Aynı şekilde tahsilatı yapan ve belgeyi düzenleyen tarafın da kaşe ve imzasının tahsilat makbuzu üzerinde olması gereklidir. Her iki tarafta tahsilat makbuzu üzerinde uygun bir yere kaşe-imza yapmalıdır.
Firma adı, adresi ve logosu belge üzerinde yer almalıdır. Tahsilat makbuzunu düzenleyen kişinin karşı taraftan doldurduğu alanların doğruluğu adına imza alması gerekir. Gerekli alanların imzalanması ile belge geçerli olur ve yasal teminatları karşılar.
Gerekli tüm bilgiler doldurulduktan sonra iki nüsha halinde bulunan tahsilat makbuzu, firma kaşesi vurulduktan sonra tahsilatı yapan tarafça kaşe üstü imzalanarak ilk nüsha ödemeyi gerçekleştiren müşteriye verilirken ikinci nüshayı kişi kendi işletmesi adına muhasebe departmanına teslim eder.
Kredikartından alışveriş yapıldığında slip kesildiği için makbuza gerek olmaz. Aynızamanda yazarkasadan nakit olarak yapılan ödemelerde kesilen satış fişi varsada tahsilat makbuzu yerine geçeceğinden ayrıca bir belge düzenleyeme gerek kalmaz.Tahsilat makbuzunun aslı müşteriye verilir, nüshası işletmeye kalır.
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır.
İlgili 25 soru bulundu
İlgili kanunlara göre fatura üzerinde faturayı düzenleyen tarafından kaşe vurulması ve imzalanması şekil şartıdır. Eğer kaşe, faturanın üst tarafına vurulursa ticari hayat içerisinde bu durum açık fatura olarak tabir edilir ve bedelinin tahsil edilmediği anlamına gelir.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Tahsilat makbuzu, genel anlamda satışı yapılan bir mal yahut hizmetin ödemesi gerçekleştirilen kesilen makbuz çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenmektedir. Ödeme yapılırken düzenlenmesi gerekmekte olup, böylece alınan ödeme resmi şekilde belgelenmektedir.
Tahsilat makbuzu kesme limiti 2023 yılı itibariyle 7.000 TL'dir. 7.000 TL'ye kadar olan ödemelerde tahsilat makbuzu düzenlenebilir. Bu sınırı aşan ödemelerde ise bakanlığın belirlediği kanallar kullanılmalıdır. Ödeme parça parça yapılsa dahi önemli olan ödemenin toplam tutarıdır.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Tahsilat makbuzları her zaman yasal olarak bağlayıcı kabul edilmeyebilir; ancak, ödemenin tam ve zamanında yapıldığının kanıtı olarak hizmet eder. Ayrıca, satın alınan mal veya hizmetlerle ilgili bir anlaşmazlık durumunda ödemenin yapıldığını kanıtlamak için tahsilat makbuzlarını kullanabilirsiniz.
Makbuzların kaybolması; Dernek makbuzlarından herhangi bir cildinin kaybolması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilerek zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için önce Vergi Dairesi'nden serbest meslek mükellefiyeti açtırman gerekir. Sonra anlaşmalı bir matbaada serbest meslek makbuzu bastırabilirsin. Hizmeti verdikten sonra ise serbest meslek makbuzunu doldurup müşterine verebilir ve karşılığında hizmet bedelini tahsil edebilirsin.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
Yürürlükte bulunan resmi vergi mevzuatında cumartesi, pazar ve diğer resmi tatil günlerinde fatura kesilmesine aykırı hiçbir hüküm yoktur.
Tahsilat makbuzu, müşterilerinizden sattığınız mal ve hizmet için tahsilat yaptığınızda düzenlemeniz gereken belgedir. Kısacası, tahsilat makbuzunu size ödenen paranın karşılığında 'alındı belgesi' olarak düzenler ve kesersiniz. Bu belge bir nevi, alacaklı olarak firmanızın parasının yatırıldığının kanıtıdır.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Tahsilat makbuzu, tediye makbuzu, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu gibi önemli örnekleri vardır. Görüleceği üzere makbuz çeşitleri işlevsel anlamda benzer olmakla birlikte düzenleyen tarafların durumuna göre isimlendirilmektedir.
Tediye makbuzu, bir işletmenin başka bir şirketten satın aldığı mal veya hizmet için ödedikleri ücretin resmî belgesidir. Tediye makbuzunu, ödemeyi yapan taraf kesmektedir. Tahsilat işlemi çek veya nakit fark etmeksizin tediye makbuzu kesilebilir.
Borçlu bu külfeti Hukuk Muhakemeleri Kanunu m.200'ün “senetle ispat kuralı” gereği çoğu halde ancak elinde bulunan alacaklının imzasını taşıyan adi yazılı şekilde düzenlenmesi “yeterli” bir makbuz ile yerine getirebilecektir.
Tahsilat nedir diye bakacak olursak kısaca, şirket içerisinde takibi ve vadesi dolduğu halde ödenmeyen alacakları takip etmektir. Ödenmeyen alacaklar, tahsilat adı altında yasal yollarla alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri