Sigara içenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Sigara içimi tipik olarak çocukluk ve ergen yaşlar- da başlamakta eğer bu yaşlarda sigaradan uzak kalınırsa kişi sigaraya başlamamaktadır. Ancak günümüzde sigaraya başlama yaşı 7-12 yaş grubuna kadar düşmüştür.
Yapılan araştırmalar, sigaraya başlama yaşının 11'e kadar düştüğünü gösteriyor. Memorial Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü uzmanları, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” öncesinde sigara kullanımı ve sigaranın yol açtığı hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Sigara bir geçiş maddesidir
Gençler için sigaranın öneminin çok fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Onur Noyan, “Ergenler sigara ile genellikle lise döneminde tanışmakta ve kullanımı devam ettirmektedirler. Nikotin bağımlılığı olan yetişkinlerin %90'ı sigaraya ergenlikte başlamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Kalp ve Damar Hastalıkları Vücutta oksijenin tükenmesine ve azalmasına neden olan sigara, koroner arter ve periferik arter gibi kalp hastalıklara neden olur. Kalbin çalışmasına etki eden maddeler içeren sigara kalp krizi riskini artırır. Bunların yanında yüksek tansiyon ve kolesterolü oluşmasına sebebiyet verir.
Sigara içenlerin yaklaşık yarısı tütüne bağlı hastalıklardan ölmekte ve ortalama olarak 14 yılını kaybetmektedir. Tütün ürünleri tüketimiyle dünya çapında her yıl 7 milyondan fazla insan ölmektedir, yani her 10 ölümden birinin nedeni sigaradır.
İçilen her bir sigara insan hayatından ortalama 11 dakika kısaltıyor.
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
Tütün ürünlerine erişim 18 yaş kısıtlamasına tabi tutulmuşken, internet üzerinden satışı kolaylıkla yapılabilen 'Puff Bar' adıyla piyasaya sürülen elektronik sigaraları her yaştan çocuk satın alabiliyor.
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
18 yaşını doldurmayan çocuklara alkollü içki veya sigara, tütün mamulleri satılması halinde de suç işlenmiş sayılıyor. Yasada, sağlık için madde temini suçunun cezasının 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olduğu belirtiliyor.
Sigara, çay ve gazlı içecekler ile KMY, kilo ve boy değerleri arasında anlamlı ilişki olmadığı tespit edildi (p<0.05).
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir. Aynı şekilde bütün sarhoş ediciler de pis şeylerdendir.
Sigaranın gençliğe zararları
Çocukluk ve ergenlik döneminde sigara içmek, solunum yolu hastalıklarının sayısında ve şiddetinde artış, fiziksel performansta düşüş, diş ve dişeti sağlığında bozulma, akciğer gelişimi ve işlevi üzerinde olumsuz etkiler gibi pek çok önemli sağlık sorunlarına neden oluyor.
Böylelikle içilen sigaranın miktarı artar. İçilen her sigara insan hayatından 12 dakika çalmaktadır. Sigara içenlerde 15-20 kat daha fazla kanser görülmektedir.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigara ile her nefeste 0-36 mg/ml arasında nikotin alınırken, 30 puf çekildiğinde bir sigaradan alınan miktar kadar nikotine maruz kalındığını belirtiyor.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Vücutta oluşan stres hormonunu azaltan süt ve süt ürünleri sigara içme isteğini de azaltıyor. Öğün aralarında acıktıkça, yoğurt, kefir, süt, ayran tüketebilirsiniz. Sigara sonrası nikotin yokluğunu; nikotin sakızı, dilaltı tablet ya da bantlar ile takviye edebilirsiniz. Sebzelerin gücünden faydalanın.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Bir çekim sigara dumanı ortalama 40 cc dir. Normal şartlarda soluk havası ise 500 cc olduğuna göre, sigaradan her çekişte 40 cc duman solunum havasının yerini alıyor demektir. Yani sonuç olarak solunum havasına karışan sigara dumanı kapladığı hacim kadar dumanın ihtiva ettiği oksijenin eksilmesine neden olur.
Our World in Data'nın belirlediği “dünyanın en çok sigara içen ülkeleri” tablosuna göre, Pasifik adası Nauru, listenin başında yer aldı. Buna göre, ülkedeki yetişkinlerin neredeyse yarısının (%48,5) sigara içtiği belirlendi.
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri