Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Kemik gelişimine katkı sağlayarak daha sağlıklı bir iskelet yapısını hediye eder.
Tarhana da yoğurt ve birçok bitki kullanıldığı için sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinir. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür. Kemik gelişimini destekler ve güçlendirir.
Özellikle soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklarla karşılaştığımız zaman doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak tarhana bilinir. Tarhana soğuk algınlığına karşı oldukça iyi gelmektedir. 1 hafta boyuna her öğününüzde tarhana tüketmeniz durumunda soğuk algınlığı şikayetleriniz kısa süre içerisinde ortadan kalkar.
Tarhana Çorbası: Likopen açısından çok zengin olan bir diğer çorba ise, geleneksel tarhana çorbası olarak bilinir. Bağışıklık sistemini önemli ölçüde kuvvetlendirdiği için grip tedavisinde oldukça etkilidir.
İlgili 31 soru bulundu
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Soğuk algınlığına karşı genelde tavuk çorbası içiliyor. Tarhana ve mercimek çorbasının da bağışıklığı güçlendirmeye iyi geldiği düşünülüyor.
Boğaz ağrısına iyi gelen çorba denildiğinde ise ilk akla gelenler tarhana, tavuk suyu çorba, işkembe ve mercimek çorbasıdır. Özellikle bu çorbalara eklenen zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı acı biber, nane gibi baharatlar ve limon boğaz ağrısına şifadır.
Kansızlıkla mücadelede yardımcıdır. Geleneksel lezzetlerimizden tarhana, hem besleyici özelliği hem de içerdiği protein, vitamin ve minerallerle sağlık deposu…
Tarhana çorbasının direkt olarak öksürüğe iyi geldiği söylenemez. Ancak zengin içeriği ile bağışıklığı arttırarak öksürüğe sebep olan hastalıkların kazanılması zorlaşır. Bu nedenle öksürüğe iyi geldiği söylenebilir.
-Vücuttan fazla tuzun atılmasına yardımcı olan tarhana bu sebeple özellikle diyabet hastalarına önerilen besinler arasında yer alır. -İçeriğinde bulunan A, B1, B2 gibi vitaminlerin yanı sıra kanseri önleyen bileşenlere de sahip olan bu zengin besin kaynağı kansere karşı koruyucu özelliktedir.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Çorbalar midenin gerilmesini sağladığı için yemeğin daha az yenilmesini sağlar. Özellikle kilo kontrolünde olanların mutlaka çorba tüketmesi gerekir. Kış aylarında çorba içmek, vücudun ısısını arttırır ve üşümeyi azaltır. Isınmanın yanı sıra vücudun serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk verir.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Besin Değerleri
1 kase tarhana çorbası 1.12 gram lif içerir. 1 kase tarhana çorbasında 21.67 mg kolesterol, 284.21 mg potasyum ve 394.14 mg sodyum bulunur. 1 kase tarhanada 88.32 mg vitamin A ve 12.05 mg vitamin C bulunur.
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Halsizlik, yorgunluk, hafif bir eforla bile ortaya çıkan nefes darlığı ya da kalp çarpıntıları en sık görülen işaretler. Unutkanlık, uyku sorunları, saç dökülmeleri, tırnaklarda çatlamalar veya çukurlaşmalar, ağız köşelerinde yaralar, dilde aşırı kırmızılaşma ve düzleşme de önemli belirtiler.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
“Boş kalori, boş karbonhidrat” diyebileceğimiz pirinç, şehriye beyaz unu hiçbir şekilde içermeyen çorbalar kalitelidir ve idealdir. Birer büyük kase hafif yoğun kıvamda çorba içmek içine biraz zeytinyağı koymak yeterli olacaktır. Hastayken içilen çorbaların yanına, yoğurt servis ederek protein değerini arttırın.
Baklalı Tarhana Çorbası, Toz Zencefilli Ballı Limonlu Grip Çayı, Yalancı Kelle Paça Çorbası, Arpa Şehriyeli Tavuk Çorbası, Kıymalı Tarhana Çorbası, Ballı Zencefilli Ihlamur, Limonlu Ihlamur Çayı, Sebzeli Köy Tavuğu Çorbası, Zencefilli Limon Çayı, Zencefilli Elma Suyu, Soğuk Mısır Çorbası, Zencefilin Faydaları, Zencefil ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri