Bu nedenle tensip zaptında yer alan hükümlere ilişkin olarak itiraz, cevap veya savunma dilekçesi verilmesi genellikle gerekmemektedir. Yapılması gereken iş, hakkında tensip zaptı düzenlenmiş olan davanın bizzat kendisine ilişkin olarak beyanda bulunmaktır.
Davaya cevap vermeyen davalı, inkâr kapsamında beyanda bulunabilir. Vermiş olduğu beyan dilekçesinde davaya yönelik yeni vakıa ileri süremez. İtiraz ve def'i de bildiremez. Ancak davacının bildirdiği vakıalara karşı cevap niteliğinde beyanda bulunabilir.
Esasa ilişkin cevapları, dava dilekçesinde; davacının ileri sürdüğü vakıalar şekillendirir. 2 grup içerisinde değerlendirilirler; defiler ve itirazlar. Defi bir hak, itiraz ise bir vakıadır. Bu ileri sürülmedikçe hakim tarafından değerlendirilmez. Ama itirazlar dilekçeye girdiyse, dikkate alınır.
Davalılara dava dilekçesi ve tensip zaptı tebliğ edilmeden görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Hukuk Dairesi 2017/7690 E. , 2017/11212 K.
Davaya cevap dilekçesi ile kişilerin aleyhine olacak şekilde karşı tarafın dava açıp dava dilekçesinin kişilere ulaşması sonucunda kişilerin de kendileri aleyhine açılan davaya karşılık cevabı yazarak savunmalarını dile getirir. Ayrıca kişilerin davaya cevap dilekçesini 2 hafta içerisinde yazmaları gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Davalı, cevap dilekçesinde yeni vakıalar (maddi ve usûl hukukuna dayanan savunma araçları) ileri sürerek davacının iddialarının haksızlığını ispat etmeye çalışacaktır4. Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128).
Davalının cevap dilekçesine süresi içinde cevap vermeyen davacı için, cevaba cevap süresinin dolması ile, iddianın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı başlar.
Tensip zaptı hazırlandı demek, davanın açılmış olduğu anlamına gelir. Tensip zaptı hazırlanmışsa duruşma günü muhtemelen verildi demektir. Mahkeme taraflara tensip tutanağının birer suretini tebliğ eder. Tensip zaptı taraflara tebliğ edilince içerisinde yer alan ara kararlar yerine getirilmelidir.
Bu nedenle tensip zaptında yer alan hükümlere ilişkin olarak itiraz, cevap veya savunma dilekçesi verilmesi genellikle gerekmemektedir. Yapılması gereken iş, hakkında tensip zaptı düzenlenmiş olan davanın bizzat kendisine ilişkin olarak beyanda bulunmaktır.
Tensip zaptı hazırlandıktan sonra yaklaşık 1 ay içinde PTT vasıtasıyla ilgilisine tebliğ edilmektedir.
İkinci cevap dilekçesi ile karşı dava açmak isteyen taraf karşı dava dilekçesini ikinci cevap dilekçesine eklemelidir. İkinci cevap dilekçesi verildikten sonra dilekçeler aşaması tamamlandığından hakim ilk müsait güne duruşma vermektedir. Yani ikinci cevap dilekçesinin verilmesi ile duruşmalar aşaması başlamaktadır.
Esasa cevap süresi, yazılı yargılama usulünde ve basit yargılama usulünde, kural olarak dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Cevap süresinin mahkeme tarafından uzatıldığı hallerde de, ek süre içerisinde karşı dava açılması mümkündür (HMK m. 127).
DAVAYA CEVAP SÜRESİ
İki haftalık süre hesaplanırken dava dilekçesinin tebliğ edildiği güne iki hafta sonra karşılık gelen güne bakılır. 15 Haziran Cuma günü tebliğ edilen dava dilekçesine cevap verme süresi 29 Haziran Cuma gününün mesai saati bitiminde sona erer.
“Tensip zaptı hazırlandı.” ibaresi görüldüğünde artık dosyanın ilgili mahkemeye ulaşıp, hakimin dosyayı incelediği, mahkemenin ve tarafların yapacağı işlemlerin tensip zaptı adı verilen tutanağa geçirildiği anlaşılmalıdır. ÖNEMLİ!: “Tensip zaptı hazırlandı, duruşma günü verilmedi.” ifadesiyle de karşılaşmak mümkündür.
Tensip zaptı düzenlendikten sonra taraflara tebliğ edilir. Davalı tarafa tensip zaptı ile beraber dava dilekçesi de tebliğ edilir.
Tensip zaptının hazırlanması ile duruşma günü taraflara bildirilmek üzere tebliğe çıkarılır. Duruşma günü, mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik göstereceğinden bazı durumlarda aylar sonrası için bile duruşma günü verilebilmektedir.
Tensip Zaptının Taraflara Tebliği
Tensip tutanağı düzenlendikten sonra davacıya tebliğ edilir ve dava dilekçesinin zorunlu unsurlarında eksiklik varsa eksikliği tamamlaması için gerekli ihtarı da içerir biçimde tebliğ yapılır.
Tensip zaptı hazırlandıktan sonra mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak duruşma günü için bir tarih verilir. Bu süre değişkenlik gösterebilmektedir.
Bir diğer deyişle tensip tutanağı davanın açılmasından sonra hakim tarafında yapılan ilk inceleme neticesinde düzenlenen ve dava dilekçesi doğrultusunda talep edilen hususların ilk değerlendirmesinin yapılması sonrası mahkemece verilen ara kararların yazıldığı evraktır.
Tensip tutanağı düzenlemek bir kanunî zorunluluk olmasa da, gerek yargısal alışkanlıklarımız gerekse yargılamanın yol haritasını çizmesi bakımından yararlı bir uygulamadır.
Tensip zaptı, dava açılan mahkemenin hâkiminin dava açan belgeyi inceleyerek “uygun görmesi” ve bunun neticesinde (bazı dava türleri için) duruşma gününü belirlemesi, duruşma yapılacağı güne kadar da yapılması gereken iş ve işlemleri tespit ederek gerekli yazıların (müzekkerelerin) yazılması lüzumuna karar vermesidir.
Tensip zaptı, davanın açılmasından sonra ilk duruşmadan önce yapılması gereken işlemlerin, duruşma gününün belirlendiği tutanaktır. İlk duruşmaya kadar yapılması gereken ön hazırlıktır. Davanın açıldığı yerde bulunan hakim tarafından hazırlanır.
İspat yükü kendine düşen taraf bir vakıayı ispat ettikten sonra, artık ispat yükü diğer tarafa geçer. Bunun üzerine diğer tarafın o vakıanın doğru olmadığını veya başka bir nedenle geçersiz kaldığını ispat etmesi gerekir. Aksi hâlde davayı kaybeder.
Davanın başında ikişer defa dilekçe verebilirler. Davacı 1. Dava dilekçesini davalı cevap dilekçesini davacı cevaba cevap dilekçesini, davalı ise 2. Cevap dilekçesini verir. Davacı cevaba cevap dilekçesini kendisine tebliğden itibaren 2 hafta içinde verebilir.
(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri