Pişmiş kilden yapı malzemeleri ve çimento gereçleri sanayiinin bir alt kolu olan tuğla ve kiremit sektöründe, hammadde olarak kullanılan kil ve ince milin ocaklarda çıkarılarak fabrikada kullanıma hazır hale getirilmesi işlemidir.
Tuğla üretimi için ihtiyaç duyulan kil, doğada bulunan killi topraktan elde edilir. Doğadaki bu kil, çeşitli büyüklükte taş, çöp ve çeşitli bitki örtüsüyle karışmış, heterojen bir yapıdadır. Tuğlanın ana hammaddesi budur.
Tuğla-kiremit imaline elverişli topraklar kumlu kil olarak adlandırılabilir.
Kuvarsit: Cam, seramik, inşaat ve refrakter malzemesi (silika tuğla) yapımında hammadde boya, deterjan, ve hafif gaz-beton yapı elemanlarının üretiminde yardımcı ana madde olarak ayrıca, ferro silisyum ferro -krom üretiminde ve demir-çelik sanayiinde geniş şekilde kullanılmaktadır.
Nerede Kullanılır? Halk tarafından cehennem tuğlası olarak da bilinen ateş tuğlası, 2800 derecedeki ısıya dayanma özelliğine sahiptir. Kuvars topraktan yapılan ateş tuğla çeşitleri, yüksek ısıya dayanıklı olmasının yanında kolay erimeme özelliğine de sahiptir.
İlgili 20 soru bulundu
Pişmiş kilden yapı malzemeleri ve çimento gereçleri sanayiinin bir alt kolu olan tuğla ve kiremit sektöründe, hammadde olarak kullanılan kil ve ince milin ocaklarda çıkarılarak fabrikada kullanıma hazır hale getirilmesi işlemidir.
Şamot ateş tuğlası sanayiinin esas ham maddesinin ideal terkibi muayyen nisbette A1203 ve Si02 dir. Bu iki komponent'le birlikte bulunacak herhangi bir yardımcı ihadde erime derece sinin dolayısiyle ateşe mukavemetini düşüre bileceği gibi erime derecesinden evvel bir sıvı teşekkülüne sebep olur.
Beton tuğla, yaklaşık 10.000 yıl önce icat edilen ve bazen çamur – saman karışımından bazen de kil kullanılarak üretilen tuğlanın, günümüzde sıkça kullanılan halidir.
Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir.
Uranyum, fosfatlar, demir, bakır, altın gibi madenler ve kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bu gruba girerler. Bunlar, belirli bir zaman dilimi içinde yeryüzünün kendi içinde oluşumuşlardır ve tükendiklerinde tekrar oluşmaları yine uzun zaman alacaktır.
Su ve Nem tutmama, Sıva Tutuculuğu ve Ebat Kararlılığı, Çürümezlik ve Kokusuzluk, Ekonomiklik.
O dönemlerde yalnızca evlerde kullanılmakta olan tuğla, endüstriyel anlamda ise ilk defa MÖ 4. yy'da Babil Kulesi yapımında kullanılmıştır. Tuğlayı ilk defa üreterek kullananların Korintler olduğu belirtilirken, daha sonrasında farklı medeniyetler tarafından kullanılarak sağlam yapıların inşa edilmesi de sağlanmıştır.
Yeni tuğla işini düşük nemden koruyun, aksi takdirde rüzgar ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle kuruma riski vardır. Gerekirse, harçtaki çimento ıslanana kadar tuğlayı nemli tutun. Hava ısrarla kuru ve sıcaksa günün sonunda tuğlaları ıslatmalısınız.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek. yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha. dayanıklıdır.
Briket tuğlalar özellikle yük taşımayan ya da iki katlı gibi alçak binaların duvarlarındaki iskelet yapısında tercih edilir. Yapısı hafif olan bu ürün ile inşa edilen alan da hafif olur. Ancak briket duvar iskeletleri oldukça sağlam ve dayanıklı olur. Üstelik briketler yangına karşı da yüksek koruma sağlar.
Tuğla çeşitleri yapım yöntemlerine, delikli olup olmamalarına ve kullanım alanlarına göre ayrılırlar. Genel olarak bakıldığında 8,5 tuğla çeşidinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar yığma tuğla, ateş tuğlası, baca tuğlası, asmolen tuğla ve dekoratif tuğla çeşitleridir.
Çünkü;Tuğlanın nefes alma özelliği ile mekanlardaki ısı ve nem dengelerini ayarlayarak sağlıklı ortamlar yaratır , diğer yapı malzemelerine göre %20 oranında nemi hızla alır ve hızla geri verir. Isı geçirme ve depolama direnci büyüktür.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
Harç, yapıda tuğla veya taşların örgüsünü sağlamlaştırmak, duvarları sıvamak için kullanılan, toprak, saman, kum, kireç, çimento gibi şeyleri su ile kararak yapılan karışımına denir. Harçlar duvar örmek için kullanılır. harç ile örülmüş tuğlalar.
Kuvarsit, çimento, kireç ve su gibi tamamen doğal hammaddelerden üretilen Ytong, çevre ve insan dostu yapı malzemesidir.
Örneğin, Babil'de kullanılan tuğlalar yaklaşık 2600 yaşındadır. Bir yapı malzemesi seçerken altı bin yıldır kullanılan tuğla ile alternatifleri arasındaki farkı iyi değerlendirin! Tuğla, pişmiş kildir. Tamamen doğal ve %100 geri dönüşümlü yapı malzemesidir.
13,5'luk Tuğla birim fiyatı nedir? Özdemir Tuğla olarak 13,5'luk tuğla birim fiyatımız fabrika teslimi 1,25 TL'dir. Ürünü paletli bir şekilde teslim almak isterseniz birim fiyatımız 1,55 TL'dir.
Bu ürünlerin en öne çıkan özelliği 2800 derece sıcaklığa kadar dayanıklılık olmalarıdır. Halk tarafından kimi zaman cehennem tuğlası olarak da bilinen bu ürünler doğal izolasyon özelliğine sahiptir.
Arı tuğlaları boyut olarak yapılarda kullandığımız tuğlalardan farksız; farklı olarak bunların üzerinde arıların giriş yapabileceği boyutlarda delikler ve dar açıklıklar mevcut. Aynı zamanda tuğlanın girişini çamur veya çeşitli bitki örtüsü ile kapatabilecekleri kalıplanmış oyuklar da bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri