En meşhur yemekleri arasında kuyu kebabı, keşkek, ekşili bulgur, etli ya da pastırmalı ekmek, çekme helva, banduma, burmalı çörek, ekşili pilav, simit tiriti bulunuyor.
Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Kastamonu'nun yurt içinde en çok ün yapmış yiyeceği «Etli Ekmek» tir. Bu etli ekmeğin Konya'nın etli ekmeğiyle uzaktan, yakından ilgisi yoktur. Fırında ve saç üstünde iki şekilde pişirilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Kastamonu'nun yöresel lezzeti cırık tatlısı tescillendi.
Kastamonu Çekme Helvası
Kastamonu'ya özgü bir tatlı olanKastamonu Çekme Helva yapılırkenönce helvanın meyanesi hazırlanır.
Kastamonu'nun Karadeniz kıyısında yer alan Abana ilçesi, tarihi dokusu ve eşsiz doğasıyla dikkat çeker. Bu güzel ilçe, özellikle yaz aylarında deniz ve güneş tutkunlarına ev sahipliği yapar. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bu bölgede, tarihi yapılardan doğal güzelliklere kadar birçok keşfe değer nokta bulunur.
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Kastamonu, Karadeniz'de kirlenmemiş, betonlaşmamış 135 km. kıyı bandıyla deniz, kum ve güneş arayanlara da hitap etmektedir. Bu yılı bandında çok sayıda doğal kumsal ve bunların ardından yoğun bir orman örtüsü bulunmaktadır. Çatalzeytin'deki Ginolu ile Cide'deki Giderus koyları Karadeniz'in en güzel koylarıdır.
Taşköprü'de üretilen tarımsal ürünlerin arasında en meşhur olanı sarımsaktır. Çiftçiler dünyaca ünlü bu sarımsağa "beyaz altın" derler. Yıllık üretimi 18 000 ton civarındadır. Her yıl eylül ayı başında Taşköprü Belediyesi tarafından "Uluslararası Taşköprü Sarımsak ve Kültür Festivali" düzenlenir.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Yaygın bir rivayete göre; Türkler tarafından Kastamonu Kalesinin fethi sırasında Bizans Tekfuru'nun güzel kızı Moni yakışıklı Türk kumandanına aşık olur. Tutkusunu, dadısı vasıtasıyla bildirir ve karşılık veren komutana kale kapısının anahtarlarını teslim eder.
Vatandaşların önüne çıkan yavru ayılar, Kastamonu'nun girişinde yazan, “Dikkat! Taş Düşebülü, Ayı Çıkabülü” sözünü adeta doğrular nitelikte oldu.
Kastamonu Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit ve gazi veren illerimizin başında yer alır. Cumhuriyetin ilanından sonra ise Mustafa Kemal Atatürk'ün Ağustos 1925'te Kastamonu'da yaptığı Kıyafet ve Şapka İnkılâbı yakın tarihimizin önemli olaylarından biridir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop' u da içine alan Kastamonu Vilayeti, daha sonra Bolu'nun 1907'de, Çankırı ve Sinop' un 1918'de ayrılmaları ile bugünkü duruma gelmiştir.1924 Anayasası ile il, ilçe, bucak ve köy şeklindeki idari taksimatın kabulünü müteakip Kastamonu ili 1969'a kadar merkez ile ...
Cide'ye doğru yol aldığınızda denize girilebilecek pek çok yer ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle limanın dibindeki Kasaba Plajı, Nasuh ve Memiş Plajları, Kastamonu'nun en güzel plajları arasında sayılıyor. Konforlu bir konaklama için, Kastamonu otelleri seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Kastra kelimesi Latince "kale" demektir. Komnenler ise, bir Bizans Hanedanı olup bu bölgenin Bizans dönemindeki yerleşimcileridir. Bu iki kelime zamanla Kastamonu şeklini almıştır.
Halk arasında Kastamonu Ayısı olarak adlandırılan bu Boz Ayılar genellikle dağlık alanlarda ve dere kenarlarında yaşarlar. Bu bölgede bulunan Ayılar genellikle 300 kg ağırlığında ve 2-2,5 metre boyundadır. Yapılan koruma çalışmaları neticesinde Kastamonu'da Ayıların doğal yaşam alanları koruma altına alınmıştır.
Kastamonu'nun en popüler ve en çok tercih edilen plajları arasında; Abana Plajı, Evrenye Kadınlar Plajı, Ginolu Koyu Plajı, Hacıveli Plajı, Özlüce Plajı, Boyranaltı Plajı, Cide Halk Plajı, İlişi Plajı ve Gideros Koyu yer almaktadır.
Münferit olarak Yaralıgöz Dağı (1985m.), Göynük Dağı (1770m.), Dikmen Dağı (1471m.), Kurtgirmez Dağı (1450 m.) ,Güruh Dağı (1493m.), Ballıdağ {1400 m.), lsırganlık Dağı, Harami Dağı ve Elek Dağı önemli yükseltileri teşkil etmektedir. İlin güneyinde ise Ilgaz Dağları uzanmaktadır. Bu Dağlar yüksek ve devamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri