Tahammül, zor, olumsuz, kötü, güç vb. durumlara karşı gösterilen dayanmadır. Yine tahammül dayanabilme gücü olarak da açıklanır. TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kelime anlamları ve Türkçeyi doğru kullanmada en doğru kaynak olan Türk Dil Kurumu, tahammül sözcüğünü dayanç, kaldırma, dayanma şeklinde açıklar.
Tahammülsüzlük Nedir
Tahammülsüzlükte, kişi sıklıkla kaçınmacı tepkiler vererek öfkesini ifade etmeye çalışır. Örneğin; çocuklar gürültü yapınca kişinin evden dışarı çıkması (kuaföre, spor salonuna, günlere) veya çocuğuna tahammül edemediği için uykuya kaçması buna örnektir.
Bu kelime genellikle tahamül şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tahammül şeklinde olmalıdır.
Kişilerin, baskı oluşturan durumlara karşı koyamamaları, zorlukları kaldıramamaları ve sıkıntılara katlanamamalarına tahammülsüzlük denir. Tahammülsüz insanlar sürekli şikayet halindedir. Sürekli çaresizlik hisleri içinde ve mecburiyet halinde olarak, olan bitene katlanmaya çalışırlar.
katlanmak, sabır göstermek, dayanmak.
İlgili 25 soru bulundu
Tahammül, Hz. Peygamber'in hadisini usûlüne uygun bir şekilde ho- cadan tedris etmek, edâ ise, talebeye öğretmektir.
Tahammülsüzlük; kişinin baskı oluşturan durumlara karşı koyamaması, zorlukları kaldıramaması ve sıkıntılara katlanamamasına denir. Kişinin artık olaylara, durumlara karşı katlanma gücünün olmamasıdır.
Psikolojik stres ve baş etme teorisine göre bilişsel ve duygusal yönleriyle ruhsal bir durum olarak belirtilen belirsizlikte, bir olay/durumdan daha çok o olay/durumun bireyde stres yaratma özelliği öne çıkmaktadır. Yüksek düzeyde algılanan belirsizlik yüksek kaygı ve depresyon ve düşük hayat kalitesi ile ilişkilidir.
Tahammül süreç odaklıdır. Sabır ise sonuç odaklıdır.
Tahammül, zor, olumsuz, kötü, güç vb. durumlara karşı gösterilen dayanmadır. Yine tahammül dayanabilme gücü olarak da açıklanır.
Arapça ḥml kökünden gelen taḥammul تحمّل “yük yüklenme, taşıma, dayanma” sözcüğünden alıntıdır.
Hâlâ kelimesi "şimdiye kadar, o zamana kadar, hâlen, henüz" gibi anlamlarda kullanılacaksa kelimenin doğru yazılışı şapkalı olmalıdır. Hâlâ kelimesini şapkasız kullandığınızda bu "babanın kız kardeşi anlamına gelir" yani hala olur.
Günümüzde oldum olası sözcüğü pek çok kişi tarafından bitişik bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sözcüğün bitişik yani birleşik şekilde yazılması yanlıştır. TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı "oldum olası" şeklindedir. Yani ayrı bir şekilde yazılmalıdır.
sabretmek, dayanmak, tahammül etmek.
7-12 yaş arasındaki çocuklarda yapılan çalışmalara göre, % 3.2 ila% 3.7 arasında hiperakuzi görülür. Durum kişiden kişiye oldukça değişebilir. Örneğin, bazı insanlar gürültülü sesleri son derece rahatsız edici bulurlar, bazıları belirli seslerden korkarlar, bazıları ise sıradan sesler duyarken acı çeker.
Tahammülsüzlük Nedir? Tahammülsüzlük; kişinin olaylara, durumlara ya da insanlara katlanma gücünün olmamasıdır. Bu kişilerde tahammülsüzlük, farklı davranışlarla birlikte kendini göstermektedir.
Sözlükte “bir yükü sırtına alıp taşımak; bir kimsenin güç durumlar karşısında dayanabilmesi” anlamlarındaki tahammül kelimesi hadis terimi olarak “râvinin bir hocadan dinlemek, yazmak vb. yollarla emanet aldığı hadisleri herhangi bir değişiklik yapmadan (tashîf ve tahrîf) talebelerine nakletmesi” demektir.
Allah'ın isimlerinden birinin sabûr olduğu ve sabırla hilim (temkinli ve ağır başlı olma) arasında anlam yakınlığı bulunduğu belirtilir. Ancak hilimde sabırdan daha ileri bir tahammül ve hoşgörü mânası vardır.
Çabuk Sinirlenmenin Nedenleri
Çabuk sinirlenmenin birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında stres, anksiyete, yorgunluk, duygusal sorunlar, beslenme alışkanlıkları ve hatta bazı sağlık sorunları bulunabilir.
Depresyon geçiren kişiler, takıntılı titiz olan insanlar, şüpheci insanlar, duygularında aşırı iniş çıkış yaşayanlar, anti sosyal kişiliği olanlar aşırı sinirlilik rahatsızlığı yaşayabilirler. Stresli iş hayatı, mutsuz aile hayatı, alkol ve madde kullanımı aşırı sinirliliği tetikleyen unsurlardır.
Tahammül seviyen o kadar az ki bir kişiye veya olaya sinirlendiğin zaman hemen o ortamı terk ediyorsun ve daha sonra düşünüp pişman olabileceğin hareketler sergiliyorsun. Başarıya ulaşmak için her şeyi deniyorsun ve hedeflerin doğrultusundaki adımları gerçekleştirmekten çekinmiyorsun.
Öfke kontrol bozukluğu; stres, aile problemleri, zayıf iletişim becerileri, finansal sorunlar, depresyon, sevilen birinin kaybı, madde ve alkol kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.
Çabuk Sinirlenmek ve çabuk öfkelenmek, eş anlamlı ve genellikle kişinin kendi kuralları ve sınırları ihlal edildiğinde ortaya çıkan güçlü bir duygudur. Öfkenin yansıtılması anlık bir çözüm sunar. Bir kişi engellendiğinde veya hayal kırıklığına uğradığında tepkisini gösterir.
Bir hadisi belli esaslara uyarak öğrenmeye “tahammül”, onu ezberden veya bir kitaptan usulüne uygun olarak rivayet etmeye “edâ” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri