Açıldıktan sonra buzdolabında 2 (iki) gün içinde tüketilmelidir.
Açılmış poşet buzdolabında 1 hafta dayanır, açılmamış vakum 1 ay, buzlukta 2.5 ay dayanır.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir. 2 gün geçtikten sonra hiçbir şekilde tüketilmesi önerilmez.
Somon fümeyi somon balığından ayıran en önemli özelliği lezzetidir. Tütsülendiği dumanın lezzetini ve aromasını alan somon füme, pişirilmeye ihtiyaç duyulmadan pratik yemek tariflerinde kullanılabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
İçerdiği omega-3 yağ asitleri, B1, B2, B3, B6, B12 gibi B grubu vitaminleri ve yağda eriyen A ve D vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruma sağlar. İyot ve selenyum gibi mineraller yönünden de zengindir. Özellikle omega-3 yağ asitlerinin kalp için ne kadar sağlıklı olduğu biliniyor.
Ürün kılçık içerebilir. Çiğ tüketime uygun değildir.
Soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın ve yeniden hızlıca poşetleyip buzluğa kaldırın. Bu işlem balığın üzerinde bir tabaka ince buz oluşmasını sağlayacaktır. İşte o ince buz da balıklarınızın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur, aklınızda bulunsun.
Özetle çiğ balık dolapta kaç gün dayanır sorusunun cevabı olarak buzdolabında 5 derecelik rafta yaklaşık 2 gün, -5 derecelik buzluk ortamında 10 – 15 gün, – 25 derecelik deep freze dondurucularda ortalama 6 ay boyunca muhafaza edilebilirsiniz.
Fırını önceden 220 dereceye ısıt ve 2 somon filetosunu soğuk suda yıka. 2 donmuş somon filetosunu paketinden çıkar ve buz parçaları eriyene kadar musluk suyunun altında tut. Unutma ki filetoların çözülmesine gerek yoktur. Buzu eritmek için balıkları suda hızlıca durulamak pişerken hamur gibi yumuşamasını engeller.
1- Krem peynir ve salatalık ile somon fümeli sandviç. 2- Somon füme ve kremalı makarna. 3- Biraz mayonez ve yoğurt ile robottan geçirip, Frenk soğanı, dereotu, ve bol karabiber ile karıştırarak rillettes benzeri bir dip. 4- Balık köftesi yaparken içine doğranmış somon füme karıştırmak.
Somon fümelerini pişirmek için yapışmaz tava kullanın. Somon balığının içerisinde yağ asidi olduğu için, pişirme esnasında yağ kullanmayın. Somonların pişmesi yaklaşık 4 dakika sürer.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir.
Fileto edilmiş somon balığı etinin kılçık ve derisinin alınarak kuru tuzlanması, dumanlanması, soğutulması ve küçük parçalar halinde vakum ambalajlanması ile elde edilen bir üründür.
Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Füme somon balığının 100 gramında 117 kalori bulunur. Etli bir balık olması sebebiyle hem oldukça doyurucu bir besindir hem de diyette olanlar için oldukça başarılı bir seçim olabilir.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Hayır asla yapmayın. Çiğ suşiler çok taze balıktan yapılmalıdır nerdeyse canlı balığı keserler diyeyim. Ki bu durumda bile risk mevcuttur.
Fileto edilmiş somon balığı etinin kılçık ve derisinin alındıktan sonra kuru tuzlanması, sıcak dumanlanması, soğutulması ve porsiyonlanarak vakum ambalajlanması ile elde edilen bir üründür.
Füme Somon
En kaliteli füme somon aroması fazla baskın olmayan ve yendiğinde dilde hafif bir is tadı bırakandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri