KRİTER KELİMESİNİN ANLAMI Ölçüt anlamına gelir. Bu kelime genellikle kıriter şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kriter şeklinde olmalıdır.
Ancak sonuç bölümünde çalışmadan elde edilen bulgular yer alır ve bunlar doğrultusunda kısa bir değerlendirme yapılır. Hipotezin geçerliliği konusunda yargıda bulunulur. Hatta sonuca bağlı öneriler de bir arada işlenebilir. Ancak söz konusu öneri ve kararların mutlaka araştırma bulgularına dayandırılması gerekmektedir.
Sonuç kısmında özetle araştırmanın hedefi, elde edilen önemli bulgular, bu bulguların yorumlanması ve benzer/geçmiş makale araştırmaları bulguları ile kıyaslamalar yer almalıdır. Son olarak sonuç kısmının sonunda okuyuculara önerilerde bulunulmaktadır.
Sonuç paragrafları her zaman bir konu cümlesiyle başlamalıdır. Sonuç bölümündeki giriş paragrafınızdan tezi yeniden ifade etmek, okuyuculara ana argümanı etkili bir şekilde hatırlatır. Ancak, girişteki konu cümlesini kopyalayıp yapıştırmayın. Aynı noktaya değinmeli, ancak farklı ifadelerle.
Bu sebepledir ki biz yüksek lisans düzeyi tez veya projelerde maksimum 3 – 4 sayfalık sonuç kısmı yazılmasını isteriz. Bu bilgiden hareketle sizin çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara öz bilgi olarak ortaya koymanız gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Tezsiz yüksek lisans projesi ne kadar sürede yazılır
Genelde üniversite öğrencileri 1 ay gibi sürede yazabilir.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
Bir metnin bölümlerine giriş aşamasında göz önünde bulundurulması gereken bazı kurallar vardır. Giriş bölümünde konuyla ilgili anlatılmak istenen ifade edilirken, gelişme bölümünde örneklere yer verilir, sonuç bölümü ise genellikle daha kısa ve konuyu bitirmeye dayanır.
Sonuç paragrafı: Paragrafın son cümleleridir. Sonuç bölümü çoğunlukla tek bir cümleden meydana gelir. En kuvvetli fikir, en önemli görüş, sonuç cümlesinde yer almalıdır.
Tartışmanın gelişme bölümünde elde edilen bulgu sonuçlarının (results) bu aşamada yorumlanması gerekir. Elde edilen sonuçların desteklenmesi için bulgular bölümünde oluşan tablolar şekiller veya grafiklere atıfta bulunulur.
Bununla birlikte, genel bir kılavuz olarak, bir tez sonucu, tezin toplam kelime sayısının yaklaşık 5-10%'si kadar olmalıdır. Örneğin, teziniz 10.000 kelime uzunluğundaysa, sonuç bölümünüz yaklaşık 500-1000 kelime olmalıdır.
Yazıların sonuç bölümünde konunun bitirilişi yapılır. Fakat bu bitiriliş aslında verilen bilginin veya ana fikrin temelidir. Sonuç bölümü okuyuculara tüm okuduğu yazının kısa özetini çıkarır. Kişiler sonuç bölümünden tüm konu hakkında asıl anlaması gereken noktayı tespit edebilir.
Sonuç ve Tartışma
Proje raporunun en önemli kısımlarından birisi bu bölümdür. Proje çalışması ile ulaşılan sonuçlar bu kısımda yazılır. Sonuçlar sayısal değerler veya sözlü ifadeler olabilir. Sonuçları tartışırken kaynak araştırmasında yer alan benzeri çalışmalarla karşılaştırmalar yapılır.
Sonuç bölümünde, giriş ve gelişmenin ortak düşüncesi yani ana düşünce yazılır. Bu bölüm yazılı anlatımın diğer kısa bölümünden biridir. Bu bölümde de dikkat edilmesi gereken önemli özellik fazla ayrıntıya girmemektir. Yine kısa ve öz olmalıdır.
Makaleniz de giriş ve sonuç ve bölümleri bulunmalıdır. Giriş bölümünde okuyucuya çalışma konusu ve konunun işlenişi hakkında ön bilgi; sonuç bölümünde ise çalışmanın tamamında ortaya çıkan sonuç çalışmanın önemli noktaları ile birlikte verilmelidir.
Makale, genellikle giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Girişte konu tanıtılır, gelişmede konu detayları verilir ve sonuçta tüm bilgiler özetlenir.
Bir cümle içinde yer alan ve yargı bildiren eylemin hangi amaçla ya da hangi gereke ile yapıldığının belirtildiği cümlelere amaç sonuç cümlesi adı verilmektedir.
Bir eylemin hangi gerekçeyle veya hangi sebeple yapıldığını bildiren cümlelerdir. Bu cümlelerin yüklemine “niçin?” , “neden?” soruları sorulduğunda bu sorular cevapsız kalmaz. Neden-sonuç cümleleri iki bölümden oluşur: Birinci bölüm neden (sebep), ikinci bölüm ise sonuç bildirir.
Bir eylemin hangi maksatla yapıldığını açıklayan cümlelere neden sonuç cümlesi denir. Bu cümleler aynı zamanda meydana gelen olayların nasıl ve hangi sebeplere bağlı olarak gerçekleştirdiğini açıklar. Örneğin ''Trafik vardı bu nedenle geciktim'' cümlesinde gecikmenin sebebi olarak trafik gösterilmiştir.
Bütün paragraflarda giriş, gelişme, sonuç cümleleri olur. konulduğu ilk cümledir. onu açıklayan cümlelere denir. son cümleye denir.
Özet, bir bütün halinde olmalıdır. Giriş, gelişme ve sonuç birbiriyle bağlantılı bölümler olmalıdır. Giriş bölümünde kitap hakkında ufak bir tanıtım yapılmalı, gelişme bölümünde kitabın konusu ele alınmalı ve bu bölüm merak uyandıracak şekilde yazılmalıdır.
Açıklayıcı türde yazılan üç-beş paragraflık bir kısa metnin şematik yapısı giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Evet, tespit edildiği taktirde Chatgpt intihale girer. İntihal programı, yapay zekanın yazdığı yazıları tespit eden bir programsa Chatgpt'yi de tespit edebilir. Yapay zeka ayırt etmeyen intihal programları Chatgpt'yi ayırt edemez ve özgün bir yazıymış gibi gözükebilir.
Tezinizi programa sokarken hangi bölümlerin gireceği üniversitenizin intihal yönergesinde yer almaktadır. Ancak genelde kaynakça dahil edilmez. Çünkü, kaynakça size ait değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri