II. Mahmud'un giriştiği yenilikler dizisinin devamı niteliğinde olan Tanzimat dönemi, bilindiği gibi 3 Kasım 1839'da ilan edilen Gülhane Hatt-ı Hümâyunu ile başlatılmaktadır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Tanzimât, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1839 yılında Tanzimât Fermânı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunmasıyla başlayan modernleşme ve yenileşme döneminin adıdır. Sözcük anlamı "düzenlemeler, reformlar" demektir. Batı dillerinde genellikle Osmanlı Reformu (İng: the Ottoman Reform) deyimi kullanılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Tanzimat dönemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1839 ile 1876 arasındaki 37 yıllık dönemi kapsamaktadır. Tanzimat dönemi padişahları, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz'dir. Bu dönemde yaşanan en önemli gelişme Tanzimat fermanı ve Islahat fermanıdır.
Özellikle meşrutî yönetim yanlısı aydınların baskıları, yapılan ıslahatların kalıcı olması fikri ve Fransız İhtilâli ile ülkeye giren milliyetçilik fikirlerinin olumsuz etkilerinden kurtulmak amacı ile 3 Kasım 1839 tarihinde Gülhane Parkı'nda ilan edilmiştir.
Bu dönem sanatçıları İbrahim Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Mithat Efendi, Ahmet Vefik Paşa, Şemsettin Sami, Ahmet Cevdet Paşa, Ali Suavi ve Sadullah Paşa'dır. Bu sanatçılardan İbrahim Şinasi Türk edebiyatında yeniliğin öncüsü olarak bilinir. Türk edebiyatında ilk makaleyi ve ilk tiyatroyu o yazmıştır.
İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir. Seydi Yahya ve Kamusu'l Alam, Şemsettin Sami'nin diğer önemli eserleri arasında yer alıyor.
Tanzimat Dönemi, Osmanlı Devleti'nde 3 Kasım 1839 tarihinde Abdülmecit'in padişahlığı sırasında Tanzimat Fermanı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunması ile başlayan ve II. Abdülhamit'in 1876 yılında tahta çıkışıyla sona erdiği kabul edilen döneme verilen addır.
1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı önemi; batılılaşma hareketinin hız kazanmasından ileri gelmektedir. Osmanlı padişahının kendi isteğiyle yetkilerini kısıtlamış olması, insan hakları ve kanunların üstünlüğünün kabul edilmiş olması Osmanlı Devleti anayasa hareketinin temelini oluşturmaktadır.
Dünya Edebiyatında İlk Romanın Yazarı Kimdir? Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur.
Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal'in Cezmi'sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır. Roman Türk edebiyatının ilk tarihi romanı olma özelliği taşır.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edilen sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan yılında yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Tanzimat dönemi, kendi içinde iki farklı dönem halinde incelenir. Birinci dönem 1860-1877, ikinci dönem ise, 1877 ile 1895 yıllarını kapsar. 1860 ve 1895 yılları arasında yer alan ve Batılı bir anlayışın hakim olduğu çok önemli bir edebiyat dönemidir.
Tanzimat Dönemi ikinci nesline geldiğimizde eleştiri alanında karşımıza ilk çıkan Abdülhak Hamid'dir.
Tanzimat fermanı, Türk tarihinde Batılılaşmanın ilk somut adımıdır. Tanzimat fermanı; askeri, hukuki, mülki alanlarda hayata geçirilen reformlarla Türk düşünce sisteminde köklü ve kalıcı değişimlere zemin hazırlamıştır.
Tanzimat Dönemi özellikleri
Toplum bilincini geliştirebilmek amacıyla edebiyattan destek alınmıştır. İlk yenilikçi ve Batılı eserler Tanzimat döneminde verilmiştir. Özgürlük, hak ve adalet kavramlarının ilk olarak kullanılmaya başlandığı dönemdir. Tanzimat döneminde sanatçılar, Devlet adamı olarak kabul edilmiştir.
Osmanlı Devleti'nde zihniyet dâhil olmak üzere ülke yönetimini şekillendiren idari ve kurumsal düzenin tamamının, yeniden yapılandırılmasını öngören tarihî reform programını ilan eden belgeye verilen isimdir. 3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen programla, öncelikli olarak Batı eksenli yeni sistem çerçevesinde ...
İlklerin adamı olarak bilinen İbrahim Şinasi, Osmanlı toplumunu derinden etkilemiştir. Dilin yalınlaşması ve edebiyatın halkın anlayabileceği şekilde yazılması amacıyla gazete çıkarmış, makale, şiir ve oyunlar yazmıştır. İbrahim Şinasi, 5 Ağustos 1826 tarihinde İstanbul'da doğdu.
Tanzimat Dönemi Önemli Devlet Adamları
Tanzimat dönemi padişahları sırasıyla Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz, 5. Murat'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri