Türk Dil Kurumu, Rumca olan bu kelime ile alakalı olarak mimarlık alanında kullanılan, üzerleri tuğla ve harçla örtülen, yarım silindir şeklindeki tavan örtüsü açıklamasında bulunmaktadır.
Tonoz: Tavan örtüsü olarak açıklanabilecek, bir kemerden ya da birçok kemerin bir araya gelmesiyle oluşan mimari öğe. Taş, tuğla ya da beton kalıpla oluşturulan tonoz, tek bir döneme ait olmayıp her dönemde, camiler, kiliseler, medreseler, manastırlar, hamamlar ve benzeri pek çok mimari yapıda kullanılmıştır.
Tonoz bir kemerin içinde bulunduğu düzleme dik bir aks boyunca hareket ederek meydana getirdiği genellikle taş ve tuğladan oluşan örtü sistemidir. İlk örneklerine Mezopotamya ve Mısır'da rastlanılan tonoz birbirinden bağımsız kemerlerin sıra sıra dizilmesi ile ortaya çıkmıştır.
REVAK: Bir yapının önünde yeralan, bir uzun kenarıyla yapıya bitişik, diğer uzun kenarı boyunca sütunların taşıdığı bir kemer dizisiyle dışa açılan, üstü tonoz, kubbe ya da çatıyla örtülü önü açık mekanlara verilen ad.
İlgili 21 soru bulundu
Tonoz Başlangıcı, Tonoz Kaburgası gibi bölümlerin yanı sıra; Beşik Tonoz, Çapraz Tonoz, Kaburgalı Tonoz, Aynalı Tonoz, Haçvari Tonoz gibi çeşitli tipleri mevcuttur.
Tonoz Çatı: Kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşan tonoz çatılar koridor şekli halini alan bir çatı sistemidir. Daha önceki dönemlerde tuğla, taş ve harçlarla yapılan tonoz çatılar günümüzde geliştirilerek yerini beton ve metal konstrüksiyonlara bırakmıştır.
Tonoz; mimari alanı içerisinde birden fazla kemerin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkartılan ve genel olarak bir tavan örtü biçimi olarak faaliyet gösteren yapı parçası olarak tanımlanmaktadır. Genellikle harç ve tuğla ile örülen ve aşağıdan yarım silindirik ve de obruk şeklinde göze çarpmaktadır.
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. ... Tekne bazen tonoz ve şamandıra üstünde 360 derece dönebileceği için fırdöndü şarttır. Genelde zemine döşenmiş zincirden sonra veya şamandıranın hemen altına monte edilir.
MANASTIR TONOZU
Kare planlı yerlerin örtülmesinde kullanılan ara kesitleri, karenin köşegenlerinden geçen 4 kemer olan 4 tonoz parçasından meydana gelen tonoz çeşididir.
Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kerpiç evlerin çatı kısmı huni şeklinde kubbelidir. Buna tonoz çatı denir. Böyle yapılmalarının nedeni evlerin içini serin tutmaktır. İç Anadolu bölgesinde ise toprak evlerin çatıları genelde düzdür.
Tonozların yapısı kemer genişliğinin artırılarak devam ettirilmiş şeklidir. Tonozların yapımında kemerlerde olduğu gibi doğal yapı taşları ve tuğlalar kullanılır. Tonozlar üzerini örttükleri açıklığın planına bağlı olarak kesitleri düz (silindirik) konik ve kavisli olabilir.
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. Kalıcı derken her yanaşma-ayrılmada tekneye alınmayan, suda bırakılan sistemleri kast ediyoruz.
Geleneksel mimaride sıkça kullanılan yarım silindir formunda örtü. Grekçe'deki tholostan (kubbe, yuvarlak yapı) Ortaçağ Rumcası ile Türkçe'ye aktarılan tonoz Osmanlı yapı teknolojisine ilişkin kayıtlarda bu şekliyle yerleşmiştir. Çoğunlukla dikdörtgen planlı mekânları örten üst yapı unsurudur.
Kaburga, tonozu taşıyan kemerler üzerinde bulunan ve tonozdan gelen yükleri ayaklara taşıyan yuvarlak kesitli nervürlerdir. Kaburgalı tonoz ise çok sayıda kaburganın birleşmesiyle oluşmuş bir tür karmaşık düzenli tonozdur.
Tonoz çatı, geçmişten günümüze en çok kullanılan çatı sistemleri arasında yer almaktadır. Bu sistemin kalıntılarını birçok yapıda görmek mümkündür. Tonoz çatının en net görünüm özelliği, kubbemsi çatı şeklinde olmasıdır.
Tonoz atmak ve iskele yapmak birden çok devlet kurumundan izin almayı ve bedel ödemeyi gerektiriyor. Gerekli izinleri almadan ve bedelleri ödemeden tonoz atamazsınız. Demirleme ise bölgede demirleme yasaklaması yoksa serbesttir.
Gelişigüzel atılan tonozlar hem kirlilik hem tehlike yaratıyor. Tonozlarını kaldırmayanlara verdiğimiz para cezaları 618 sayılı Limanlar Kanunu'na göre 750 ila 25 bin lira arasında değişiyor. Liman Başkanlığı'na müracaat edenlerin, inceleme yapıldıktan sonra uygun yerlere tonoz atmalarına izin veriyoruz.
Zincirden deniz üstüne halat alınarak tekne bağlamak için kullanabilir. Tonozların sağlamlığı ve bakımı sağlandığında en güvenli tekne bağlama yöntemlerinden birisidir . Tonoza bağlama en kolay ve sağlam yapılabilen bağlama yöntemlerindendir. Tonoz deniz dibine beton bir blok atılarak sabitlenir.
Nuova Rade 43441 Köpük ve galvanizli çelik çubuklu palamar-tonoz şamandırası, ankraj uygulanamayan yerlerde bağlama yapmak için kullanılır. Şamandıra gövdesi, bir boru bağlantısıyla güçlendirilmiş güçlü duvarlara sahiptir.
Çapraz tonoz, haçvari tonoz, geçme tonoz veya haç tonoz, iki beşik tonozun dik olarak kesişmesiyle oluşan tonoz türü. Bu tür tonozlarda itme kesişim hattına odaklandığından, tonozun yalnızca dört köşeden desteklenmesi yeterlidir.
Sivri Tonoz: Tonozu meydana getiren kesit eğrisi sivri kemer ile oluşturulmuş olan bir tonoz çeşididir. Altı Bölümlü Tonoz: Altı bölümden oluşan iki küçük ve 4 büyük ayağın üzerine oturan bir çeşit gotik tonozudur. Altılı tonoz ismi ile de bilinir.
Tonoz Çatı sistemleri çok eskiden beri kullanılan çatı sistemlerinden bir tanesidir. Daha çok antik dönemlerde uygulanmıştır. Tonoz Çatı, çelik veya ahşap sistemlerinin silindir şeklini aldıktan sonra, üstünün tonoz malzemesi ile kapatılması işlemidir. Ülkemizde sıklıkla kullanılıyor.
Tonoz çatı sistemleri, günümüzde süpermarketlerde, alışveriş merkezleri, hastane, apartman girişlerinde sıklıkla kullanılır. Müstakil evlerde de kullanımı görülmektedir. Hastane ve ibadethanelerde, iki yapıyı birbirine bağlayan ünitelerde çok sık karşılaşılır.
Kenarları kenet robotu veya el aletiyle kenetlenerek montajı yapılıp, mükemmel su sızdırmazlık sağlar. Kenet Çatı, güçlü rüzgar ve fırtınalara karşı direnci mükemmel, darbelere dayanıklı, bakım gerektirmeyen, su sızdırmayan, uzun ömürlü metal çatı kaplama sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri