Beslenme sonrası kusmalar ve buna bağlı olarak tartı alamama. Kanlı ve sümüksü dışkılama ve bazen de kabızlık. Ciltte egzema tarzında kızarık ve kaşıntılı deri döküntüleri. Geçmeyen bir hışıltı, öksürük, burun tıkanıklığı
İnek sütü alerjisi çoğu zaman bebeklikte özellikle de ilk 6 ay içerisinde belirti vermeye başlar, ancak daha büyük yaşlardaki çocuklarda da başlayabilir. Süt alerjisi görülen çocukların bir kısmı 2-3 yaşında bu alerjiden kurtulurken, bir kısmında da bu sorun hayat boyu sürebilmektedir.
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Çocuklarda en sık rastlanan gıda alerjisi türü inek sütü alerjisidir. 1 yaşın altındaki bebeklerin yaklaşık %7'sinde inek sütü alerjisi olduğu düşünülür. Birçok çocukta inek sütü alerjisi 5. yaşa yaklaşırken geriler.
Bebeklerde yüz bölgesinde, dudakta ve vücutta kızarıklık, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olan inek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açarak hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer inek sütü alerjisi makatta kızarıklıkla kendini gösteren alerjik proktokolit varsa kaka sümüklü ve bazen kanlı olur. İnek sütü alerjisi ince bağırsağı tutmuşsa ve kalın bağırsak tutulmamışsa kaka ishal şeklindedir ve gözle kan görülmese de mikroskopik olarak kan görülebilir.
Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
Yapılan araştırmalar; süt, yumurta, tuzlu fıstık, buğday gibi alerjik besinlerin anne sütünden bebeğe geçebileceğini göstermektedir. Bu besinleri tüketmeniz durumunda, bebeğiniz bu besinlere karşı duyarlanıp bahsedilen alerjik yakınmaları gösterebilir.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Sonuç olarak; inek sütü alerjisi olanların kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı olmasında sakınca yoktur.
Beslenme sonrası kusmalar ve buna bağlı olarak tartı alamama. Kanlı ve sümüksü dışkılama ve bazen de kabızlık. Ciltte egzema tarzında kızarık ve kaşıntılı deri döküntüleri. Geçmeyen bir hışıltı, öksürük, burun tıkanıklığı
Bebek 4 aydan küçük ve anne sütü yeterli değil veya yoksa alerji maması (aminoasit formüla ya da ileri derecede hidrolize mama) ile beslenmelidir. İnek sütündeki proteinlerin parçalanması ve bu suretle de alerji yapma özelliklerini kaybetmeleriyle hazırlanan mamalar, hidrolize mamalardır.
İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır? İnek sütü alerjisi tanısı hikaye, kan testleri, deri testleri ve süt ya da süt içeren besin (kek, yoğurt, peynir vb.) yükleme testleriyle konur. En kıymetli bilgiler, hikayede bebeğin yakınmaları, özellikle süt aldığında ortaya çıkan bulgular ve süt yükleme testinden elde edilir.
Süt Alerjisi Olan Çocuklar Kuzu Eti Ve Tavuk Eti Tüketebilmektedir. Süt alerjisi olan 6-7 aydan büyük çocukların ve emziren annelerin dana eti yerine kuzu eti, tavuk eti tüketmesinde sakınca yoktur. Sonuç olarak; -Süt alerjisi çocuklarda görülen en sık besin alerjilerinden birisidir.
Annenin yediği tüm sağlıklı gıdalar, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçecektir. Ama unutulmamalıdır ki, sadece sütün artması için yenilen zararlı gıdalar da anne sütü aracılığıyla bebeğe geçmektedir. Bu yüzden emziren anneler, yedikleri konusunda çok seçici olmalıdır. Emziren anneler diyet için acele etmemelidir.
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi. Sıkça çikolata ve kakao tüketimi nedeniyle alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebilir.
Alerjisi olan bir annenin bebeğini emzirmesinde herhangi bir engel yoktur. Annedeki alerji emzirme yoluyla bebeğe geçmez.
Besin alerjisinin tedavi olmasa da bebeğin yaşı ilerledikçe geçtiği durumlar da vardır. Bebeklerde alerjiye sebep olan besinler inek sütü, yumurta, buğday, soya, kuru yemiş ve balık ürünleridir.
Anne sütünün her emzirme seansında yeterli olduğunu anlamanın en pratik yolu “test tartısı” yapmaktır. Bebek hassas dijital terazi ile giysilerini çıkarmadan, altını değiştirmeden emzirme öncesi ve emzirme sonrası tartılır. Gram olarak artış, mililitre olarak süt alımı gösterir, anlamlı kabul edilir.
Bunlardan bir tanesi beslenmede bozukluk olması nedeniyle kilo alamamaya neden olur. Gelişim durabilir. Bunun nedeni besin alerjisi nedeniyle besin reddi, kusma, ishal reflüye bağlı olabildiği gibi diyet nedeniyle yeterince beslenememeye bağlı olabilmektedir.
Çocuklarda besin alerjisi, besin reddi, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma, ishal ve kabızlık gibi bulgularla ortaya çıkabiliyor. Bazı besin alerjileri ise ciltte kızarıklık, yanma, kaşıntı oluşmasına neden olabiliyor.
Yenidoğan bebeğinizi emziriyorsanız ilk bağırsak hareketlerinin sonucu yeşilimsi kahverengi veya sarımsı kahverengi olur. Yaklaşık beş gün geçtikten sonra bakır veya sarımsı renge döner ve pütürlü bir kıvama gelir. Bu tamamen normaldir ve bebeğin sağlıklı olduğunun işaretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri