Kek ya da dondurma gibi birçok tatlı içerisinde kullanılan siyah susam ezmesi, adından da anlaşılacağı üzere siyah susamlardan üretilmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş siyah susam tohumlarından yapılan siyah tahin, daha yoğun ve daha koyu bir tada sahiptir.
Siyah susam ve ondan üretilen siyah tahin optimal sağlığı destekleyen besinler açısından zengindir ve bunları düzenli olarak yemenin birçok faydası vardır. Siyah susam tohumlarından üretilen siyah tahini çeşitli öğünlerinizde sos niyetine kullanarak düzenli kullanımını artırabilirsiniz.
Picus siyah tahin, %100 siyah susamdan hazırlanan vitamin ve mineral zengini bir besindir. Magnezyum, Fosfor, Kalsium, Demir içeren siyah tahin, yüksek lif ve çoklu doymamış yağ oranına sahip olmasından dolayı diyet yapanların ve sağlıklı beslenenlerin gönül rahatlığı ile tercih edebileceği bir besindir.
Ülkemizde ise Şanlıurfa da yetiştirilmektedir. Sıcak iklim bitkisi olduğundan en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İlkbahar aylarında ekilmektedir ve tohumların yetişme süresi kısadır.
Siyah susam demir bakımından çok zengindir. Halsizliği ve kansızlığı olan kişilere siyah susam önerilir. Eklem, kemik ve kan damarlarının güçlenmesine destek olur. Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlar, alkolün olumsuz etkisini azaltır.
İlgili 32 soru bulundu
Koruyucu içermeyen Picus siyah tahin, çiğ ya da ızgara sebzelere ve salatalara sos olarak kullanılabileceği gibi sağlıklı kek ve kurabiye tariflerine de eklenebilir.
Çörekotu (Nigella Sativa) değil sakın karıştırmayın ikisini. Ülkemizde ne yazık ki bilimsel yayınlarda bile çörek otu siyah susam diye geçiyor ancak gerçekte öyle değil. Siyah susam antioksidanlardan çok zengindir. MUTFAKLARDA En çok Uzakdoğu mutfağında kullanılır.
Üretim şekline göre farklı tahin çeşitleri bulunur. Beyaz, çifte kavrulmuş ve kepekli olan başlıca çeşitlerdir. Bu çeşitler arasında en bilineni ise kepekli olanıdır. Kepekli çeşit, susam kabuklarının ortalama yüzde onunun alınması ile oluşur.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Uzmanlar tarafından susam tohumunun çiğ olarak yenmesi ya da salatalara katılarak tüketilmesi önerilir. Siyah susam sütle karıştırılarak, ezme haline getirilerek veya sos olarak tüketime uygundur. Siyah susamın müshil yapıcı etkisi olduğundan günde 2 gramdan fazla alınması sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.
Çörekotu (Nigella Sativa) değil sakın karıştırmayın ikisini. Ülkemizde ne yazık ki bilimsel yayınlarda bile çörek otu siyah susam diye geçiyor ancak gerçekte öyle değil. Siyah susam antioksidanlardan çok zengindir. Siyah susam normal susama oranla %60 daha fazla kalsiyum içerir.
Siyah susam antioksidanlardan çok zengindir. En çok Uzakdoğu mutfağında kullanılır. Yoğurda, avokadoya, yumurtaya, salataya, yemeklerin üstüne, tatlı ve tuzlu her türlü besine ilave edebilirsiniz. Siyah susam normal susama oranla %60 daha fazla kalsiyum içerir.
Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir. Bir diğer unsur ise tahini kokladığınızda ağır ve ekşi bir koku alıyorsak bu da tahinin bozulduğuna işaret edebilir.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Tahin, içerik bakımından mikropların üremesi için elverişli bir ortama sahip değildir. Dolayısıyla tahin bozulur mu sorusunun cevabı “kolay kolay bozulmaz” olmalıdır. Neden kolay kolay bozulmaz diyoruz, çünkü bozulması imkansız diyemeyiz.
Koska, tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan elde eder. Tahinimiz hiçbir katkı maddesi ve koruyucu içermez.
Üretim işleminde Susamın kabukları alınarak üretilen tahin, kabuğu alınmadan yapılan kepekli tahine göre daha ince bir kıvama sahiptir. Bu sebeple daha akıcı ve yemesi daha hafiftir. Üretim işleminde Susam kabuğuyla birlikte üretilen tahin. Kabuğu alınmadan yapıldığından dolayı daha yoğun aromalı ve kıvamlıdır.
Torku Tahin, %100 doğal bir üründür. Türk mutfağında en çok sevilen lezzetlerden biri olan tahin pekmezle karıştırıldığında oldukça uyumlu bir lezzete sahip olabildiği gibi sade olarak da tüketilebilir. Tahin, susamın ezilerek akıcı kıvama getirilmiş halidir.
Çifte Kavrulmuş Tahin Nereden Alınır? Beyaz tahine nazaran daha çok kavrulan “çifte kavrulmuş tahin ne demek” sorusunun yanıtı olarak “öğütme işleminin ardından fırınlanma işlemine tabi tutulmasıdır” cevabı verilebilir.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Arapça kökenli tahin kelimesi, öğütülmüş susamın koyu sıvı hali anlamına gelir. Tahinin tarihçesini araştırdığımızda, ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde özellikle de ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerine yayılmış.
Koruyucu içermeyen Picus siyah tahin, çiğ ya da ızgara sebzelere ve salatalara sos olarak kullanılabileceği gibi sağlıklı kek ve kurabiye tariflerine de eklenebilir.
Çörek otu yağı; böbrek ve karaciğer hastalığı olan kişilere çok zararlı olabilir. Çörek otunun fazlaca kullanılması, böbrek ve karaciğer hastalığını tetikleyebilir. Bununla beraber gebelik ve emzirme döneminde kullanılması zarar verebilir. Bu yüzden doktora sormadan tüketmemek gerekir.
Çörek otunun fazla tüketilmesi insan sağlığına bazen zarar verebiliyor. Bu otun düzenli bir seviyede kullanılması daha iyi olacaktır. Fazla tüketilmesi durumunda ortaya kansızlık gibi durumlar çıkabiliyor. Hamilelik döneminde kullanılması sakıncalı olan bir ot çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri