Raporda ABD Tarım Bakanlığı'ndan aktarılan veriler, Türkiye'nin aynı dönemde 6 milyon 600 bin tonluk buğday ihraç ederek dünya sıralamasında 9. sırada olduğunu gösteriyor.
Kişi başına yıllık buğday tüketiminin* en yüksek olduğu ülkeler (2019) Türkiye'yi sırasıyla Afganistan (162 kg), İran (156 kg), Mısır (146 kg), İtalya (144 kg), Gürcistan (139 kg) ve Rusya (138 kg) takip ediyor.
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, "Türkiye son 5 yılda FAO verilerine göre ortalama 19,7 milyon ton yıllık buğday üretimi ile dünyanın sayılı buğday üreticisi ülkeleri (Avrupa Birliği, Çin, Hindistan, Rusya Federasyonu, ABD, Kanada, Ukrayna, Pakistan, Avustralya ve Arjantin ile birlikte) arasında.
Türkiye bu konuda Çin, Hindistan, Pakistan ve Rusya gibi ülkelerin ardından ilk sıralarda yer alıyor. Fakat Türkiye'deki buğday üretimi ve iç tüketim neredeyse başa baş giderken nasıl oluyor da en çok buğday ihraç eden ülkeler arasında ilk 10'da ve en çok buğday ithal edenler arasında üçüncü sırada yer alıyor?
İlgili 37 soru bulundu
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Tarımsal ve şehirsel amaçla da yapılır. Ukrayna, Rusya gibi ülkeler toprakları düz ve büyüktür (Biraz SSCB etkisi de var tabi). Haliyle onlar bizden daha çok buğday yetiştirebilir.
Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisi. 20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11. sırada yer alıyor.
Protein değeri de yüksek olduğu için en iyi pilavlık bulgur ile köftelik bulgurun Araban Ovası'nda yetişen buğdaydan olduğunu belirten Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın kalitesi anlattı. Söyler, "Bugün dünya'da en fazla üretilen ve tüketilen hububat türü buğdaydır.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2020 yılı verilerine göre, Türkiye buğday ithalatının yüzde 64,6'sını Rusya'dan gerçekleştirdi. İkinci sırada ise yüzde 13,4 ile Ukrayna var. Rusya ile Ukrayna'nın buğday ithalatındaki toplam payı 2020'de yüzde 78 oldu.
Bugüne kadar da almadık' açıklamasını eleştiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye'nin hem bitkisel hem de hayvansal tarım ürünlerinde dışarıya tam bağımlı olduğunu söyleyerek, "Buğdayda da ülke ihtiyacını karşılayacak üretim yapılmıyor. Sadece 2021 yılında 8,1 milyon ton buğday ithal edildi.
Aynı yüzyılda Avrupa'ya da Türkiye üzerinden giren mısır, Avrupalı tüccarlar o dönemde tahıl ve tohum alışverişini genelde Araplar ve Türklerle yaptıklarından, İtalyanlar tarafından “Grano Turco”(Türk tohumu); Fransızlar tarafından ise “Bléturc” (Türk buğdayı) olarak adlandırılır.
TEPGE tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'nin buğdayda kendine yeterlilik oranı yüzde 89. Yıllık yaklaşık 20 milyon ton üretimi olan Türkiye'nin kendi tüketimi de yıllara göre değişim göstermekle beraber 19-20 milyon arasında değişiyor.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Rusya, aralık ayında yeni vergi kuralları ve ihracat kotaları yayınladı. Yeni düzenlemelere göre, buğday fiyatları 375 dolar/ tona ulaşırsa ihracat vergisi daha yüksek bir çarpanına sahip olurken, fiyatlar 400 dolar/tona ulaşırsa tarife daha da artacak.
Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak görülen ili Konya'dır. Uygun iklim koşullarının bulunması Konya'yı buğday üretim merkezi haline getirmiştir. Konya 2017 yılında 2192410 ton buğday üretmiştir. Konya'nın arkasından Diyarbakır gelerek 1129392 300 ton buğday üretmiştir.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Ukrayna dünyanın 'tahıl ambarı' olduğuna göre bütün bunlar ulusal önceliklerden daha önemli önceliklerdir.
Buna paralel olarak, 1923-1925 yılları arasında buğday ve buğday unu ithalatının Türkiye'nin toplam ithalat değeri içinde önemli bir yeri olmuştur. 1928 ve 1929 yıllarında da söz konusu ithalat yeniden yükselmiştir.
Türkiye'nin 2020-2021 sezonunda 7,5 milyon ton buğday ithal ettiğini bildiren Ulusoy, buğday ve buğday ithalatında Rusya'nın payının yüzde 66, Ukrayna'nın yüzde 18,5 olduğunu söyledi.
Bu ürünler arasında doğal olarak ilk sırayı doğal gaz ve petrol ürünleri tutmaktadır ki, gerçekten de toplam ithalatın %37 kadarını doğal gaz ve petrol oluşturmaktadır. Diğer önemli ithal kalemleri arasında demir çelik ürünleri ikinci ve tahıl ürünleri üçüncü sırada gelmektedirler.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Türkiye'nin Ukrayna'dan yaptığı ithalat son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama -%7 küçülmüştür. Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı sektör demir-çelik olmuştur. Ülkemizin Ukrayna'dan en çok ithalat yaptığı diğer ürün grupları ise sırasıyla hububat ve yağlı tohumlar olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri