Trakya şivesinde Hayrabol ismiyle bilinen, ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan Hayrabolu, şerbetli bir yöresel tatlıdır. 1972 yılında Hayrabolu'da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda 'Kadı Göbeği Tatlısı' olarak adlandırılsa da zaman içerisinde Hayrabolu tatlısı, olarak anılmaya başlandı.
Tekirdağ yıllarca, karpuzu ile tanınmış ve meşhur olmuştur. İnce kabuğu ve az çekirdeği ile merkeze bağlı 'Barbaros' ve 'Kumbağ' karpuzu çok meşhur iken, hiprit tohumunun çıkması ile bu karpuz çeşidi yok olmaya yüz tutmuştur.
Toplam yüz ölçümü 1037 km karedir. Bölgenin en verimli topraklarına sahip olup il merkezinin kuzey batısında Ergene havzasında, Hayrabolu deresi vadisinde kurulmuştur. Arazisinin %60'ı ova, % 35'i hafif engebeli olup %5'i orman örtüsüyle kaplıdır. Deniz seviyesinden en yüksek yeri 269 metreyle Kabahöyük tepesidir.
Tatlının asıl adının "Kadı göbeği" olduğunu, ancak babasının Hayrabolu ilçesinde kent merkezine giderken ürünü sattığında ilçenin isminin bilinmesi için "Hayrabolu tatlısı" olarak kullandığını anlatan Kaya, şunları anlattı: "Bu tatlı, çok hassas çalışmanın ürünü. 45 yılın emeği ile buradayız.
İlgili 26 soru bulundu
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Hayrabolu Tatlısı; Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesinin Trakya şivesinde söylenişi Hayrabol ismiyle de bilinen ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan şerbetli bir yöresel tatlıdır.
Tekirdağ Rakısı
Tekirdağ, üzüm bağları ve lezzetli şarapları ile ünlü olduğu kadar, Türkiye'de rakı üretiminin de önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Trakya şivesinde Hayrabol ismiyle bilinen, ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan Hayrabolu, şerbetli bir yöresel tatlıdır. 1972 yılında Hayrabolu'da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda 'Kadı Göbeği Tatlısı' olarak adlandırılsa da zaman içerisinde Hayrabolu tatlısı, olarak anılmaya başlandı.
Taze tuzsuz peynir, biraz un ve biraz irmikle çarçabuk hazırlayıp pişiriyor, şerbette bekletiyor ve üstüne mis gibi kaymakla tahin gezdirip, kırık cevizle süsleyip afiyetle yiyorsunuz.
Tekirdağ mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan Hayrabolu tatlısı, tuzsuz peynir, tahin ve irmik ile hazırlanır. Genellikle kaymak eşliğinde servis edilen bu tatlı, 'Hayrabol ve kadı tatlısı' ismiyle de bilinir.
Hayrabolu Tatlısı; kuru olarak satışa sunulacaksa yaklaşık iki saat dönerli fırınlarda kurutulduktan sonra gıda ile temasa uygun ambalajda paketlenir. Bu şekilde paketlenen ürünler, 8 ay süreyle muhafaza edilebilir. Şerbetlenmiş olanlar ise +4℃'de muhafaza edilmek kaydıyla 10 gün içerisinde tüketilmelidir.
Kemalpaşa tatlısına benzese de ondan farklı şekilde hazırlanır.Tekirdağ Hayrabolu Tatlısı 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Peytat'ta Hayrabolu Tatlısı
Tekirdağ genelinde en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hayrabolu'da uzun yıllardır yapılan bir tatlı, köyün adını alarak günümüzde Tekirdağ ve Trakya mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olmuştur.
Hayrabolu ilçesinin ünlü "Çerkezmüsellim köftesi" lezzetiyle 35 yıldan bu yana damak tadına düşkün olanları bölgeye çekmeye devam ediyor. Trakya'da yetişen ve bir yaşını geçmemiş danaların etiyle hazırlanan köfte, bölgenin gözde lezzetlerinden biri haline geldi.
kemalpasa tatlisindan biraz daha yumusak, o kadar cok serbet cektigi icin de biraz bayabiliyor. ikisi de sekerparenin yerini tutamaz, o ayri.. tekirdağ özcanlarda denenmesi tavsiye edilen orgazmik tatlı.. üstüne tahin, dondurma, fındık fıstık dökülürek servis ediliyor. baymadan yenebiliyor.
Tekirdağ'a 52 km uzaklıkta olan Hayrabolu'nun kuzeyinde Kırklareli,batısında Edirne,güneyinde Tekirdağ,doğusunda Muratlı bulunmaktadır. Toplam yüzölçümü 1037 km karedir.
Tekirdağ'ın tarımsal üretimi, hayvansal üretiminden çok daha fazladır. Bitkisel üretimin en önde geleni buğdaydır. Bu ürünü sırasıyla ayçiçeği, kanola, arpa, silajlık mısır takip etmektedir.
Tekirdağ nesi meşhur meyve denildiğinde, Tekirdağ'ın kirazı akla gelmektedir. Eski yöntemlerle yetiştirilen ve tadı oldukça lezzetli olan Tekirdağ kirazı adına 50 yıldır festivaller de düzenlenmektedir.
Tekirdağ köftesi
Tekirdağ denilince akla ilk gelen yiyecektir kendisi. Genellikçe Akçaabat köftesiyle karşılaştırılır ancak ikisinin de arasında büyük bir fark vardır. Lezzetleri birbirlerine denk değildir. Tekirdağ köftesi üç aşamalı olarak yoğrulur, içine irmik konulur.
Trakya mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de Edirne ciğeridir. Kuzu ciğeri ile hazırlanan bu yemek, yalnızca 15 dakikada sofralardaki baş köşeyi alır. Trakya'nın en meşhur kahvaltılıkları arasında yer alan cizleme, görünümü ile akıtmaya benzer. Ancak cizleme yapımında ılık su ve maya kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri