Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Dil bilgisinde yer alan bazı istisnai durumlar sebebiyle Türkiye'de bitişik mi yazılır sorusu oldukça merak edilir. Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım)
Çekim eklerinden biri olan -de -da eki, bir eylemin nerede ve bir nesnenin kimde olduğunu bildirir. Örnekler: 1- Yarın sınıf arkadaşlarımla birlikte halı sahada maç yapacağız. 2- Kaybettim sandığım gözlüğümü çantamın gözünde buldum.
İlgili 33 soru bulundu
Bağlaç Olan De Nasıl Anlaşılır? Bağlaç olan ''de''yi anlamak için cümleden ''de'' çıkarılır. Cümlenin anlamı bozulursa de, bağlaç değil ismin hal ekidir. İsmin hal ekleri sırasıyla -i, -e, -de ve -den ekleridir. Bulunma eki adıyla da bilinen -de eki ayrı değil bitişik yazılır.
De bağlacı yazımı bahsedelim.
Ayrı yazılır. Kesmeyle ayrılmaz. Sertleşmeye uğramaz.
TDK'ya göre Türkçede kelimesinin doğru yazılışı "Türkçe'de"dir.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Bağlaç olan "de" ve "da" ayrı yazıldığı için yazımda ünsüz sertleşmesi kuralına uymaz.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır. "Sizde bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir: Sizde (Bulunma durumu) Siz de (Bağlaç eki)
“de” bağlacı ile “-de” eki hakkında bahsettiğimiz durum “ki” bağlacı ve “-ki” eki için de geçerlidir. İkisi hep karıştırılır. İlgi eki olan “-ki” sözcüğe bitişik yazılır. Ek olduğunu anlamamız için şuna bakmalıyız: İlgi eki olan “-ki” sözcüğe bağlı olma ve ilgili bulunma anlamlarını katar.
Şimdi, burada ''de''nin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağını şu şekilde bulacağız; cümleden ''de'' çıkartıldığında anlamlı oluyorsa ''de'' bağlaçtır ve ayrı yazılır. Ancak cümleyi ''de'' olmadan okuduğumuzda cümlenin anlamı bozuluyor veya cümle anlamsız oluyorsa, ''-de'' ektir ve bitişik yazılır.
Düşe kalka kelimesi anlam olarak zorluk çekilerek yapılan bir işi anlatabildiği gibi, biriyle yakın ilişki kurmak suretiyle samimi olmak anlamında da kullanılmaktadır. Düşe kalka kelimesinin ayrı bir şekilde yazılması gerekmektedir.
işte sorunun cevabı aşağıdadır. bu kelime genellikle türkçe'de şeklinde yanlış yazılıyor. doğru kullanımı türkçede şeklinde olmalıdır. türkçede özel adlarda yapım ekine gelen çekim eki kesme ile ayrılmaz.
Kural: Özel isimlere gelen yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Bu sene Fransızca öğrenmek için yurt dışına gidecekmiş. Ali, babasının Ankaralı, annesinin ise Kayserili olduğunu söyledi.
→ → → Ayşeler birleşik yazılır. Çünkü Türkçe'de özel isimlere gelen -ler ve -lar eki ayrılmamaktadır. Bu nedenle Ayşeler kelimesi birleşik yazılmaktadır.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Doğrulanmış Cevap. ✨===>Mehmet özel bir isimdir o yüzden ayrı yazılır.. -De nasıl yazılır? De eki ayrı yazılacağı zaman de yi çıkardığımızda anlam değişmezse ve ya çok ufak bir farklılık olursa de ayrı yazılır.
Biz de (Doğru kullanım) Bizde (Yanlış kullanım)
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır. Buna bir kaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'e, Bilge Kaan'ı, Neron'a gibi. Orhan Veli Kanık'tan, Ahmet Haşim'se, Yunus Emre'yi, Yaşar Kemal'den, Kazım Karabekir'i gibi.
DAĞ TAŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Her yer, her taraf anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağtaş, dağ daş şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Zira akşam ve üstü şeklinde iki farklı kelime eşliğinde birleşmiş olan bir sözcüktür. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Akşamüstü' şeklinde birleşik olarak ele alınmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri