Yüksek ısı siyah rengin solmasına neden olur. Bu yüzden siyah renkli kıyafetlerinizi kurutma makinasında kurutmamanız önerilir. Özellikle yaz aylarında direkt olarak güneş ışığına maruz kalan siyah kıyafetlerinizde renk solmaları yaşanabilir.
Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer. Siyah renk üzerinde hiçbir ışın yansımaz, yani aslında siyah bir renk değildir, renksizliktir. Siyah renkli kumaşlar ışığın hepsini tuttuklarından, beyaz kumaşlara göre tenimizi 5 derece daha sıcak tutarlar.
Fakat belirli renklerin diğerlerine oranla ısıyı daha az tuttuğu yani gelen güneş ışınlarını absorbe etmek yerine yansıttığı biliniyor. Bunlar arasında siyah renk ısıyı en çok tutan beyaz renk de ışığı en çok yansıtan renkler olarak biliniyor.
Fakat siyah ve beyazın mevsimsel kullanımda çok önemli rolü var. Siyah, güneş ışığını yani ısıyı çektiği için yazın tercih edilmemeli. Tam tersi beyaz güneş ışığını geri gönderdiği için giyimde ve dekorasyonda yazın tercih edilebilir.
Güneşten korunmada giysilerin seçimi önemlidir. Beyaz renkli, pamuklu, keten ve ipekli kumaşlar SPF-15 in altında koruma özelliğine sahiptirler. Polyester, naylon, yün, ipek ve pamuk tekstil ürünleri yazın sırası ile tercih edilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Gölgeli ve sıcak yerlerde siyah giyinmek daha iyidir, çünkü siyah, ısıyı daha hızlı yayar.
Güneş ışınları, içinde mor, mavi, kırmızı, sarı, turuncu ve yeşili barındırır. Işınlar atmosferden geçerken, mor ışıklar kırmızıya oranla daha fazla dağılırlar. Mavi renk de yeryüzüne kırılarak yansır. Bu durumda gökyüzünü mavi tonlarında, Güneş'i de sarı renkte görürüz.
Açık renkli kıyafetler, yaz aylarında güneş ışınlarının neden olduğu sıcaklığı azaltmaya yardımcı olur. Bu kıyafetler, güneş ışınlarını yansıtır ve emmez, bu da kıyafetlerin daha serin kalmasını sağlar. Bu sayede, vücut sıcaklığını dengeleyerek terlemeyi azaltır ve daha rahat hissetmemizi sağlar.
ULTRAVİYOLE IŞIĞI DAHA AZ GEÇİREN KIYAFETLER TERCİH EDİN
Yine de ultraviyole ışığın (UV) yüzde 20-30'u kadarı giysilerden geçebilmektedir. Sıkı dokumalılar, beyazlatılmamış pamuklular, ipekliler, likra gibi sentetik giysiler, koyu renkliler UV ışınları daha az geçirirler" diye konuştu.
AÇIK KAHVERENGİ VE BORDO KOMBİNİ
Asla koyu tonlardan vazgeçemeyen, bahar ve yaz kombinlerinde de bu renkleri kullanmayı tercih edenler, açık kahverengi ve bordo ikilisinden bir uyum yakalayabilir. Bu renk kombini, özellikle yazın son günleri için idealdir.
Siyah bir renk değil renksizlik hâlidir. Siyah ışıksızlık halidir. Çünkü siyah olarak gördüğümüz nesneler ışığı tutarlar ve geri yansıtmazlar ve böylece onları siyah olarak görürüz.
Renk çarkındaki bir grup renk güneş, sıcaklık ve ateşle ilişkilendirilir. Bu renkler insanlarda sıcak duygular uyandırdığı için sıcak renkler olarak adlandırılır. Sarı, kırmızı, turuncu ve bu renklerin farklı tonları sıcak renklerdir. Bu renklerin dalga boyları uzundur ve kolayca fark edilen canlı renklerdir.
Her cisim soğuramadığı renkte görünür. Siyah renkli cisimler, bütün renkleri soğurur. Işığı fazla soğuran cisimler, az soğuran cisimlere göre daha hızlı ısınır.
Siyah giysilerin renginin solmasının en büyük nedeni çok fazla yıkanmasıdır. Bu yüzden kendi nizami düzeninize göre olabildiğince az yıkamanız önerilir. Marketlerde satılan siyahlar için özel olarak üretilmiş deterjanları tercih edebilirsiniz.
Güneşe dayanıklı duvar boyası rengi arayanlar sarı gibi açık renk tonlarını daha çok tercih etmelidir. Bu renk tonları güneşten daha az etkilenir ve solmaya karşı daha dirençlidirler. Kırmızı gibi koyu renkler güneş ışınlarını üzerine daha çok çeker ve bu da daha çabuk solmalarına neden olur.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Koyu renkli ve çok ince olmayan kıyafetler giyin
Sokağa çıktığınızda ultraviyole korumalı geniş gözlük ve geniş siperlikli şapka kullanmayı alışkanlık haline getirin. Yaz aylarında güneşten korunmak için özel üretilmiş ultraviyole korumalı kıyafetler öneriliyor.
Güneş ışınlarının etkili olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında, özellikle de güneşin en zararlı olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir.
Akılcı güneşlenme; özellikle saat 10-16 arasında, kollar ve bacaklar açık kalacak şekilde, haftada 3-4 kez, 10-15 dakika güneşlenmektir. Ancak daha uzun süre güneşlenmek isteniyorsa güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden kaçınmak için belirtilen süreden sonra koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.
- Beyaz cisimler ışığın tamamını yansıtır. - Siyah cisimler ise ışığı soğurur. - Saydam cisimlere ışığın büyük birçoğunu ilettiği için soğurulma az yaşanır. - Mat ve koyu cisimler ışığı daha fazla soğurma yeteneğine sahiptir.
Koyu renkler güneş ışığını soğurduğu yani içine çektiği için bize sıcaklık getirmesinler diye yaz aylarında beyaz yani açık renkler,kış aylarında da soğurması için koyu renkler tercih ederiz.. Sebebi budur..
Kış mevsiminde giymemiz gereken kıyafetler: Kış mevsimi çok soğuktur ve üşümemek için mutlaka kalın kıyafetlerimizi giymeliyiz. Ortak şekilde bu kıyafetler kış mevsimleri için mutlaka kullanılması gereken giyim çeşitlerimizdir.
Çünkü temiz kar, güneş ışığının yaklaşık %80-%90'ınını yansıtır. Bulutlar da üzerlerine düşen ışığın büyük kısmını (yaklaşık %60-%90'ınını) yansıtır. Aynı şekilde kumlu bölgeler ve çöller de yüksek albedoya sahip alanlardır.
Sıcak Hissetmenin Bir Diğer Yolu: Kışın Giyilecek Renkler
Koyu renkler ışığı daha az yansıttığı için ısıyı tutar ve daha sıcak hissetmemize yardımcı olur. Bu yüzden de siyah, bordo, koyu yeşil, koyu gri ve lacivert gibi renkler kışlık kıyafetler söz konusu olduğunda fazlasıyla öne çıkar.
Moleküller parçalanarak pigment özelliği olmayan daha küçük ve farklı moleküllere dönüşür. Oluşan yeni moleküllerin ışığı yansıtma düzeyleri pigmentler kadar yüksek değildir. Bu nedenle uzun süre ışığa maruz kalan renkler solar. Her rengin kendine özgü frekans, dalga boyu ve enerji düzeyi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri