzde 15 zam gelecek.
6 aylık enflasyon oranına göre memurların ve memur emeklilerinin alacağı zam yüzde 17,55 oldu. Seyyanen zam bir kerelik olmayacak. Her ay düzenli olarak memurların maaşları seyyanen zamlı şekilde yatacak.
Sabah'ta yer alan haberde, ilave ödeme adı altında yapılan seyyanen zam, diğer mevzuat uyarınca mali hakların belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dâhil edilmeyecek. Bu ödeme memurların emekli ikramiyesinde veya işçilerin kıdem tazminatı tavanı hesabında dikkate alınmayacak.
Aylıklarını her ay alanlara, temmuzda 1 aylık tutarında aylık farkı ödenecek.
TBMM'de kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre seyyanen zammın geçerli olacağı tarihin 15.07.2023 olacağı ifade ediliyor. Memur maaşı ödemeleri ise her ayın 15'inden itibaren hesaplara aktarılıyor. Memurlar zamlı maaşlarını bu aydan itibaren almaya başladı.
En düşük memur maaşı 22 bin lira olurken emeklilere yüzde 25 zam yapıldı. Memur ve emekli maaş zamlarına yönelik düzenleme Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayımlandı. 1-15 Temmuz arasında oluşan 15 günlük maaş farkının hesaplara yatırıldığı öğrenildi.
Memura yüzde 17,55 oranında enflasyon farkı zammı ve 8077 lira seyyanen zam verilmesini ve emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını içeren düzenleme TBMM'de kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
Bunun için öncelikle güncellenen maaştan eski tutarı çıkarmak gerekir. Örneğin, bir personelin maaşı 9000 TL'den 9900 TL'ye yükseldiyse 900 TL'lik bir artış söz konusudur. 900 TL eski maaşa bölündüğünde 0.1 sonucu çıkar. Bu sonuç 100 ile çarpıldığında ise zam oranı %10 olarak tespit edilir.
Memurlar maaşlarına işlenmeyen 14 günlük maaş farkı alacaklarının ne kadar olduğunu büyük bir heyecanla bekliyor. Yapılan hesaplamalara göre Temmuz 2023 maaş farkının öğretmenlerde ortalama 1000 TL seviyesinde olması bekleniyor.
TBMM'de kabul edilen kanunla; SSK ve Bağ-Kur ile emekli sandığı emeklilerine 6 aylık dilim için enflasyon farkı ile birlikte yüzde 25 zam yapılması öngörüldü. Bu kapsamda enflasyon oranına refah payı ekleniyor. Buna göre emekli sandığı alan kişiler 15 günlük maaş farkı alabiliyor.
Bu yüzden seyyanen artışla ilgili bir fark oluşmadığından ilave ödeme olmayacakSeyyanen artışlar ve fark için memurlara ek bordro çıkartılıp ödemeler maliyenin sistemine girilerek güncellenecek.Kesinti yapılmayacakYapılacak seyyanen ödemeden herhangi bir vergi, sigorta primi kesintisi yapılmayacak.
1- Tüm çalışan memurlara 8,077 TL olarak ödenecek ilave ödeme (seyyanen zam) sadece çalışan memurlara verilecek emeklilere yansımayacak. Diğer bir ifadeyle emekliler sadece toplu iş sözleşme artışı ve enflasyon farkı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan yüzde 17,55 oranında artış alacaklar.
Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri