Haftada bir kez veya iki haftada bir masaj yaptırmak, stresi azaltabilir, rahatlamanızı sağlayabilir ve genel iyilik halinizi artırabilir. Kas Gerginliği ve Ağrı: Fiziksel aktiviteler veya çalışma koşulları nedeniyle kas gerginliği veya ağrı yaşıyorsanız, masaj düzenli olarak yapılabilir.
Tüm vücut masajı 30-45 dakika sürmelidir. Bölgesel masajlar ise 15-20 dakika uygulanabilir. Bu süre hastaya yapılacak masaj türü ve endikasyonuna bağlıdır.
Birçok kişi masajı keyif almak için yaptırmaktadır. Ancak masaj yaptırmak, vücut sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Kişilerin daha sağlıklı bir vücuda sahip olması için düzenli olarak masaj yaptırması gerekmektedir. Masaj sayesinde, fiziksel ve ruhsal olarak iyileşme ve korunma kazanılmaktadır.
Masaj, lenf dolaşımını düzenler ve vücutta detoks etkisi yaratır. Masaj sırasında belirli bölgelere yapılan bası sayesinde, lenf dolaşımı düzenlenir. Bu da dokularda biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Cilt altında biriken ödem ve toksik maddeler, masaj yardımıyla o bölgeden uzaklaştırılırlar.
Kas ve bağ dokunun daha hızlı iyileşmesine destek olur. Ağrıları, şişkinliği ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcıdır. Eklemlerde esnekliği ve hareket aralıklarını arttırır. Spor sırasında oluşabilecek yaralanmalarda iyileştirici etki sağlayarak fiziksel performansı arttırır.
İlgili 37 soru bulundu
Sıcak taş masajı, kas ağrısı ve gerginliği olan veya sadece rahatlamak isteyenler için en iyisidir. Bu tür terapötik masaj, İsveç masajına benzer, sadece masaj terapisti ellerinin yerine veya ellerine ek olarak ısıtılmış taşlar kullanır.
Haftada bir kez veya iki haftada bir masaj yaptırmak, stresi azaltabilir, rahatlamanızı sağlayabilir ve genel iyilik halinizi artırabilir. Kas Gerginliği ve Ağrı: Fiziksel aktiviteler veya çalışma koşulları nedeniyle kas gerginliği veya ağrı yaşıyorsanız, masaj düzenli olarak yapılabilir.
“Masaj yaptıran kişi zayıflamak için daha aktif hareket edebilir fakat bunun sebebi zayıflatıyor olması değil, stresi ve kronik yorgunlukları azaltıp, kan dolaşımını artırıyor olmasındandır. Şunu altına çizerek vurgulamam gerekir ki masajın zayıflatıcı etkisi bulunmamaktadır.
Masaj sırasında eller vücut hatlarına ve çizgilerine göre yönlendirilmeli. Masaj yaparken vücudu adeta yonttuğunuzu düşünebilirsiniz. Vücut masajı sırasında bir elin vücutla tam teması kesilmemelidir. Tüm masajın sürekli devam eden kesintisiz bir hareket olarak algılanması gerekir.
Masajla Dinlenin
Kasların uzun süre kullanımı veya zorlanması ile oluşan fiziksel yorgunluk, masaj ile hafifliyor. Kas aktiviteleri esnasında ortaya çıkan laktik asit ve benzeri biyokimyasallar da yorgunluk hissinin karşılığı oluyor.
Masajdan sonra, biraz sertlik veya acı hissedebilirsiniz, ancak birkaç gün içinde bu ağrı azalmalıdır.
Masajın vücuttaki etkileri tam olarak geçmeden duş alınmamalı.Masaj içeren cilt bakımı, manikür ve pedikür gibi uygulamalar için de aynısı geçerli.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Ritmik masaj tedavisi vücutta kan dolaşımını canlandırır. Damarları genişletir ve yeni kılcal damar oluşumunu sağlar. Damar ağını zenginleştirir böylece özellikle kalpte damar darlığı nedeniyle kan alamayan yerlerde doğal bypass'lar oluşturur. Ritmik masaj tedavisi atar damarları damar sertliğine karşı korur.
Masaj, parasempatik sinir sistemini (vücudun dinlenme moduna geçme şekli) aktif hale getirdiği için, uyku sorunu çeken insanlar için mükemmel bir tedavi yöntemi olabilir.
Düzenli olarak cildinize masaj yapmak, cildinizi doğal yollardan sıkılaştırmaya yardımcı olur çünkü masaj kan akışını hızlandırır ve dokularınızı ideal durumda tutmaya yardımcı olur.
Bu da dokuların iyileşmesini ve rejenerasyonunu destekler. Masajın stresi azaltma ve rahatlama konusunda da büyük bir rolü vardır. Masajın ritmik ve yumuşak hareketleri, sinir sisteminin rahatlamasını sağlar ve stres hormonlarının salınımını azaltır. Bu da kişinin zihinsel ve duygusal olarak rahatlamasını sağlar.
Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir. Herşeyden önce masaj, kasın aktif güç ve kuvvetini arttırmaz, kasın gücü ve kuvveti ancak bilinçli egzersizlerle arttırılabilir. Masajın amacı kondisyonel düzeyde daha üst düzeye ulaşabilmek ve gevşeme sağlayarak performansı arttırmaktır.
Diğer masaj türlerine göre çok daha yavaş hareketlerle, yavaş yavaş artan basınçla derin doku masajı başlar. Spazmlar gevşedikçe kan dolaşımı rahatlar, vücutta biriken ödem ve toksinlerin atımı hızlanır. Derin doku masajında uygulama tüm vücuda yapılsa da masajın yoğunluğu ağrılı ya da problemli bölgede yoğunlaşır.
Masaj yapmak: Saatte 80 kalori
Araştırmalara göre, iyi bir masaj yapmak kalp ritminizi yükseltip vücudunuzu kalori yakma moduna getirebilir. Ve bunun için hızlı ve sert bir masajdan değil, tam tersi daha yavaş ve derin hareketlerden geçiyor.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Özellikle aromaterapi uygulamalarında kullanılır. Fakat masaj yağı kullanmak için masaj terapisti veya uzman olmanıza gerek yoktur. Bunun nedeni hemen hemen hepsinin evde kolaylıkla uygulanabilir olmasıdır. Lavanta, susam, jojoba, Hindistan cevizi, badem, kayısı yağları örnek olarak verilebilir.
Masajın süresini, ritmini uygulanan bölgeye ve kişiye göre değiştirmelisiniz. Süre, bölgesel uygulamalarda masaj yapılan bölgenin genişliğine bağlı olarak 5 - 20 dakika, genel vücut masajında 45 - 60 dakika olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kaslarına masaj yapman, vücudundaki kan dolaşımını artırır. Antrenman sonrasında kan dolaşımının durağan olarak seyretmesi, kas travmalarına da davetiye çıkarır. Antrenman sonrası masaj ise kas iltihaplanmalarını en aza indirerek kasların kasılma kabiliyetlerini ve eklem etrafındaki hareketlerini geliştirir.
Masaj Terapisine Hazırlık
Genellikle kişi temiz olmalı ve masajdan hemen önce yemek yememelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri