İdeal bir sporcu kahvaltısı yulaf, yumurta, peynir, ve süt gibi protein kaynakları olmadan düşünülemez. Yulaf, yüksek oranda protein barındırmasının yanı sıra, lifli bir besin olduğu için tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Yumurtanın beyazı saf protein kaynağı, sarısı ise sağlıklı yağ deposudur.
Genel olarak sporcuların diyeti; karbonhidrattan zengin, protein değerinden normal, yağ içeriğinden ise normalin biraz altında olmalıdır. Sporcuların sıvı kaybı normal bireylere göre daha fazla olduğundan içilen su miktarı arttırılmalıdır. Her sporcunun alması gereken kalori gereksinimi farklılık gösterir.
Sporcuların Yemesi Gereken Besinler
Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, sütle karıştırılmış tam tahıllı gevrek, az yağlı olmak şartıyla yoğurt, süt veya ayran, taze meyve-sebze ve peynirli sandviç sağlıklı ara öğün örnekleri olarak sıralanabilir.
Yumurtalı patatesler, çıtır peynirler, ev yapımı sarelle, kahvaltılık sos, menemen, omlet, aperitif sunumlar, yumuşacık pankekler, krepler ve çok daha fazlası kahvaltıda ne yenir sağlıklı ve ev yapımı seçenekleriyle sizlere sunuluyor.
Yeterli ve dengeli bir kahvaltı protein, karbonhidrat ve yağlar olmak üzere 3 besin grubundan besinleri içerir. Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Sabah kahvaltısı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşamaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, sinirlilik ve dikkatsizlik gibi sorunlar yaşanır. Kahvaltı gece boyunca düşük seviyelerde olan metabolizma hızını %20-30 oranında artırır. Kahvaltıyı atlamak sonraki öğünde daha çok yemek yemenize sebep olur.
İdeal bir sporcu kahvaltısı yulaf, yumurta, peynir, ve süt gibi protein kaynakları olmadan düşünülemez. Yulaf, yüksek oranda protein barındırmasının yanı sıra, lifli bir besin olduğu için tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Yumurtanın beyazı saf protein kaynağı, sarısı ise sağlıklı yağ deposudur.
Sporcular Ekmek Tüketebilir mi? Sporcular kontrollü oldukları sürece ekmek tüketebilirler. Bunun için ekmek tüketirken ya da marketten satın alırken birkaç maddeye dikkat edilmesi gerekir: Ekmeklerin tam tahıllardan yapılmış olması: Bu sayede besin değeri profili daha güçlü bir ekmek tüketilmiş olur.
Bunu geri kazandırmanın en sağlıklı yolu bol bol su içmektir. Giden sıvıyı yerine koymadıkça vücudun kaybı sadece sıvı değil, kas kütlesi de olacaktır. Günde 8- 15 bardak ( 1.5- 3 litre) su tüketimi idealdir. Ancak ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelidir.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Elektrolit ve mineral açısından dengeli yapısıyla doğal maden suyu spor sırasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasına yardımcı olur. Sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına ve halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerin ortadan kalkmasına da destek olur.
Şerbetli ve yağlı tatlılar olan baklava, şöbiyet ve künefe yerine daha az kalorili olan güllaç, muhallebi veya dondurma gibi sütlü ve hafif tatlı seçeneklerine yönelmek diyetinizin verimli geçmesini sağlar. Bunun yanında tatlıyı aç karnına yememek de iştahınızın kapanmasını engellemek için önemlidir.
Gece öğününde karbonhidrat kaynağı olarak hazırlanacak bir salata ve içerisine eklenecek mercimek vb. kurubaklagiller iyi karbonhidrat kaynağı olabilir. Ayrıca yulaf ve glisemik indeksi düşük ayva, elma gibi meyveler de tüketilebilir.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Kolay Sporcu Kahvaltısı
Yanına limonlu bir yeşil çay, birkaç tane zeytin koyabilirsin. Limon, ıspanak ve yeşil çaydaki demirin emilimine destek veriyor. Yağsız lor ve yumurta beyazı protein desteği sağlarken, yumurtanın sarısı zengin mineral, karbonhidrat kaynağı oluyor.
Kahvaltının günün en önemli öğünü diye addedilmesi, kahvaltının günün ilk öğünü olmasındandır. Son çalışmalara göre günlük toplam enerjimizin %15-20'sini kahvaltıdan almalıyız. Ki bu uygulandığı takdirde bilişsel sağlık açısından faydası da vardır. Metabolizmayı uyandırmak için önemlidir elbette.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır. Gece geç saatlerde yemek yemenin vücutta daha fazla yağ birikmesine neden olduğu daima hatırladıklarımız arasında olsa da acıkınca midemize söz geçiremeyebiliriz.
Vücudun birçok organı için yakıt niteliğinde su da spor öncesi ideal miktarlarda içildiğinde sporun verimini arttıracak bir yöntem. Kaybettiğiniz her yarım kilo için kilo oranınıza göre 2 veya 3 bardak içme suyu tüketmeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri