*Tavuk ve diğer et ürünlerinin tamamen pişirilmesi için iç sıcaklıklarının 72 derece veya daha yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi tavsiye edilir. *Tavuk proteini son derece kalitelidir. Yani hem sindirimi yüksek hem içerisindeki elzem amino asitlerin dağılımı açısından bakımından faydalıdır.
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Bir pilicin yeterince pişmiş olduğunu anlamanın en kesin yolu, bir gıda termometresi kullanmaktır. Söz konusu bütün bir piliç veya kemikli parçalarsa eğer, iç sıcaklığının 80°C olması gerekmektedir. Kemiksiz parçalarsa iç sıcaklık 75°C olana dek pişirilmelidir.
Oda koşullarında ya da mikrodalgada çözündürmek tavuğun biyolojik yapısını bozabilir. Ayrıca oda sıcaklığında çözündürmede mikroorganizma üremesi başlayıp gıda zehirlenmesine yol açabilir. Temel olarak en önemli tavuk zehirlenmelerinin sebebi; pişirildiği gün tüketilmeyen tavuklardır.
Çiğ tavuğu buzdolabında saklarken, buzdolabı sıcaklığının maksimum +4 derece olması gerekir. +4 dereceden sıcak ortamlarda saklanan tavuklarda et kalitesi düşer, bozulma hızlanır dolayısıyla zehirlenmelere yol açar. Marketten aldığınız tavuk en az 2 gün içerisinde pişirilmeyecekse muhakkak dondurulmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Tavukların muhafaza şartları ikiye ayrılır. Bunlar 0° ile 4° C arasında soğutulanlar ve -35° ile -40° C arasında şoklandıktan sonra -18° C'de muhafaza edilenlerdir. Soğukta muhafaza edilen tavuklar (0° ile 4° C) soğuk zincir bozulmadan ve doğru muhafaza şartlarında yaklaşık olarak 2 hafta boyunca muhafaza edilebilir.
Pişmiş tavuk (0-4 derece) buzdolabında 48 saat bekletilebilir. Bu süre içinde de tüketmenizi öneriyoruz.
Diyet yoluyle alınan ve karkasta biriken nitrat, doğal olarak bulunan bakteriler veya mitokondri enzimleri tarafından nitrite dönüştürülür. Nitrit ise arzu edilmeyen pembe renk oluşumuna neden olur (MAGA, 1994).
Küf olup olmadığına bak.
Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Sıcak havada et ve tavuk ürünlerine dikkat! Altın Kepçe Turizm ve Aşçılar Derneği Başkanı Mustafa Nail Özden, dondurulmuş et, tavuk ve deniz ürünlerinin 4 derecede sıcaklıkta çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında eritilen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunu bildirdi.
1 - Kokusu : Pişmiş tavuk etinde baharatlar kokuyu bastırabilir. Fakat bozuk tavuk eti çürük yumurtayı andırır bir şekilde kokar. Böyle bir koku mevcutsa o tavuk eti bozulmuştur.
Fırını önceden hazırlamak gerekir. Bu yüzden tavuğu fırına koymadan önce dereceyi 180'e getirmek gerekmektedir. Böylece tavuklar kızarana ve suyu alana kadar 45 ila 50 dakika süre içerisinde fırında tutulur. Böylece kızarmış şekilde mis gibi tavukları servis etmek mümkün hale gelir.
Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketmelisiniz.
Tavuklar her ne kadar bütün vücudu tüy ile kaplı kanatlı hayvanlar olsalarda , uzun süreli düşük sıcaklık şartlarından etkilenirler. Tavukları bu tüylü yapısı pek çok hayvana kıyasla onlara iyi bir yalıtım sağlar.
Uygun ortamlarda 1 °C de 14 günde gelişebilirler. Bazı organizmalar ise -3 °C de gelişebilirken, 30 °C nin üzerinde gelişemezler. Bu koşullar dikkate alındığında soğutulmuş kanatlı etlerinde bozulmaya neden olan baskın tür Pseudomonas spp.
72 derecede ölüyor
Bu bakteri pişirme ile ölmektedir. Kanatlı et ve yumurta ürünleri iyi pişirilerek yenildiğinde hastalıkla ilgili herhangi bir risk kalmaz. Pişirme sıcaklığı en az 72 derece olmalıdır, bu da normal pişirme ısısıdır. Bu ısıda etin pembeliği yok olur.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Kastetiğiniz piliç eti kokusundan farklı kötü bir koku ise tüketmemelisiniz. Taze olarak satın aldığınız piliç etini, etiketinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabının (0-4 derece) gözünde muhafaza edebilirsiniz.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir.
Tavuk eti bozulmadan sağlıklı bir şekilde tüketilmelidir. Bunun için tavuk etini buzlukta saklamak daha yararlı olmaktadır. Birçok kişi aldığı tavuğu dolaba koymaktadır. Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri