Sivrisinekler ısırdıklarında, konak canlılardan bir yandan kan alırken bir yandan da salivalarının (tükürüklerinin) bir kısmını konak canlıya enjekte eder. Sivrisinek salivasında antikoagülan ve yabancı proteinler bulunur. Bu yabancı proteinler, vücudun bağışıklık sistemini tetikler.
Bazı dişilerin ısırıkları zararsızdır. Ancak hastalık taşıyan zehirli sivrisinek ısırığı, zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan) hastalıklara bile sebep olabilir. Tüm bunların yanı sıra sivrisinek hastalık taşımasa bile ısırığın oluştuğu yerde kaşıntı, kızarıklık hatta alerji gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir.
Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının yatışmasında kısa aralıklarla buz ya da soğuk ıslak kompresler uygulanabilir. Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deride bir yaralanma ve tahriş yok ise kısa süreli olmak şartı ile uygulanabilir.
Ayrıca sinekler ekosistemimizdeki yüzlerce türün temel besini oldukları için de önemlidir. Kuşlar, kurbağalar, örümcekler hatta bazı böcekçil bitkiler sineksiz yapamaz. Öte yandan sinekler, özellikle de sivrisinekler, sıtma, zika, sarıhumma gibi birçok hastalığın yayılmasına da neden olurlar.
Bazı uzmanlar aşırı ender görülse de sivrisinek ısırığı ile hayatı tehdit edici bir durum olan anafilaksi halinin gelişebileceğini belirtmektedir. Anafilaksi gelişimi ile kişilerde boğazda dolgunluk, cilt döküntüsü, bilinç değişikliği ya da hırıltılı soluma gibi şikayetler oluşabileceği için dikkatli olunması önerilir.
İlgili 42 soru bulundu
Çoğu sivrisinek ısırığı zararsızdır fakat bazıları değişik komplikasyonlara sebep olabilir. Sivrisinekler ısırır çünkü insan kanının içindeki laktik asit, ürik asit, amonyak ve terle dışarı atılan diğer maddeleri besin kaynağı oluşturması sebebiyle insan kanına çekilirler.
Topkaya, sivrisineklerin insan vücudunda belli bölgelere daha çok ilgi gösterdiğini, özellikle ayak bileği gibi bölgelere saldırdıklarını, bu durumun bakteri florasının daha yoğun olarak bulunduğu vücut bölgelerimize daha çok ilgi gösterdiğinin saptandığını belirtti.
Sivrisineklerin en sevmediği kokular
Lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke, biberiye.
Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha "lezzetli" bulduğunu dile getiriyor.
Pek çok kişinin düşündüğünün aksine sivrisinekler insanları yiyecek elde etmek için ısırmıyor ve aslında günlük besinlerini bitki nektarlarından elde ediyor. Sadece dişi sivrisinekler ısırıyor ve bu ısırmanın amacı, kendi yumurtalarını oluşturabilmek için ihtiyaçları olan proteinleri insan kanından almak.
Eğer sivrisinekleri, kendinizden uzaklaştırmak istiyorsanız odanızın bir köşesine koyu renkli kıyafetler asın. Sivrisineklere karşı en etkili yöntemlerden biri yakınınızda fesleğen ya da reyhan bulundurmak. Çünkü sivrisinekler bu iki bitkiden de hoşlanmıyor.
Prensip ve karakter sahibi bir sivrisinek, bir insanı asla ikinci kez ısırmaz.
Sivrisinek ısırığı kaşıntısı, ısırılan bölgeye uygulanan özel jeller sayesinde daha hızlı iyileşir. Kaşıntı olan bölgeye alkol içerikli parfüm, kolonya vb. ürünler kullanımı deride tahrişe neden olur ve leke oluşumuna zemin hazırlar.
Sivrisinek ısırığı sonucunda, kısa sürede 2-10 mm büyüklüğünde etrafı kızarık şişlik oluşur. Daha sonraki 24-36 saatte benzer büyüklükteki kaşıntılı kabarıklıkların sayısı artar ve birkaç gün içinde azalır. Bazı kişilerde sivrisinek ısırığından kısa süre sonra genellikle 3 cm'den büyük lokal reaksiyonlar oluşabilir.
Dr. Zekayi Kutlubay, sivrisinek ısırıklarından sonra vücutta yaygın döküntü, kızarıklık oluşması veya yaraların genişlemeye başlayarak sulanması halinde mutlaka dermatoloğa gidilmesini tavsiye etti.
Ciltteki bakteriler
2011 yılına ait bir çalışmada, bilim insanları ciltteki belirli bakterilerin fazlalığının sivrsinekleri çektiğini keşfettiler. Sivrisineklerin ayak bileklerini daha fazla ısırmasının sebebi de bu. Çünkü ayak bileklerinde daha fazla bakteri bulunuyor.
Erkek sivrisinekler yumurtlayamadığı için ısırmaz. Esas mesele dişileri. Yumurtlayıcı tür oldukları için kandaki proteinlerden beslenirler. Araştırmalara göre, 0 kan grubuna sahip kişiler A kan grubuna göre iki kat daha fazla ısırığa maruz kalırlar.
Sivrisineklerden korunmak için onları tanımanız şart. Sivrisinekler yiyeceklerini yani sizi ararken nefesinizi ve karbondioksiti takip eder. Araştırmacılar sivrisineklerin kırmızıyı, turuncuyu ve siyahı sevdiğini, yeşil, mavi ve mor renkleri tercih etmediğini ortaya çıkardı.
Özetle, genetik özellikler ve vücuttaki kimyasal / mikrobik karışım, sivrisinekler için cazibenizi belirler. Bunun dışında kan grubunuzun da rolü vardır. İkincil etmenler ise karbondioksit, sarımsak ve alkol tüketimi olduğu kadar koyu renk kıyafetlerdir.
Lavanta, limon otu, kadife çiçeği, biberiye ve fesleğen gibi bitkiler sineklerin sevmediği ve uzak durduğu kokular yayarlar. Sivrisineklerin ısırmaması için doğal yöntemler tercih ederek sağlığınızı korurken aynı zamanda bahçenize kelebek, arı ve uğur böceği de çekerek canlı florasını çeşitlendirebilirsiniz.
6- Sivrisinekler vazelini ve kokusunu sevmezler. Yazları vücudunun açık yerlerine vazelin sürerek sivrisineklerden korunabilirsin.
Geceleri sivrisinekten korunma ve uyku sırasında miniklerin rahat etmesi için ise cibinlikten yararlanabilirsiniz. Koyu renkleri sevdikleri bilinen sivrisinekleri, bebek yatağında açık renk nevresimler tercih ederek de uzak tutabilirsiniz.
Birçok ergin sivrisinek türü yazın gündüz saatlerinde gölgelik alanlarda hareketsiz durarak geceyi bekler; yalnız gece aktif olur ve kan emerler. Aedes cinsine ait türler gündüz de aktif olan nadir türlerdir. Gündüz de aktif olmaları ve kan emmeleri nedeniyle agresif türler olarak bilinirler.
Vücut ısınızın yüksek olması ve ter salgılamanız çekici bir özelliktir. Ayrıca karasinekler besinlerin kokusunu alabilirler, besinlerin yoğun olduğu ya da sineğin üremesinin kolay olduğu çöplük alandaysanız size konması kadar olağan bir şey yoktur.
Sivrisinekler keskin kokulardan hoşlanmaz ve o ortamda bulunmazlar. Sivrisineklerin sevmedikleri kokuları; lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke ve biberiye olarak sayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri