Silikon kek kalıplarını kullandığınızda fırında ısı ayarı değişimi yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor. Örneğin 20 dakika boyunca 180 derecede pişirdikten sonra ısı ayarını 200 dereceye alabilirsiniz. Bu ısı değişiminin silikon kek kalıplarına zarar vermediğini belirtelim.
Karışımınızı kalıba dökün. Kalıbı buzdolabına veya dondurucuya yerleştirin. Kalıp -25°C dereceye kadar dayanıklıdır.
Silikon kek kalıpları buzdolabından çıkardığınız zaman dahi fırına hemen konabilir. Çünkü bu kalıplar; ani sıcaklık değişiminden etkilenmemektedir. Slikon kek kalıpları yalnızca fırında pişirmeye uygundur. Dolayısıyla direkt olarak ateşin üzerine asla konulmamalıdır.
Çatlamaz, paslanmaz, kırılmaz ya da kolay deforme olmaz bir yapıya sahip olduğundan uzun yıllar boyu rahatlıkla kullanılabilir. Silikon kalıpların en önemli özelliğinden biri yapışmaması olduğundan daha az yağ kullanılarak keklerin pişirilmesi daha sağlıklı yiyecekler hazırlamanıza yardımcı olur.
Silikon kek kalıpları her ne kadar kekin kolaylıkla çıkmasını sağlıyor olsa da kullanmadan önce mutlaka katı yağ ya da sıvı yağ ile yağlanmalıdır. Kalıbın kullanım ömrünü uzatan bu uygulama aynı zamanda orijinal olmayan ya da ince detayları olan kek kalıplarını daha rahat kullanmayı sağlayacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Silikon kalıpta kek yapılışı
Margarin ile yağlanan kalıba karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
Üstelik kek piştikten sonra yapışmadan ve şekli bozulmadan kolayca çıkarılabilmesi mümkün olmaktadır. Bulaşık makinesinde yıkandıktan sonra tekrar yeniden kullanılabilmektedir. Bu büyük boy silikon kek kalıpları kullanımı yapışmaz özelliği ile tercih edilen ürünlerdir.
Ocağa aldığımız tencereyi içindeki su kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşe alıp yaklaşık olarak 20 dk pişiriyoruz. Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol ederek pişen keki silikon kalıpla birlikte tencereden çıkartıyoruz kenarı da biraz soğumasını bekliyoruz.
Yapışmazlık konusunda en üst sırada olan silikon kalıpları özellikle muffin gibi küçük porsiyonlar halinde pişireceğiniz keklerde tercih edebilirsiniz. Pişme konusunda geleneksel kalıplar kadar iyi sonuç vermese de, ama sizin aradığınız şey pratiklikse silikon kalıpları rahatça tercih edebilirsiniz.
Silikon kek kalıplarının malzemesini oluşturan silikon, aslında camın ana hammaddesi olan silis kumunun yüksek ısıda eritilmesiyle oluşuyor. Yani, teknik olarak silikon ve cam, aynı hammaddeden yapılıyor.
Püf Noktası
Pişirme işlemine başlamadan yaklaşık 15 dakika önce fırını ısıtmaya başlayabilirsiniz. Silikon kek kalıbından keki bıçak vs. kullanarak çıkarmamalısınız. Silikon kek kalıbını ters çevirerek ve yanlarından biraz genişletip, biraz da arkadan ittirerek kolay bir şekilde kekinizi çıkartabilirsiniz.
Ürüne kesinlikle tat ve koku geçirmez. % 100 silikon kaplar kanserojen madde içermez. İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin.
Kolay temizlenir, deterjan gerektirmez. -25 ile +220 C arasında fırın, mikrodalga fırın, buzdolabı ve derin dondurucuda kullanılabilir.
Size bir tahminde bulunmak istersek İran kalıpları 20 ile 30 kez, yabancı kalıpları ise 30 ile 40 kez arasında kullanılabilir. Ayrıca silikon kalıbın ömrü üzerinde büyük etkisi vardır.
Silikon Kek Kalıbı
Her ne kadar üreticiler tüm silikon mutfak aletlerinin bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olduğunu söyleseler de kek kalıplarını yıkamanızı tavsiye etmiyoruz. Silikon kek kalıbı uzun süre keki içinde muhafaza ettiği için yağı emer. Bu şekilde makinede yıkama yaptığınızda tam temizlik sağlayamazsınız.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Teflon kek kalıbı modelleri de granit olanlar gibi yapışma yapmadığından sıklıkla tercih edilir. Silikon kek kalıbı modelleri eğilip bükülebilmesi ile bilinir.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Granit kek kalıpları hem ekonomik olmaları açısından hem de kekleri tam kıvamında kabartmaları nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Keklerinizi granit kaplarda pişirirken yağlı kağıt kullanmalı, bolca yağlamalı ve unlamalısınız ki yapışma riski ortadan kalksın. Uzun süre kullanıbilen kek kalıplarından onlar.
Kesici ve delici aletler silikonun yüzeyini deforme ederek kalıp yapısının bozulmasını sağlar. Silikon kek kalıpları, doğrudan ocak, elektrikli soba ya da çıplak ateş ile temas etmemelidir.
Kısacası RTV silikon ile aynı sertlikte, daha sağlam (kolay yırtılmayan) uzun yıl dayanımı olan rtv kauçuk malzemelerde kullanılabilir. Cestel Kimya rtv2 hibrit kauçuk ürünü ile silikon malzemeye gerek duymadan kalıp yapabilirsiniz.
Mum, sabun, kokulu taş, polyester, porselen, seramik, çikolata ve şeker hamuru gibi birçok farklı ihtiyaçta silikon kalıbı kullanılabilir. Farklı döküm malzemeleriyle çalışabilmeye uygun bir kalıp çeşididir.
Silikona hiçbir şey yapışmasa da reçine dökmeden önce kalıbın içine kalıp ayırıcı sprey sıkmak iyi bir fikir olabilir. İnşaat silikonu ve bulaşık deterjanı ya da mısır nişastası kullanılarak yapılan kalıplar pişirme ve şeker yapımı için uygun değildir. Silikon, gıda için güvenli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri