Bakliyat, baklagillerin baklagillerinden elde edilen yenilebilir kuru tohumlardır. Bakliyat olarak kabul edilmeyen, fakat yine de fasulye türü olan diğer yenilebilir baklagil türleri, soya fasulyesi ve taze baklagilleri içerir. Özetlersek fasulye, baklagiller olarak bilinen bitki besinleridir.
Soya, fıstık ve nohut gibi diğer baklagiller ile birlikte izoflavon denen bir bileşik grubu içerir.
Nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesi kurubaklagillerin başlıcaları olarak sayılabilmektedir. Kuru baklagiller bitkilerin olgunlaşmış tohumlar olduğundan bileşimleri karbonhidrat ve protein bakımından çok zengindir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Asya mutfağının işlevsel besini soya, baklagiller familyasının besin değeri en yüksek üyelerinden biri. 1.5- 2 metre boyunda geniş yapraklı, kısmen sarılıcı bir bitkide yetişen soya, kuru fasulyeye veya barbunyaya nazaran daha yuvarlak biçime ve sarı ile kahverengi arasında değişen renge sahip.
İlgili 17 soru bulundu
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
bezelye, fasulye ve mercimek, baklagillerin ana sınıflarını oluşturmaktadır.
Botanik olarak, meyve ve sebzeler bitkinin hangi kısmından geldiklerine göre sınıflandırılır. Bir bitkinin çiçeğinden meyve gelişirken bitkinin diğer kısımları sebze olarak sınıflandırılır. Meyveler tohum içerirken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan oluşabilir.
Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber. Kereviz, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Baklagiller arasında en iyi bilinenleri fasulye, soya fasulyesi, bezelye, nohut, yer fıstığı, mercimek, bakla, börülce, keçiboynuzu ve yoncadır.
Ayrıca soya fasulyesi et tüketmeyen kişiler içinde önemli protein kaynağı olarak bilinmektedir. Soya fasulyesi omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, çeşitli antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından da oldukça zengin bir besindir.
Soya ürünleri, soya fasulyesi baz alınarak elde edilen ürünlerdir. En çok kullanılan bitkisel süttür. Kıvamı, protein ve yağ içeriği inek sütüne çok benzerdir, sadece kolesterol içermez. Soya fasülyesinin suda kaynatılıp ezildikten sonra, kabukları ve posası ayrılarak ezilmesinden ve sonra süzülmesinden elde edilir.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kuru fasulye, nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
merhaba *-* evet tabikide kuru fasulye sebze yemeğidir . çünkü zaten kuru fasulye baklagillere girer baklagillerde sebze olduğu için .
Bitkisel besinleri örnek verecek olursak mısır, tahıllar, pirinç, darı, çavdar, arpa, nohut, yulaf, fasulye, bulgur gibi ürünler bitkisel ürünleri gösterilebilir. Kısacası, bitkilerden elde edilerek yapılan tüm yiyecekler bitkisel besin grubunun içine girer.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Kuru Soya Fasulyesi
Taze ya da yaş halinin yanı sıra kuru şekilde de tüketime uygun olan bir gurme bakliyattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri