Tenasüp Örnekleri Bu dörtlükte, denizle ilgili olarak, yosun, çapa, taka, mavna, su gibi kavramlar birarada kullanılarak tenasüp yapılmıştır. Bu dizelerde gül, nergis, gelincik çiçek adlarıdır ve aralarında uyum vardır. Bu da tenasüp sanatına örnektir.
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
"Müraat-ı nazir" adıyla da bilinen tenasüp, mânaca birbiriyle alâkalı kelimeleri bir arada kullanma sanatıdır. Tenasüp sanatında, anlamca ilgili sözcükler okuyucunun zihninde bir çağrışım, bir cisim oluştururlar. Tenasüp olması için mânaca alâkalı kelimeler arasında karşıtlık ilgisinin bulunmaması gerekir.
Tenasüp TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Birbirine uyma, yakışma, aralarında uygunluk bulunma, oran, orantı
Anlamı: "Tenasül" kelimesi, canlı organizmaların cinsel üreme veya üreme sürecini ifade eder. Bu kelime, canlıların nesillerini sürdürmek için cinsel olarak üreme eylemini tanımlar. Tenasül, türlerin çoğalması ve yeni bireylerin oluşturulması için temel bir biyolojik süreçtir.
İlgili 22 soru bulundu
Nesil, evlat anlamına gelirken, tenasül kelimesinin sözlük anlamı ise üremektir.
Sözlükte “uyum, orantı, yakışma” anlamına gelen tenâsüb kelimesi, edebiyat terimi olarak aralarında karşıtlık dışında bir ilgi bulunan iki veya daha çok kelimenin anlam güzelliğini ve bütünlüğünü sağlamak amacıyla aynı sözde bir araya getirilmesini ifade eder.
Arapça nsb kökünden gelen tanāsub تناسب “ilişkili veya orantılı olma, oranlılık, uyum” sözcüğünden alıntıdır.
Dr. Özer ŞENÖDEYİCİ - YouTube. Eski şairlerimiz, sözcüklerin çok anlamlılığından istifade etmeyi bir meziyet kabul etmişlerdir. Bu anlamda kullandıkları iham-ı tenasüp, bir sözcüğün kastedilmeyen anlamının beyitteki başka bir sözcükle tenasüp (uyumluluk) oluşturmasıdır.
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: - Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.
Tarizin güzel olması söyleyişteki inceliğe bağlıdır.Bir kişiyi küçük düşürmek amacıyla söylenecek sözü tam tersi olan bir sözle dokundurma yapmak sistemli bir biçimde anlatma sanatıdır. Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir.
Müşâkele sanatı, cümleye lafzî ve manevî bir estetik katan edebî sanatlardandır. Edebî bir amaç ve nükte için aynı kelimenin aynı bağlamda farklı bir manada kullanılmasını ifade etmektedir.
Bir cümlede, bir dizede iki sözcüğün ya da sözcük topluluklarının yerleri değiştirilerek yapılan söz sanatına akis veya aks denir. Bir mısra veya cümleyi iki parça hâlinde, ters yüz ederek söyleme sanatıdır.
Rücû (geri dönüş) anlatımı güçlendirmek için, söylenilen sözden vazgeçip daha güçlü bir söz söyleme sanatıdır. Edebiyatta ve hitabet sanatında kullanılır.
Arapça ˁdl kökünden gelen ˁādil عادل “denge gözeten, adaletli” sözcüğünden alıntıdır.
a.y. - 285 - Page 4 Yine aynı kökten bir masdar-isim olan ve "adâlet, hakkaniyet, doğruluk, istikamet, orta yol, eş, benzer, misil, bir şeyin karşılığı” gibi anlamlara gelen J (adl) kelimesi, sıfat olarak kullanııldığında ise -mübâlağa ile- çok âdil anlamındadır.
Etimoloji. Kestane sözcüğünün Eski Yunan'da Teselya bölgesinde bir şehir olan Kastania'dan geldiği iddia edilmektedir.Türkçede ise özellikle Kıpçak ve Oğuz dillerinde kestane sözcüğü yerine koŋur sözcüğü kullanılır.
Ruhların bedenler arası dolaşımı Kur'an'da sıkça geçen hatırlama ve pişmanlık kavramlarıyla da çelişir.
Reenkarnasyon (tenasüh) inancının merkezinde ruhun beden değiştirmesi düşüncesi yer alır. Buna göre ruh, insanın ölümünden sonra sürekli olarak beden değiştirmek suretiyle varlığını devam ettirir.
Yazılışları ve söylenişleri aynı, ama anlamları farklı iki kelimenin bir arada kullanılma sanatıdır. Kapımdaki asmaya? Sürü ne? Ardındaki sürü ne?
çelişkili durum, aykırı olma ya da uyumsuz olma durumu anlamına gelen bir kelime olarak kullanılmaktadır. *içinde bulunduğumuz tenakuz bizi kurtarmaz. *bütün bu tenakuz devam ederken bir şey yapamayız.
Mesanenin tabanında yerleşen yuvarlak kestane büyüklüğünde bir organdır.
TENÂKUS. (ﺗﻨﺎﻗﺺ) i. (Ar. naḳṣ “noksan olmak”tan tenāḳuṣ) Azalma, eksilme: Târih cemâziyelevvelin yedisine tesâdüf etmekle kamerin tenâkusa başlamış olan cirm-i mer'îsi… (Nâmık Kemal). Kadında iffet hissinin tenâkusuna ve binnetîce aşkın tereddîsine bir sebep diye öne sürdüler (Ahmet Hâşim).
El-İrşad, şii âlimi (Arapça: اَلْإرْشاد فی مَعْرفة حُجَجِ الله عَلَی الْعِباد) Şeyh Müfid tarafından yazılmış olan isnâaşeriyye imamların biyografilerini ihtiva eder. Arap diliyle yazılmış olan bu eser, yazarın en çok tanınan ve çeşitli dillere tercüme edilen çalışmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri