Subhan'Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile "Allah Subhan'dır" anlamında olan Arapça bir ifadedir. İfade, Subhan ve Allah kelimelerinin birleşiminden oluşur.
sülale - Nişanyan Sözlük. Arapça sll kökünden gelen sulāla(t) سلالة “soy, bir kişinin soyundan gelenler, hanedan” sözcüğünden alıntıdır.
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır.
SÜFLÂ (ﺳﻔﻠﻰ) sıf. (Ar. esfel'in müennes şekli suflā) Çok (daha, en, pek) alçak, âdî, bayağı, sefil.
sıf. Etkisi veya anlamı birçok şeyi içine alacak şekilde yaygın olan, birçok şeyi kapsayan: “Şümullü bir târif.”
İlgili 41 soru bulundu
ŞÜKÛH. (ﺷﻜﻮﻩ) i. (Fars. şukūh) Ululuk, azamet, haşmet: Bu çemen gül-sitân-ı devletidir / Berg ü şâhı şükûh u şevketidir (Nâbî). Böyle şân-ı şükûh ile Dârâ / Görse dârâtını eder tahsin (Fıtnat Hanım).
سكون Arapça ve farsça anlamları
سُكُون [مفرد]: 1- مصدر سكَنَ1/ سكَنَ إلى/ سكَنَ في1| ساد السُّكونُ المكانَ: كان هادئًا.
(ﺳﻔﻠﻴّﺎﺕ) i. (Ar. suflі > sufliyye'nin çoğul eki -āt almış şekli sufliyyāt) Bayağı, değersiz, süflî şeyler, işler ve hususlar.
FUZALÂ – FUDALÂ
(ﻓﻀﻼﺀ) i. (Ar. fāżil'ın çoğul şekli fużalā') Fâzıllar, ahlâk, ilim ve meziyetçe üstün, fazîletli kimseler: Fuzalâ-yı asırdan Abdülmecid-zâde Derviş Mehmed Efendi'nin dershâne-i irfânına devam ettirdi (Şeyhülislâm Yahyâ).
ARAPÇA FİİLLERİN BABLARI (HARF SAYILARINA GÖRE FİLLERİN ÇEŞİTLERİ) 1) SÜLASI FİİLLER (Üç Harfli fiiller): Kök hali üç harften oluşan fillere denir. A) SÜLÂSİ MÜCERRED FİİLLER: Üç harften oluşan fiil köküne herhangi bir ilave yapılmamış olan fillere "mücerred (ilavesiz) fiil" denir.
SÜFERÂ ( ﺳﻔﺮﺍ– ﺳﻔﺮﺍﺀ) i. (Ar. sefіr'in çoğul şekli suferā') Sefirler, elçiler: Meclis-i süferâda neler söyleniyor, neler düşünülüyor? (Cenap Şahâbeddin'den).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ''şevk'' kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.
Botanik bilimiyle ilgili olan şükûfe-nâmeler, “çiçekler ve çiçek yetiştirenler hakkında bilgi veren resimli veya resimsiz eserler” olarak tanımlanabilir.
Cevap: Bir atadan gelen kimselerin topluluğu, sülale.
az konuşan, suskun, sükûtî
şimdi - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe şimdi sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe uş imdi “işte şimdi” sözcüğünden evrilmiştir.
Fitnat - فطنت
(فِ طْ نَ) [ ع . فطنة ] (اِمص .) 1 - زیرکی ، هو شیاری . 2 - دانایی ، ج .
Firîb - فریب
(فِ یا فَ) [ په . ] (اِ.) مکر، حیله ، نیرنگ .
Feshane'nin tarihini anlatan Tarihçi Zafer Bilgi, “Feshane fes yapım yeri demektir. Eyüpsultan'ın kıyısında sanayileşmiş bir nokta olarak göze çarpan bir yere kuruluyor. Sultan 2. Mahmud döneminde yapılıyor, 2.
sifle - سفله
1 - پست ، فرومایه . 2 - بدسرشت . ج .
Seyf - سیف
(فهرست مخزن الادویه) (آنندراج). (سَ یا س ) [ ع . ] (اِ.) شمشیر.
Nefsi kötülük ve günah kirinden temizlemek anlamında tasavvuf terimi. Çile çekme kabiliyeti kazanan ve süflî arzulardan kurtulmaya elverişli hale gelen nefis anlamında tasavvuf terimi. Nefsânî arzulardan kurtularak ruh temizliğine ermek için girişilen sıkı perhiz ve mahrumiyet dönemi anlamına gelen tasavvuf terimi.
suubet - صعوبت
(صُ بَ) [ ع . صعوبة ] 1 - (مص ل .) دشوار شدن کار. 2 - (اِمص .) سختی ، دشواری .
Bir şehir veya bölgenin emniyet ve asayişinden sorumlu askerî vali. Sözlükte “yük, azık, düşmanlık, at sürüsü” mânalarına gelen şahne (şıhne) kelimesi, III. (IX.) yüzyılın sonlarından itibaren bir şehrin veya bölgenin muhafaza ve kontrolünden sorumlu kişiyi ifade eden terim olarak kullanılmıştır.
Kız çocuklarına sıklıkla verilen Sude ismi birden çok anlamı taşımaktadır. Buna göre sürmeli, boyanmış veya işlenmiş anlamlarına gelir. Bunun dışında sürgün edilmek anlamı vardır. Ayrıca bir tarla gibi sürülmüş, işlenmiş bereketli anlamlarını içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri