Memede ağrı, enfeksiyon için hangi doktora gidilir? Meme hastalıkları konusunda eğitim almış genel cerrahlar ve meme ile özel olarak ilgilenen genel cerrahi uzmanları yani meme cerrahları özellikle tercih edilmesi gereken doktorlar olmalıdır.
Kadınlar arasında oldukça sık görülen meme ağrısı şikâyeti için alanında uzman bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.
DAHİLİYE (İÇ HASTALIKLARI)
SSS: Sol Göğüs Ağrısı Neden Olur? Sol göğüs ağrısı kalp, sindirim sistemi, kas-iskelet sistemi ve solunum kaynaklı çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Kalp problemleri (anjina veya kalp krizi gibi) sıkça sol tarafta ağrıya yol açar. Çünkü kalp kasına azalan kan akışı veya hasar söz konusudur.
Ağrı genellikle tek taraflıdır ve memenin tümünde değil, belirli bir bölgede görülür. Nedenleri arasında memeye yönelik travma, göğüs kafesi veya boyunun romatizmal ağrıların memeye yansıması, memede abse, enfeksiyon, meme kistlerini sayılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Meme dokusu göğüs kasları üzerinde yer alır. Bazen bu kaslarda tutulma sonucu ağrı gelişebilir. Antienflamatuvar ve kas gevşetici tedavi uygulanır. Memede görülen fibrokistik değişiklikler, memede rastladığımız en önemli ağrı sebepleri başında gelmektedir.
Sol Kaburga Ağrısı Neden Olur? Kalp ve midenin altında kalan organları korumakla görevli olan sol kaburgada meydana gelen ağrılarda yaygın nedenler, dalağın hasar görmesi, kalp krizi, pankreatit, peptik ülser ve iltihaplı kıkırdak gibi rahatsızlıklardır.
“Göğüs ultrasonu için hangi doktora gidilir?” diye merak ediyorsanız radyolojisi konusunda deneyimli bir radyoloji uzmanına başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Kaburga ağrısı veya göğüs kafesi ağrısı, göğüs bölgesinin alt kısmı ile göbeğin üst kısmı arasında herhangi bir yerde hissedilen ağrılarla kendini gösterir. Bu ağrılar dinlenme sırasında veya hareket ederken ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise hareketle birlikte ağrının şiddeti artar.
Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi'nin konuları arasında yer almaktadır. Özellikle meme gibi takip süreci gerektiren bazı durumlarda, Genel Cerrahi koruyucu hekimlik yönüyle de işlev sağlamaktadır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme kanseri; elle muayene, mamografi ve meme ultrasonuyla ve bazen bu tetkiklere ek olarak meme MR görüntülemesi ile tespit edilir. Muayenede saptanan anormal kitleler olabildiği gibi muayene bulguları normal olan hastalarda da sadece görüntüleme yöntemleri ile saptanan kanserler tespit edilebilir.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Kalp ağrısı genellikle göğüste, göğüs kemiği arkasında veya göğsün sol tarafında hissedilir. Ağrı, baskı, sıkışma, yanma veya ağırlık gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Kalp ağrısı genellikle fiziksel aktivite veya stresle ilişkilidir ve dinlenmeyle azalır.
Genellikle ultrason ve mamografinin birlikte kullanılmasıyla daha ayrıntılı bir inceleme sağlanmaktadır. Özellikle meme dokusu yoğun olan hastalarda, uzmanlar mamografiye ek olarak ultrasonografi yönteminden de yararlanmaktadır. Meme kanseri teşhisinde mamografi ile birlikte ultrason muayenesi tercih edilmektedir.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Memede kitle probleminin tanısı öncelikle elle muayene sırasında gerçekleştirilmektedir. Memede bulunan kitlelerin türü, boyutu ve sayısı ile ilgili bilgiler ise radyolojik görüntülemeler sonucnda belirlenmektedir. Radyolojik görüntülemeler ise genellikle mamografi, ultrason ve dijital mamografidir.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır. Kırmızı kan hücrelerini filtrelemesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir role sahiptir.
Kaburga ağrıları göğüs ön duvarında hissedilebildiği gibi; kaynaklandığı sinirin seyrettiği anatomik bölge boyunca göğüs yan duvarı veya sırtta, karın üst kısmında veya boyun bölgesinde hissedilebilir.
Göğüs bölgesinde hassasiyet ve şişlik. Derin nefes alırken veya öksürürken artan ağrı. Morarma veya yaralanmanın olduğu bölgede renk değişikliği. Hareket sırasında artan ağrı.
Meme Ağrısı Olan Mutlaka Doktora Görünmelidir
Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, fibrokistik hastalıklar, adet öncesi sendrom, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri ve kanser nedeniyle görülen bir semptomdur. Aynı zamanda gebelik dönemi, süt kanallarının tıkanması, emzirme, kistler, apseler ve meme kanserinden dolayı da meme ağrısı görülebilir.
Meme muayenesi hastanın belden üstü çıplak olarak yapılır. Başörtü veya fuların çıkartılıp boyun kısmının açık kalması da önemlidir. Boyunda bulunan lenf düğümleri ya da birçok hastamda fark ettiğim gibi guatr saptanması bu şekilde mümkün olmaktadır. Hasta önce dik bir şekilde karşıdan görülecek şekilde oturtulur.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri