İşverenlerin personellere servis hizmeti sağlaması zorunluluğu bulunmasa dahi iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hüküm bulunması durumunda servis hizmeti sunulması gerekir.
İş Kanunu'na göre, işverenin işçilere servis sağlama zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde çalışanların işyerine servis ile getirilip götürüleceğine hüküm bulunması durumunda işverenin servis sağlama zorunluluğu bulunmaktadır.
İşçi işverene 6 iş günü içinde yazılı olarak bu durumu kabul ettiğini bildirmezse, yapılan bu değişiklik işçiyi bağlamaz. Bu durumda işveren ya işçiye servis hakkını sağlamaya devam etmek zorundadır ya da onu kıdem tazminatını ödeyerek ve ihbar öneli kullandırarak işten çıkarmalıdır.
İşveren çalışanlara servis hizmeti sağlamak zorunda değil ama sözleşmede yazıyorsa değiştiremez. İşverenin mevcut servisi kaldırması durumunda, işçi 'haklı fesih' yapabilir. Bu durumda kıdem tazminatıyla işten ayrılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Alo 130 Hattı | T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
" Görüldüğü gibi, servis aracı işyeri organizasyonu içinde sayılmaktadır.
Servis, sabahları öğrencileri evlerinden alırken öğrencilerin evlerinin önünde hazır beklemeleri gerekmektedir. Hazır olmayan öğrencileri servis en fazla 2 dakika bekler. Servis yaklaşmadan 5 dakika önce şoför veliyi arar. Öğrenci okula gelmeyeceği günlerde veli servis yetkilisini ve okul yönetimini bilgilendirir.
Maddenin bu açık düzenlemesi neticesinde işverenin bir sosyal yardım amacı olarak sunmuş olduğu servis hizmetinde geçen süre çalışma süresinden sayılmamaktadır ve bu süre için fazla mesai talep etme hakkınız bulunmamaktadır.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Burada hemen belirtmeliyiz ki işçinin 1 gün devamsızlığına karşılık 2 günlük ücretinin kesilmesi bir disiplin cezası değildir. Yasadan kaynaklanan bir hak kaybı sorunudur. Dolayısı ile sorunuzun yanıtı şu: İzin almaksızın habersiz ve mazeretsiz yapılan devamsızlık sebebiyle 2 günlük kesinti doğru bir uygulamadır.
MEB'den okul servis araçlarında '15 dakika kuralı'
Veliler de bu ücreti nasıl geri alabileceğine dair araştırma yapmaya başladı. Okul servis ücretlerini geri almak ise çok kolay. E-Devlet üzerinden yapabileceğiniz başvuru ile servis ücretlerinin tarafınıza iade edilmesini isteyebilirsiniz.
Evinize ya da iş yerinize geldiğimizde yerinde yaptığımız incelemeler ile arızanın ne olduğunu çözmeye çalışıyoruz. Talep ederseniz arıza da gideriliyor. Ancak arıza giderilmiyor olsa dahi pek çok servis tarafından sizlerden ücret talep edilmesi durumu yasalara aykırı değildir.
Malın tamiri için gereken azami sürenin aşılması, durumlarında, tüketici malın ücretsiz olarak bir yenisiyle değiştirilmesini ya da bedelini isteyebilir. Tüketicinin bu isteklerine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı zincirleme olarak tüketiciye karşı sorumludurlar.
Servis araçları 17 kişilikten fazla kapasiteye sahip ise her çalışanın ön kapıdan binişine ve inişine izin vermemeli, arka bölümde oturacak olan çalışanların arka kapıdan, ön bölümde oturacak çalışanların ön kapıdan binişini ve inişini sağlanmalıdır.
Yetişkin personel taşımacılığında araç servis hostesi çalıştırma zorunluluğu yoktur.
Her servis turu tamamlandıktan sonra sık dokunulan yüzeyler (kapı kolları, kol dayama / kolçaklar, tutacaklar, cam açma düğmeleri, emniyet kemeri tokaları) önce su ve deterjanlı silinmeli, sonra da 1/100 oranında sulandırılmış sodyum hipoklorit (cas no:7681-52-9) veya %70 lik alkol ile dezenfekte edilmelidir.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinde belirtilen sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde ve zorlayıcı sebeplerin varlığında, işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
16 kişilik minibüsler ülkemizde servis olarak ta adlandırılıyor. 2+1 koltuk düzenleri ve sessiz kabinleri nedeniyle şehir içi ve şehirlerarası ulaşım ihtiyaçlarında sıkça tercih ediliyor. Bu araçları bir çok marka üretiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri